5 vragen over AI op de werkvloer die je nog niet durfde stellen
Het is allemaal AI op de werkplek wat de klok lijkt te slaan. De andere kant van de digitale medaille is dat er ook heel veel onduidelijkheden en misvattingen zijn rond het gebruik van AI of de impact ervan. Dit zijn alvast 5 vragen (en antwoorden) die een en ander weer helder maken.
1. Wordt ons werk straks overgenomen door slimme computers?
We zijn ondertussen al voor een stuk door de hype cycle van AI heen. Dat betekent dat er realistischere verwachtingen ontstaan rond AI en de inzet ervan op de werkplek. Je hoeft dus niet te vrezen dat je job plots zou verdwijnen. In het beste geval levert AI vandaag vooral ondersteunende taken. Er kan her en der wel geautomatiseerd worden, maar menselijke tussenkomst blijft noodzakelijk. Zelfs met bijvoorbeeld eenvoudige AI-chatbotgesprekken blijkt het nog heel vaak mis te gaan. ChatGPT? Ook van alles wat die chatbot produceert, kan je enkel valabele informatie hebben nadat je die zelf hebt geverifieerd.
2. Ontstaan er ook nieuwe banen?
Ja, dat zal wel het geval zijn. Er zijn immers mensen nodig om die AI-systemen te bouwen, te beheren en te onderhouden. Zo ontstaan er ook nieuwe jobs als ‘prompt expert’. Dat is bijvoorbeeld iemand gespecialiseerd in het opvoeren van opdrachten richting AI-systemen om er zo het meeste uit te halen.
3. Tussenkomst van de mens is dus nog steeds niet overbodig?
Zeker weten. AI- systemen zoals ChatGPT zijn eigenlijk aan de basis webscrapers. Ze schrapen met andere woorden al hun beschikbare informatie van het internet, zonder verificatie. Via Large Language Models (LLM) gaan ze die informatie aan mekaar zetten. Zo zou je het idee kunnen hebben dat een AI- systeem nadenkt, maar dat is niet het geval. Vaak doet het enkel via algoritmes aan voorspellende analyse. Als dit woord in een zin staat, dan zal er dat woord wel op volgen. En daarna worden die zinnen op basis van een gigantische informatiedatabase op een schijnbaar logische manier aan mekaar gecorreleerd. Wanneer die informatie aan de basis echter fout is, dan sta je nergens. Dus verificatie van zowat alles wat AI-systemen vandaag produceren, blijft noodzakelijk.
4. Wat vraagt AI concreet van jou op de werkplek?
Meer kennis van de technologie. Dat geldt voor mensen in alle mogelijke functies, met alle opleidingen en van alle leeftijden. Als je beter begrijpt hoe die AI-systemen zijn ontworpen en wat ze wel en niet kunnen, ga je je er ook veel comfortabeler mee voelen. Angst ontstaat immers door het onbekende.
5. Hoe kan je als (toekomstige) medewerker beter worden omkaderd met betrekking tot AI?
Door je regelmatig opleidingen en bijscholingen te laten volgen. Zo raak je meer en meer vertrouwd met AI en alles wat daaromheen zit. En leer je wat het is, maar ook wat het niet is. Bottom line: hoe meer inzicht je verwerft, hoe comfortabeler je je zal voelen om AI op een productieve en realistische manier in te zetten op de werkplek.
Bron: SER.nl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier