Vastgoedtip op zondag: Een woning kopen in naam van iemand anders
Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom
Wat als je een woning wil kopen van iemand met wie je geen al te beste verstandhouding hebt? Om te vermijden dat de verkoper om die reden de prijs zou opdrijven, kan je de woning anoniem kopen via een ‘commandverklaring’.
- Commandnemer en commandgever
Deze techniek komt vaak voor bij openbare verkopen, maar is ook handig bij een onderhandse verkoop. Hierbij verklaart de koper (of commandnemer) dat hij niet voor zichzelf heeft gekocht, maar voor een andere persoon die anoniem wil blijven (de commandgever). De uiteindelijke koper moet dan de verbintenis overnemen en de commandbenoeming moet binnen een bepaalde termijn voor de notaris gebeuren en ter registratie aangeboden worden.
- Fiscaal voordelig
Het voordeel van deze werkwijze is van fiscale aard, want je vermijdt dat er twee keer registratierechten moeten worden betaald. De oorspronkelijke verkoop en de daaropvolgende aanwijzing van de ware koper, wordt slechts als één enkele verkoop beschouwd. Voorwaarde is wel dat de termijnvoorwaarden rond de commandbenoeming gerespecteerd worden.
- Verkoper moet akkoord geven
Belangrijk: het beding waarin het recht tot commandverklaring wordt voorbehouden, moet in de onderhandse verkoopovereenkomst worden opgenomen. De verkoper moet hierbij uitdrukkelijk akkoord gaan met de mogelijkheid van commandverklaring. Op die manier kan je je droomwoonst uiteindelijk ‘anoniem’ in de wacht slepen.
www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier