3 x bijzondere plekken op de grens

Een grens is zo relatief en toch blijft het fascinerend hoe verschillend de landschappen aan beide zijden soms kunnen zijn. In de Kempen, bijvoorbeeld in Arendonk, bevindt zich bos aan de Belgische kant en akkers op de Nederlandse kant. Dat komt door het mijnbouwverleden in ons land, er was snelgroeiend hout nodig om de mijnen te stutten. Ook deze drie plekken op de grens met Nederland zijn bijzonder.

1. Fortdorp in Oost-Vlaanderen

In Zeeuws-Vlaanderen zijn een aantal dorpen gegroeid uit forten die tijdens de Staats-Spaanse oorlog werden gebouwd. Het gedeelde grensdorp Koewacht is er een voorbeeld van. Het dorp strekt zich uit over drie gemeenten – Moerbeke, Stekene en Terneuzen – en twee landen. De inwoners hebben altijd al met de grens moeten leven. Zo vind je er ook Oostenrijkse grenspalen uit de 18de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog leefden de inwoners geïsoleerd door de dodendraad die het dorp hermetisch afsloot. De dodendraad was een elektrische afsluiting die langs de volledige grens met Nederland liep. Vlakbij het dorp liggen prachtige kreken, zoals het Groote Gat, Boschkreek en Pereboomsgat. Het wandelnetwerk aan beide kanten van de grens doet ze allemaal aan.

www.waasland.be

2. Picknicken op grensgeval Limburg

In de dertiende eeuw werd de Weerter- of Bocholterbeek gegraven, een aftakking van de Abeek. De naam van het 13 kilometer lange kanaaltje is afhankelijk van waar de beek stroomt. Eeuwenlang was er discussie tussen Weert (in Nederland) en Bocholt (in België) over wie de meeste rechten had op de beek. In de 19de eeuw raakte de beek in onbruik. Op de plek waar de beek de grens met Nederland kruiste, werd een douanekantoor neergepoot. In 1957 legden Bocholt en Weert hun ‘ruzie’ bij met een plaquette op het douanekantoor. Het kantoortje werd in de jaren 80 afgebroken. Nu is hier op de Weerterweg/Bocholterweg een aangename picknickplek ingericht, met een replica van de vroegere plaquette.

www.kempenbroek.eu

3. Meest noordelijke café Antwerpen

FF thuis bij moskes, kortweg ‘bij moskes’, in Meersel-Dreef is het meest noordelijk gelegen café van België. De voordeur ligt in België, de parking aan de achterkant is Nederlands grondgebied. Mannen gaan er in België plassen, terwijl de vrouwen hun behoefte doen in Nederland. De grens loopt dwars door het gezellige cafeetje dat al sinds de 19de eeuw bestaat. Eddy Merckx kwam er ooit binnen gefietst en toen het rookverbod kwam, kregen de controleurs kop noch staart aan de grens. In Meersel-Dreef loopt de grens op meerdere plekken door huizen en tuinen. Grenspaal 219 staat bijvoorbeeld in zo’n tuintje, op 300 meter van het café.

www.kempen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier