Op safari door Fins Lapland, het laatste stukje wildernis van Europa: Alice in Winterwonderland
Je moet het zien om het te weten. En na één uur weten we het al. Lapland is magisch. Een heerlijke brok woeste wildernis boven de Poolcirkel. Een regio waar stilte regeert, de wilde ongerepte natuur extra hard schittert en kraakwitte sneeuw het land van de Sámi in een extra mysterieus sprookjeslaagje onderdompelt.
Lapland is in tegenstelling tot het tweede deel van de eigennaam een regio. Eentje die grofweg Noord-Scandinavië en een stuk Rusland inpalmt. Maar het is ook de naam van de meest noordelijke provincie van Finland. Uitvalbasis om deze laatste Europese woestenij te ontdekken is het levendige Levi, 150 km boven de Poolcirkel. Yihaa!
Als je weet dat het Fins temperatuur diepterecord van -51,5 graden hier in de buurt werd opgemeten, voelt de -7 graden bij aankomst meer dan draaglijk aan. Vestimentair codewoord tijdens onze expeditie: laagjes. Met thermische onderkleding en wollen sokken aan verkennen we onze uitvalbasis: Levi, met meer dan 40 pistes het grootste skigebied van Lapland. Verlichte pistes én de sneeuwzekerheid maken van het resort het walhalla voor skiër en snowboarder. Maar er is meer: even buiten het stadje liggen 230 km langlaufpistes en het grootste Finse sneeuwscooternetwerk, twee ferme troeven om het ongerepte landschap te ontdekken.
Uber Rudolf
Ons avontuur beginnen we in Ounaskievari, één van de vele rendierboerderijen die de regio rijk is. Niet onlogisch als je weet dat hier in de ruime regio meer Rudolfs dan mensen wonen,
ruw geschat zo’n 200.000. Het fokken ervan blijft voor de Sami een belangrijke bron van inkomsten. Na een korte uitleg is het tijd voor een ritje. Hoewel de dieren er op het eerste gezicht erg lief uitzien, kunnen ze heel nukkig uit de hoek komen. Een mislukte omkooppoging met rendiermos helpt ons niet vooruit. Figuurlijk, want letterlijk trekt onze chauffeur abrupt de slee op gang. Gelukkig verloopt de rest van onze rit comfortabel. De pelsen onder ons zitvlak en de witte wildernis rondom ons maken het plaatje compleet. Een heerlijke eerste kennismaking met de natuurpracht. Na de korte taxirit is het tijd voor de puurste vorm van natuurbeleving: een sneeuwschoensafari. Na een honderdtal meter stappen, voelen we ons al in nieuwe wereld aanbeland. Vlaktes en bomen bedekt met tonnen sneeuw en de stilte die enkel onderbroken wordt door het knarsen onder onze voeten. Nooit gedacht dat een schoen ons zo gelukkig kon maken.
Een paringsdans van ionen tovert de poolhemel om tot de mooiste lichtshow op aarde.
Lokale Kimi
’s Avonds is het tijd voor wat meer actie: icekarting. Middenin de bossen van Levi en met de neerdalende avondzon als extra sfeerverlichting. Na een korte briefing drukken we het gaspedaal in. De tijd vliegt terwijl we scheuren over het ijs. Na een dik kwartier worden we terug naar de pitstop gevlagd voor een lokale specialiteit. Warm bessensap bij een knetterend openlucht haardvuur. Na deze opwarmer gaan we op ons elan door. Na een geslaagde donut en feilloze U-bocht voelen we ons zelfs eventjes de lokale Kimi Räikkönen. Heerlijk.
Tijd om ons lichaam terug aan te sterken. Dat doen we in één van de oergezellige Lapse kota’s. Een soort grote wigwam van rendierhuiden waar binnenin boven het haardvuur ons avondmaaltijd staat te pruttelen. Rendierenstoofvlees, groentjes en wilde zalm. Gemeenschappelijke deler: vers. Na enkele happen smaken we het: de puurheid van de natuur vertaalt zich ook in onze maaltijd met gezonde, eerlijke smaken.
Begeerd vakantielief
De nacht is nog jong dus gaan we op zoek naar ‘s werelds meest begeerde vakantielief. Die schone die al menig toeristenhart sneller heeft doen slaan: Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht. Hoewel ze zich gemiddeld zo’n 200 keer per jaar in het Levische nachtleven laat zien, is dit bijlange geen garantie op een succesvolle date. Het noorderlicht ontstaat doordat geladen deeltjes, na een uitbarsting op de zon, richting aarde worden gekatapulteerd en via onze polen binnendringen in onze dampkring. Aangezien die zon zich net geen 150 miljoen kilometer verder bevindt, zijn er dus ook diverse spelbrekers. Weinig zonneactiviteit, onhelder wolkendek en lichtvervuiling. Maar hoera… vannacht zou het wel eens touche kunnen zijn.
En ja hoor. Na een uurtje naar boven turen, is het zover: een eerste groene schijn die de pikzwarte hemel doorbreekt. Nauwelijks vijf minuten later gooit de Mata Hari van de natuurverschijnselen al haar troeven op tafel. Een dynamische paringsdans van groen roze geladen ionen toveren de poolhemel om tot de mooiste lichtshow op aarde. Ja, we zijn verliefd! Met een koude snoet en gelukzalig warm gevoel duiken we de lakens onder.
Vredige ijslaag
Dag 2. Onze safaritocht in winterwonderland gebeurt vandaag met twee rupsbanden en ski’s. Een sneeuwscooter dus. Voor het vertrek wordt het ons extra ingeprent, de nultolerantie qua alcoholgebruik. Terecht want met enkele honderden pk’s blijft het opletten geblazen. Na een
korte cursus handsignalen zijn we klaar om de gashendel open te draaien en door de sprookjesbossen te rijden. Naarmate de kilometerteller aandikt lijkt de natuur nog mooier te worden. Dikke pakken sneeuw worden enkel onderbroken door een eenzame hut of zeldzame boomstronken die niet onder een dikke sneeuwlaag zijn bedekt. Het land van duizend meren wil in Lapland zeggen: het land van duizend bevroren meren. Dat merken we wanneer we van een heuvel naar beneden glijden op zo’n immense ijsklomp. Een eerste adrenalinekick. De landschappen die daarna tijdens onze rit voorbijvliegen, zijn adembenemend.
Halthouden doen we op het meer van Hukkakummunjärvi voor een populaire lokale activiteit: ijsvissen. Zitten volgens onze gids onder de vredige ijslaag verstopt: forel, zalm en een tiental andere soorten waaronder zelfs snoek. Na het boren van een gat, uitgooien van onze hengel en op ons krukje balancerend, turen we naar onze lijn. Slechte visser of gewiekste dieren… na een uur blijkt de meerpopulatie expert in het verstoppen. Geen kraakverse maaltijd maar gelukkig wacht ons in een nabijgelegen hut een kom dampende zalmsoep.
Uitgelaten topsporters
De volgende dag ruilen we de PK’s in voor HK’s: huskykracht. Dat we onze huskyfarm naderen, is meteen duidelijk. Al in de verte horen we het uitgelaten gehuil van onze witgrijze taxi’s. We vlijen ons neer op de slee achter onze zes nieuwe vrienden. En eindelijk is het
zover. Met een startsnelheid om U tegen te zeggen, duiken onze poolvrienden de witte loopgeul in. Met volle teugen genieten we van de natuur en de hemelse stilte met uitzondering van het gehijg en gestamp van 24 uitgelaten pootjes voor ons. De neerdwarrelende sneeuw bezorgt deze once in a lifetime experience een extra magisch wit randje. Wauw.
Halverwege de rit vatten we post achteraan de slee. Meesturen in de bochten, remmen en af en toe bergopwaarts mee duwen. Na enkele minuten voelen we ons een echte musher. Dat we de kracht van onze tengere vrienden onderschat hebben, blijkt wanneer we even moeten stoppen en al ons gewicht op de voetplaat moeten gooien om onze roedel in toom te houden. Hun enthousiasme blijft ook na een uur fenomenaal. Topsporters zijn het. Na uren die aanvoelen als minuten arriveren we in de farm waar onze hondenspan -net zoals wij- met een gelukzalig gevoel kan uitrusten.
Prinses Elsa
De avond brengt ons naar één van de koelste én coolste hotels ter wereld. Het ijshotel Snow Village, bestaande uit meer dan 20 miljoen kilo sneeuw en 350.000 kilo helder ijs. Hallucinante cijfers, zeker als je weet dat deze mega iglo jaarlijks heropgebouwd wordt. Meer dan 50 man, onder wie ijsartiesten uit de hele wereld, zwoegen zes weken lang aan de opbouw van dit huzarenstukje. Het resultaat is impressionant. Bij het binnentreden ervan voelen we ons net in het kasteel van prinses Elsa beland. Een magische gang met blauwe ijsdiamanten erin verwerkt die uitmondt in een minidoolhof van fancy kamers bezaaid met ijssculpturen. Zijn ook aanwezig: bar, discozaal, glijbaan én trouwkapel. Na een uurtje verdwalen in het sprookjespaleis schuiven we onze ‘botten’ onder de ijstafel van het restaurant. De klasse van de omgeving weerspiegelt zich in het driegangendiner dat voor onze neus wordt geserveerd. Een mix van lokale specialiteiten gedresseerd op een werelds niveau.
Wil je hier overnachten maar toch bang om een levende ijsmummie te worden? Geen paniek. De ‘thermostaat’ in de kamers blijft constant tussen de 0 en -5 graden. En wie echt de slaap niet kan vatten, kan zich altijd in een nabijgelegen verwarmde houten chalet opwarmen. Snow Village weerspiegelt waar Lapland voor staat: een wereldse ervaring. Het ongerepte landschap, de meters sneeuw en de mystiek die er heerst, maken van de regio hét ultieme Winterwonderland. Eenmaal terug richting huis beseffen we het: sneeuw in België zal nooit meer hetzelfde zijn.
Goed om te weten
- Deze reis kwam tot stand i.s.m. Asteria Expeditions uit Brugge (www.asteriaexpeditions.be), specialist in verschillende (kleinschalige) groepsreizen met Nederlandstalige begeleiding of programma’s op individuele basis. Wij kozen voor de formule: Ontdekking van Lapland Shortbreak Winters Lapland, 5 dagen à 1.645 euro/pers, rechtstreekse vluchten, vol pension en alle excursies inclusief.
- Beste reistijd: Vanaf begin december tot halverwege maart. Noorderlicht kan in deze regio gespot worden van begin september tot begin april.
- Tijdszone: +1 uur.
- Noorderlicht spotten: Onmisbaar is de app My Aurora Forecast, dat erg accuraat voorspelt wanneer het fenomeen aan het luchtruim komt piepen.
- Covid: Voor de laatste reisadviezen bel naar +32 (0) 2 501 4000 of check diplomatie.belgium.be . Indien u een pakketreis reserveert bij een erkende touroperator zoals Asteria Expeditions bent u 100% wettelijk beschermd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier