Vlaamse regering organiseert dinsdag eerste Vlaamse Klimaattop

De Vlaamse regering organiseert dinsdag de eerste Vlaamse Klimaattop. Critici vrezen een zoveelste praatbarak, maar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) benadrukt het belang door de top zelf te leiden. De Vlaamse regering wil van klimaat een prioriteit maken.

“Dit is op korte termijn het belangrijkste dossier.” Geert Bourgeois windt er geen doekjes om. Hij wil komaf maken met de kritiek dat zijn Vlaamse regering geen aandacht heeft voor het klimaat. Toen op 4 december de drie gewesten en de federale overheid eindelijk een akkoord bereikten over de verdeling van de klimaatinspanningen in ons land, lanceerde Bourgeois de idee van een Vlaamse Klimaattop met alle stakeholders zoals bedrijven, sectoren, natuurorganisaties, landbouw en overheden.
Dinsdag is het zo ver. Dan wordt de aftrap gegeven met een eerste top die plaatsvindt in het KBC Auditorium in Brussel. In november volgt een tweede top, volgend jaar of in 2018 een derde. Het sluitstuk moet een klimaatplan zijn voor de periode 2021-2030 en een klimaatvisie 2050. Dat ligt helemaal in de lijn van wat de internationale leiders beslist hebben op de belangrijke klimaattop van Parijs in december.

Nieuwe maatregelen

Op de top dinsdag zal de Vlaamse overheid bekend maken wat zij zelf zal doen om de klimaatdoelstellingen te halen. “We maken ruim 300 miljoen euro vrij voor interne klimaatmaatregelen”, aldus Bourgeois. “Welke dat zijn, zal collega Joke Schauvliege (Vlaams minister van Natuur, CD&V, red) dinsdag bekendmaken. We beginnen dus met zelf onze verantwoordelijkheid op te nemen. We gaan ook een stand van zaken opmaken. Hoe ver staan we vandaag? Wat willen we nog doen? Het is vervolgens de bedoeling dat op de top van november ook de andere stakeholders met concrete actieplannen uitpakken.”

De minister-president waarschuwt wel: “We gaan met z’n allen inspanningen moeten leveren. Het aandeel hernieuwbare energie moet in Vlaanderen tegen 2020 meer dan 10 procent zijn. Vandaag is dat amper 5 procent. Ten tweede moeten we tegen 2020 15 procent minder broeikasgassen uitstoten. We zitten daarvoor op schema, maar de inspanning nadien wordt nog veel groter. We moeten ons daar goed bewust van zijn.”

Auteur: PAUL COBBAERT

(Foto: N-VA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier