Binnenkijken: Energetisch verbouwen als nieuw
De bouwheer van deze vrijstaande woning in het Vlaams-Brabantse Elewijt wilde geen nieuwe ruimte innemen, maar wel een oude woning een nieuwe kans geven. Niet door ze volledig af te breken, wel door de muren in een nieuwe schil in te pakken. Toegegeven: je ziet niet dat hier ooit een woning uit eind jaren vijftig stond.
Het bewustzijn om zo sterk mogelijk te isoleren, is de laatste jaren enorm gegroeid, en dat niet alleen door de geldende verplichtingen. Ook voor het ecologisch (ver)bouwen zijn meer mensen gewonnen. Bij deze woning werden geen materialen hergebruikt. Er is wel bewust gekozen om de woning niet met de grond gelijk te maken.
Volgens de architect is het overigens meestal geen aanrader om een woning te slopen en herop te bouwen. “De slooppremie kan wel deels de sloopkosten dekken. Je moet toch een deel van de ruwbouw volledig hernieuwen”, stelt Nathalie De Leeuw. En dan rest er ook nog het milieu: “Als we alle oude of slecht geïsoleerde woningen zouden afbreken, creëren we wel een gigantische afvalberg.”
Als ecologisch bewust architect is ze verheugd tal van projecten energetisch te optimaliseren, zonder dat er meer bouwafval gecreëerd wordt. Sterker nog, meer en meer ook door materialen te hergebruiken.
Vloerdikte van wel 50 cm
Het enige wat van deze woning verdween, was het zadelzak. De buitenmuren en de vloerplaat van de eerste verdieping bleven overeind. “De eigenaar had als oorspronkelijke doel de gevel met zijn rode bakstenen ook blijvend te kunnen tonen. Maar om het pand goed te kunnen isoleren, moesten we het wel inpakken in een nieuwe schil.”
Uiteindelijk leidde het tot een fel doorgedreven energetische renovatie. “Zes jaar geleden hebben we veel sterker geïsoleerd dan zelfs de huidige norm. In samenspraak met de bouwheer hebben we dit mogen doorvoeren. Noodzakelijk binnen de EPB-normering zijn de U-waarden. De vloer is 50 cm dik en sommige buitenmuren 48 cm.”
Badend in het wit
Ondanks de prachtige realisatie heeft de bouwheer zich ook neergelegd bij de beperking van de grond. “Het straatbeeld toonde hier meerdere bungalows zonder kelder. Na bodemanalyse bleek dat de grond inderdaad niet stabiel genoeg was om uit te graven en een kelder te realiseren. De aanbouw is daarom een gelijkvloers gebleven, om zo geen extra gewicht te creëren”, aldus de architect.
De ruimte met drie meter hoog plafond omvat een keuken, eetplaats en zithoek. Van deze ruime en lichtrijke leefruimte heb je een mooi zicht op de tuin en zwemvijver die er de blikvanger vormt. Het witte sierpleisterwerk is ook binnen doorgetrokken. De ingemaakte kasten, dressingkasten en de witte trap in metaal poedercoat gaan op in de witte wanden en plafond.
Meer dan één aannemer
De renovatiewerken namen een periode van 18 maanden in beslag. Bewust kozen de architect en bouwheer om de vele aparte renovatiewerken door verschillende aannemers te laten uitvoeren. “Werken met één hoofdaannemer maakt het veel duurder. Samen met de bouwheer volgde ik de coördinatie van alle aannemers op. Dat proces is probleemloos verlopen. Op dit vlak is heel wat budget bespaard.”
Niet alleen om het financiële plaatje in het voordeel van de bouwheer te laten uitdraaien, maar ook om andere redenen is het raadzaam om sneller een expert te raadplegen. “En dat liefst tijdens het aankoopproces, zodat bijvoorbeeld een architect de kandidaat-koper bewuster zijn keuze helpt te maken. Zo is de kans kleiner dat hij voor onaangename verrassingen komt te staan. Een architect kan je op verborgen gebreken duiden, maar ook mogelijkheden aanreiken die je zelf niet ziet”, besluit Nathalie De Leeuw.
Ter info: de vorige bouwheer die deze woning realiseerde, heeft intussen deze woning verkocht.
Woonfiche
Locatie: Elewijt
Architect: Nathalie De Leeuw
Type woning: vrijstaand
Bouw en/of renovatiejaar(periode): 2014-2015
Budget: 379.000 euro excl. tuin, architect, alarm, incl. btw
Woonoppervlakte: 247 m2 incl. garage, technische berging en bijkeuken
Gezinssituatie: koppel met 2 kinderen
(kcw – foto’s: Nathalie De Leeuw)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier