Bereid je voor op Avengers – Infinity War : welke films moet je kijken, wat mag je skippen?
Het is eindelijk zover: Avengers – Infinity War is uit. Dit is de kroon op het werk van Marvel Studios, na tien jaar bouwen aan het Cinematic Universe (MCU). Als je na 18 films door de bomen het bos niet meer ziet… geen nood. Ik zet alle films op een rijtje en leg uit welke je gerust kan overslaan als je in tijdsnood zit. Je hebt meteen ook een checklist van alle MCU-films!
Iron Man (2008): dit is waar het allemaal begon voor het Marvel Cinematic Universe. Robert Downey maakt zijn debuut als Tony Stark in één van de beste Marvel-films, waarin Nick Fury ook al de deur naar de Avengers op een kier zet.
Oordeel: zeker checken
The Incredible Hulk (2008): het is nu vreemd om Edward Norton als Bruce Banner te zien, want in de latere films heeft Mark Ruffalo zich die rol toegeëigend. De eerste helft van deze film voelt aan als één lange achtervolging en de actiescènes zijn beter dan ik me herinnerde. Toch is deze niet essentieel als je zo snel mogelijk door het MCU wilt razen voor Infinity War.
Oordeel: niet echt essentieel, kan je skippen.
Iron Man 2 (2010): het dansje van Sam Rockwell (die Justin Hammer speelt) is het zowat het beste moment in de Iron Man sequel, die nergens de klasse van het origineel haalt. Het is wél de eerste keer dat we Black Widow en War Machine in actie zien. Het Avengers-project wordt ook verder voorbereid.
Oordeel: enkel checken als je de intro van enkele helden wil zien.
Thor (2011): de eerste Thor-film voelt zeer Shakespeariaans aan, wat ook niet anders kan als Kenneth Branagh in de regisseursstoel zit. De Noorse goden Thor, Loki en Odin spelen de hoofdrol in dit familiedrama.
Oordeel: Gezien Asgard niet weg te denken is uit het Marvel-universum, is deze vrij essentieel.
Captain America – The First Avenger (2011): Steve Rogers maakt in een genietbaar oorlogsdrama zijn debuut en we zien hoe hij na een militair experiment in WO II – letterlijk – uitgroeit tot een Amerikaans icoon. We leren ook meer over Hydra, Bucky Barnes en de Tesseract, allemaal zeer belangrijk in de Marvel mythos.
Oordeel: checken.
The Avengers (2012): onze iconische helden komen voor het eerst samen en nemen het op tegen Loki… en een heel leger Chitauri-aliens. The battle for New York blijft één van de meest imposante gevechten in de MCU-geschiedenis.
Oordeel: checken, duh!
Iron Man 3 (2013): Tony Stark zit na de battle of New York met serieuze shell shock en worstelt met trauma’s. Hij moet ook afrekenen met The Mandarin en leert dat hij ook Iron Man kan zijn zónder harnas. Sommigen vinden dit de beste Iron Man-film, maar als aanloop naar Infinity War is deze makkelijk over te slaan.
Oordeel: kan je skippen
Thor – The Dark World (2013): Ik heb deze net gezien en ben nu weer bijna alles vergeten. Dit is met voorsprong de zwakste MCU-film… waarin wel één van de infinity stones voorkomt. Je kan dus door de zure appel heen bijten, of check de post credit scene op YouTube of lees dit. Weer wat tijd uitgespaard!
Oordeel: skippen
Captain America – The Winter Soldier (2014): Met deze film van de Russo broers wordt het MCU volwassen. Nog nooit werd de actie zo prachtig en gestileerd in beeld gezet. Visueel is dit een festijn en het plot combineert actie met spionage-elementen. Vertrouw niemand!
Oordeel: top 5 MCU-film!
Guardians of the Galaxy (2014): Voor het eerst verkennen we de ruimte en volgen we de avonturen van Star-Lord (who?), de pratende wasbeer Rocket en wandelende boom Groot. Niemand had ooit van deze B-list Marvel-helden gehoord, maar door de films zijn deze a-holes ook iconen geworden. James Gunn verraste iedereen met deze space opera komedie, die ook mijn stoutste verwachtingen overtrof. Nog steeds de beste MCU-film!
Oordeel: niet alleen een topfilm, maar zit ook vol info over infinity stones en Thanos.
Avengers – Age of Ultron (2015): onze vertrouwde helden nemen het op tegen Ultron, een dolgedraaid AI-experiment van Tony Stark, die het aan zijn vrienden mag uitleggen. James Spader is fantastisch als robot-psycho, maar deze tweede Avengers is vrij chaotisch en rammelt langs alle kanten. Het introduceert echter veel personages (Scarlet Witch, Vision) en locaties (Wakanda), zodat je hem niet kan overslaan.
Oordeel: teleurstellende film, wél belangrijk voor het MCU!
Ant-man (2015): wie vindt dat alle Marvel-films op elkaar gelijken, vergeet of negeert toppers als Ant-man, waar de relaties tussen personages belangrijker zijn de actie. Scott Lang (Paul Rudd) probeert zijn leven te beteren na zijn tijd in de gevangenis en hij wil het contact met zijn dochtertje niet verliezen. Eén van de meest menselijke Marvel-verhalen, met charmante humor en personages.
Oordeel: je kan deze skippen… maar ik zou het niet doen.
Captain America – Civil War (2016): De Verenigde Naties willen dat de Avengers in toom worden gehouden door de overheid. Tony Stark is voor, maar Steve Rogers wil zijn vrijheid niet opofferen. Het is Iron Man tegen Captain America, conformisme tegen rebellie!
Oordeel: intro van Spidey en Black Panther, dus checken.
Doctor Strange (2016): chirurg Stephen Strange kan zijn carrière vaarwel zeggen na een zwaar ongeluk. Hij wil er weer bovenop komen en ontdekt de wondere wereld van de magie. In Guardians of the Galaxy maakten we kennis met cosmic Marvel, maar nu komt daar nog de magische dimensie bij.
Oordeel: Strange is één van de grote spelers in Infinity War, kijken dus!
Guardians of the Galaxy vol. 2 (2017): Peter Quill gaat in deze sequel op zoek naar zijn vader, die ergens in de ruimte ronddoolt. We leren meer over ieder lid van de Guardians, wat deze film een aanrader maakt voor de fans. In de aanloop naar Infinity War, is deze echter niet verplicht.
Oordeel: je maakt kennis met nieuwe Guardian Mantis, maar als je door het MCU wil racen, kan je deze wel overslaan.
Spider-man Homecoming (2017): de zoveelste Spider-man film, maar ook één van de beste. Het was al duidelijk in Civil War, maar Tom Holland is perfect als Peter Parker en met Michael Keaton als Vulture heeft hij ook een waardige tegenstrever. Enorm cool dat Spidey nu in het MCU zit!
Oordeel: topfilm, maar mogelijk om te skippen.
Thor – Ragnarok (2017): Na het grijze en slaapverwekkende The Dark World, krijgt Thor een film die bol staat van kleur, humor en… Hulk! Dit is een onweerstaanbare buddy-comedy met Jeff Goldblum in een onvergetelijke bijrol. Voor Asgard en Thor is dit bovendien een film met grote impact.
Oordeel: Infinity War zal net na de gebeurtenissen van deze film beginnen, must see dus.
Black Panther (2018): Na de dood van zijn vader, moet T’Challa leren regeren als koning van Wakanda. Dat wordt er niet gemakkelijker op wanneer Erik Killmonger hem uitdaagt. Hij wil komaf maken met het isolationisme en de rijkdom van Wakanda over de wereld verspreiden… maar ook met de harde hand regeren.
Oordeel: Infinity War speelt zich voor een groot stuk in Wakanda af, dus doe je best wat voorkennis op.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier