48 uur in de Limburgse Kempen, stevige portie adrenaline op de terril
Deze tweedaagse is mooi in evenwicht. Dag 1 gaan we voor puur avontuur in Beringen, daar hoort ook een spatje modder bij. Dag 2 zoeken we de ambachtslui rond Genk op. Toen de mijnen sloten, zorgde dat voor grote protesten. Vandaag stellen we vast dat dit industrieel erfgoed terug in de armen wordt gesloten door jonge vaklui en ervaren ondernemers.
Dag 1
10 uur We brengen een bezoek aan het Mijnmuseum. Tot eind jaren 80 trokken duizenden mijnwerkers tot 800 meter onder de grond in Beringen om er steenkool te delven. Het industrieel erfgoed bleef redelijk goed bewaard in be-MINE. Het Mijnmuseum toont via verschillende kamers hoe de mijnwerkers werkten en leefden.
www.mijnmuseum.be
12 uur Ooit gehoord van een Karrenmaaltijd? In het domein Blueberry Fields waar blauw fruit wordt geteeld, krijgen we een privétuin toegewezen. Na een halve kilometer stappen komen we op een prachtplek midden het bos. De Karrenmaaltijd is een volledig menu met aperitief, broodjes, salade en dessert. Topbeleving!
www.blueberryfields.be
14.30 uur Naast be-MINE ligt de terril van de steenkoolmijn van Beringen. De hele berg is omgevormd tot een Avonturenberg. We beginnen met een beklimming van de berg door een bos van 1.600 palen. Er zijn trappen, kruiptunnels en klimtuigen. Stap voor stap geraken we hoger en kunnen we meer genieten van het uitzicht.
www.visitberingen.be
We beklimmen de Avonturenberg in Beringen via een bos van 1.600 palen”
16 uur Met een mountainbike dalen we de berg af. Het ‘haantje’ van de groep kiest voor de rode route, de rest voor de groene en iets gemakkelijker route. Wat een adrenalinekick! Zo leuk zelfs dat we de afdaling twee keer doen. De afdaling maakt deel uit van het vaste MTB-parcours rond Beringen en kan je op eigen houtje doen.
www.visitberingen.be
17.30 uur Tijd om in te checken bij Hotel ZUID in Genk. De zaakvoerders hebben zuiderse roots en dat is te merken aan de warme ontvangst en de exotische knipogen in het interieur.
www.hotelzuid.be
Dag 2
9 uur Na een heerlijk ontbijt met streekproducten is het tijd voor een stadswandeling in Genk waarbij we ook door het schilderachtige Molenvijverpark stappen.
10 uur Vandaag staat een bezoek aan microbrouwerij Brauw op de planning. De Genkse Stadsbrouwerij in de Molenstraat is een hippe tent. We krijgen er een rondleiding en daarna volgt een degustatie van zes van hun bieren, best dat we een stevig ontbijt aten. Volgens ons denken ze hier even hard na over de naam van hun bier als over de ontwikkeling ervan.
www.brauw.be
12.30 uur We genieten van het chefmenu in het bekende, Genkse grillrestaurant The Thrill.
14 uur We trekken er met de fiets op uit langs lokale makers. De Stielroute (40 km) verbindt toplocaties rondom Genk met lokale vaklui. We halen onze gratis fietskaart op aan het bezoekersonthaal van C-Mine. De meeste van die vaklui vonden een vaste stek in de gerenoveerde gebouwen van de vroegere steenkoolmijnen. Via knooppunten fietsen we naar LABIOMISTA, het kunstpark van kunstenaar Koen Vanmechelen. In Thor Park zit het vol jonge start-ups. De route doet ook heel wat natuurschoon aan, zoals De Wijers, het land van de 1.001 meren. En uiteraard fietsen we ‘door het water’ aan de achterkant van Bokrijk!
www.visitgenk.be
Onze tips
Fietsen door de heide
De heide staat in bloei. De Mechelse Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen is met zijn 700 hectare één van de grootste heidegebieden van Vlaanderen. Dankzij de nieuwe fietsbrug tussen knooppunten 550 en 551 beleef je de heide nu van bovenaf. Topervaring!
Info: www.visitlimburg.be/fietsen
Speuren tussen erfgoed
Op de grens tussen Haspengouw en de Kempen ligt Landcommanderij Alden Biesen. Het was eeuwenlang in bezit van de Duitse Orde. Nu is het een bruisende erfgoedplek waar je met ‘Bilzen Mysteries’ ook op speurtocht kan gaan. Dé startplek voor prachtige wandelingen.
Info: www.visitbilzen.be
Kelten in Limburg
Een Amerikaans kapitein vond in de jaren 80 met zijn metaaldetector Keltische en Romeinse schatten Wijshagen. Nadien ontdekten archeologen hier het ene elitegraf na het andere. Archeologisch park De Rieten is vrij toegankelijk.
Info: www.oudsbergen.be
Fietsen door de bomen
Aan knooppunt 272 in Hechtel-Eksel kan je een fantastisch ommetje maken tussen de boomtoppen. Een zalige ervaring waarbij je tot tien meter hoogte fietst in natuurgebied Pijnven. Het pad is ook toegankelijk voor wandelaars en joggers.
Info: www.visitlimburg.be/fietsen
Tips met de kinderen
1. Het verhaal van de Reus
De 64 meter hoge robuuste Sint-Trudokerk in Peer maakte ooit deel uit van de stadsversterkingen. De kerk heeft zijn bijnaam de ‘Reus van de Kempen’ niet gestolen, je ziet hem al van ver buiten Peer staan. Je kan de kerk nu ook van binnenuit bezoeken. Tijdens de klim op de 202 trappen zorgen sensoren en projecties, licht- en geluidseffecten voor een totaalspektakel waarbij je de geschiedenis van de kerk ten volle beleeft. Hoe hoger je komt, hoe meer je te weten komt dankzij virtuele gids Warre Borghmans.
Info: www.visitpeer.be
2. Prikkelpad in vallei
De Vallei van de Zwarte Beek in Beringen is een parel voor wandelaars. Vanaf bezoekerscentrum De Watersnip (Grauwe Steenstraat 7) vertrekken verschillende bewegwijzerde wandelingen. Opgelet, sommige wandelingen gaan over militair domein en zijn enkel in het weekend mogelijk. Een kind- en rolstoelvriendelijk pad is het Prikkelpad, zo genoemd omdat het alle zintuigen prikkelt. Je steekt je hand in voelkastjes, er is een kijkwand, er zijn voel- en draaistenen, een klanklabyrint en klimtuigen. De wandeling is 2,5 kilometer lang.
Info: www.dewatersnip.be
3. Geluiden in het bos
Het bos in het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt produceert vreemde geluiden. Er staan zo’n achttien klankinstallaties in het Klankenbos verspreid. Het bosrijke openluchtmuseum is gratis toegankelijk. Er is geen voorgeschreven wandelroute. Je kan vrij tussen de installaties door bewegen en je laten verrassen door de geluiden die ze produceren en de manier waarop ze dat doen.
Info: www.klankenbos.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier