Vastgoedtip op zondag: Geen rookmelders is niet verhuren

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Ruim een kwart van de woningen in Vlaanderen beschikt nog niet over een rookmelder, las ik onlangs in de krant. Nochtans moeten alle woningen in Vlaanderen sinds 1 januari 2020 verplicht over rookmelders beschikken. De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont.

1. Elke verdieping
Op elke verdieping in elke Vlaamse woning moet minstens één rookmelder hangen. Ook in de kelder of op zolder moet je een rookmelder installeren als zich daar een technische installatie (bijvoorbeeld een verwarmingsketel) bevindt of als je die ruimtes direct kan betreden.

2. Woning verhuren
Wie een huis, appartement of studentenkamer verhuurt, kan maar beter aan zijn rookmeldersverplichtingen voldoen. Sinds 1 januari zijn nieuwe regels voor woningkwaliteit van kracht in Vlaanderen, die het ontbreken van rookmelders strenger bestraffen. Tot eind 2020 moest je bij een bezoek van de woningcontroleur enkel vrezen voor een opmerking of het weigeren van een conformiteitsattest. Voortaan kan de woning bij het ontbreken van een rookmelder meteen ongeschikt verklaard worden.

3. Batterijen vervangen
Het is aan de verhuurder om de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier