Vastgoedtip op zondag: Woning verkopen doe je met een geschreven contract

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

De aankoop of verkoop van een woning is te belangrijk om zonder duidelijke afspraken te regelen. Dat is ook de reden waarom de wet verplicht om een bemiddelingsovereenkomst te ondertekenen wanneer je je huis te koop stelt via een vastgoedmakelaar. Wat je als consument mag en moet verwachten van je vastgoedmakelaar, staat duidelijk op papier.

  1. Duidelijk omschreven opdracht

In de bemiddelingsovereenkomst moet een aantal dingen verplicht worden opgenomen. Zo moet de opdracht van de vastgoedmakelaar duidelijk worden omschreven. Alles wat hij doet om het pand te verkopen, moet op voorhand geweten zijn. Maar ook het totale tarief van het ereloon, inclusief btw, kan je erin terugvinden. Net zoals de duur van de overeenkomst en de regels in geval van opzegging.

  1. Herroepingsbeding

Ook het herroepingsbeding moet uitdrukkelijk vermeld worden. Dit houdt het recht van de consument in om binnen een bepaalde termijn na de ondertekening van de bemiddelingsovereenkomst af te zien van de samenwerking.

  1. Neem je tijd

Een huis verkopen via een vastgoedmakelaar begint dus met goede afspraken. Neem dan ook je tijd om zo’n bemiddelingsovereenkomst aandachtig te lezen. En vraag uitleg, want je bent echt niet de enige die even met z’n ogen moet knipperen bij al die juridische termen.

 www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier