5 x op bezoek in de abdij
In de middeleeuwen waren abdijen vaak de spil in regionale economische netwerken. Soms hadden de vrouwen- of mannenabdijen ook politieke macht. In veel gevallen speelden ze een rol in de ontginning van het land. We gluren binnen bij vijf abdijen.
1. VR-beleving
De ruïne van de Duinenabdij in Koksijde is behoorlijk uitgestrekt. Het was abt Idesbald, naar wie de badplaats Sint-Idesbald is genoemd, die in de 12de eeuw de cisterciënzerabdij groot maakte. Je kan er door de ruïne wandelen en in het museum unieke collectiestukken bewonderen. Er is ook een virtual realitybeleving waarbij je de abdij beleeft in het jaar 1490. Voor gezinnen met kinderen zijn er verschillende zoektochten ontwikkeld.
www.tenduinen.be
2. Rijkste vrouwenabdij
Abdijsite Herkenrode aan de Demer in Kuringen is de ideale vertreklocatie voor je wandeling of fietstocht. Voor wat ooit de rijkste en grootste cisterciënzerzinnenabdij van de Lage Landen was, ligt immers een grote gratis parking. In de vroegere paardenstallen kan je smakelijk eten. Links bevindt zich het belevingscentrum. Aansluitend is er de kruiden- en inspiratietuin waar kunst en natuur elkaar vinden. Kinderen jonger dan twaalf jaar mogen gratis binnen in het museum en de tuin.
www.abdijsiteherkenrode.be
3. Heerlijk smullen
In belevingscentrum Het Moment binnen de muren van de Abdij van Averbode wordt bier, brood, kaas, peperkoek, speculoos en ijs verkocht. Aan de voorkant van de abdij bevindt zich de Lekdreef waar al honderd jaar lang ijsjes worden ‘gelekt’. De binnenplaats en de abdijkerk zijn vrij te bezoeken. Je kan ook een rondleiding vragen, zowel in het bezoekerscentrum als in de norbertijnenabdij. Het Moment is uitgegroeid tot een knooppunt van wandel- en fietswegen. Je bevindt je hier midden in de bossen van De Merode.
De Abdij van Tongerlo werd ongeveer op hetzelfde moment gesticht als die van Averbode, begin 12de eeuw. Het gebouwencomplex is indrukwekkend. In het Da Vinci-museum hangt een kopie van 1545 van ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Volgens experts heeft de meester zelf ook meegewerkt aan dit werk. Het museum is nog elke zondag open in oktober om vanaf 1 november de deuren te sluiten. Het doek verhuist naar de abdijkerk. In de tiendschuur is een permanente tentoonstelling ingericht over leven en werk in de abdij.
De tuin van de Sint-Pietersabdij in Gent is vrij toegankelijk. De hellende tuin grenst aan de Schelde. Je vindt er een boomgaard waar je vrij appels, peren en noten kunt plukken. Er is ook een wijngaard en kruidentuin. Binnen in de voormalige benedictijnenabdij bevindt zich het (betalende) tentoonstellingsgedeelte met de Kunsthal en de Wereld van Kina.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier