Duinenwandeling vol Vitamine Zee en andere toppers aan De Kust

De Kust is helemaal klaar voor de zomer. Wij stappen van De Haan naar Oostende, van tramhalte naar station. De gevarieerde wandeling door de Duinbossen en de smalle hoge duinen van Bredene biedt één en al Vitamine Zee.

door Marijn Follebout/foto’s MAF/Westtoer

We sporen met de trein naar Oostende en nemen de kusttram richting Knokke. Acht haltes verder stappen we af aan ‘De Haan aan Zee’, de halte met het meest pittoreske tramstationnetje van de Kust.

Een wandeling met Vitamine Zee kan perfect gekoppeld worden aan een mooie overnachting aan de kust. De lezers van De Zondag ontvangen 30% korting op een verblijf bij Holiday Suites in Vlaanderen. Je hoort het goed, niet alleen aan de kust maar op alle locaties van Holiday Suites. Boek voor 3 juni 2022 en ontvang de korting op verblijven vanaf 5 mei 2022 t.e.m. 6 november 2022.
Info en voorwaarden: www.holidaysuites.be/dezondag

Koelte in de Duinbossen

Tussen de Koninklijke Baan en de Driftweg ligt een uitloper van de Duinbossen. We volgen er een smal betonnen paadje naar het gemeentelijk hoenderhok waar we onze picknick opeten.

De Duinbossen werden in de 19de eeuw aangelegd om de polders te beschermen tegen opstuivend zand. Hoe breder het bos wordt, hoe meer vogels we horen. Een deel van het bos is afgeschermd als natuurreservaat. Zonder ons van spiedende blikken bewust te zijn, volgen we even het avonturenparcours voor kinderen midden in het bos. Als we een sprongetje wagen, horen we het ingehouden gelach van een groep jongedames uit Antwerpen die zich heel stil had gehouden aan de rand van het parcours.

We volgen het bospad steeds rechtdoor tot aan de rand van het golfterrein dat in 1902 op initiatief van Leopold II werd aangelegd.

We lopen even gelijk op met de Driftweg om dan in Vosseslag de wandelbrug naar het strand te nemen. Eenmaal op het strand gaan we links. Het is vloed. Dat maakt het wat lastiger stappen in het mulle zand. Het naaktstrand van Bredene is deze zomer gesloten. Toch zien we veel zonnekloppers ‘in hun puren’. De duinengordel draagt nog de sporen van voorjaarsstormen als Ciara en Dennis.

We stappen door tot aan de volgende strandbar Hippo Beach. Hier aan strandpost 6 zoeken we weer de duinen op. We volgen het pad tot net voor de voetgangerstunnel. We gaan rechts en volgen het betonnen pad steeds rechtdoor. De knooppunten ontbreken soms. Ook aan kruisingen moet je het pad recht voor je nemen. Of richt je op de rood-witte GR-markeringen van de GR5A die ongeveer gelijk oploopt met onze wandeling.

Deze smalle strook duinen zijn pas ontstaan in de middeleeuwen. In de Romeinse tijd lag ‘het strand’ nog drie kilometer verder in zee. Bredene had toen een eigen haven. Overstromingen spoelden alles weg.

Verse garnalen

We gaan steeds hoger en krijgen zo een machtig uitzicht over de zee en het hinterland. Twee baggerschepen spuiten een kunstmatig eilandje op net voor Bredene met de bedoeling de krachtige golfslag bij stormen wat op te vangen.

De Twins Club in Bredene is zo’n beachclub waar altijd beweging is. Vandaag vindt een initiatieles suppen plaats. De een heeft het al sneller onder de knie dan de ander. Vanaf hier volgen we het tegelpad dat zich tussen het strand en de duinen bevindt.

Op de Oosteroever in Oostende wordt momenteel hard gewerkt aan nieuwe appartementen. In de haven liggen een aantal gigantische windmolens klaar om verscheept te worden. We nemen het gratis veer naar het centrum. We meren aan bij de Vismijn waar net een lading verse ‘geirnoars’ is aangekomen.

Links ligt het station, eindbestemming van onze wandeling. Wij gaan toch nog even de stad in, al is het maar voor een verzachtende dorstlesser op een terras. Nu het weer kan.

Praktisch

Afstand: 11 km
Knooppunten: 55 -> 56 -> 58 -> 57 -> 59 -> 60 -> 61 -> 64
Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
Controleer de geldende COVID-regels bij aanvang van je bezoek.

Onze toppers

Huisje van Majutte

In dit kleine 18de-eeuwse vissershuisje woonde ooit een gezin met twaalf kinderen. Het interieur is een museum op zich, aan elk voorwerp hangt een verhaal vast. Je geniet er van verschillende streekproducten. Open vanaf 1 juli.
Breydelstraat 10, Blankenberge. Info: www.majutte.be

Spermaliehoeve

De stilte van de polders omhelst deze prachtige vierkantshoeve. Deze zomer opent een pop-up op de binnenplaats met o.m. heerlijk hoeve-ijs. De ideale stop tijdens een fietstocht of de start van een wandeling (6 km).
Brugsesteenweg 41, Sint-Pieters-Kapelle. Info: www.spermaliehoeve.be

Groen Lint Oostende

De stad aan zee wordt omringd door een gevarieerd aanbod aan natuurgebieden. Het Groen Lint rijgt ze allemaal aan elkaar. De bewegwijzerde route bedraagt 35 km en start aan provinciedomein Raversyde.
Info: www.groenlintoostende.be

Surfen op zee

Elke badplaats heeft een surfclub, of beter een beachclub want ze doen er meestal heel wat meer dan enkel surfen. Je kan er initiatielessen volgen of gewoon komen chillen in de bar met zicht op zee.
Info: www.dekust.be

Met de kinderen

Blotevoetenpad

In de uiterste oosthoek van de Kust bevindt zich het bezoekerscentrum van het Zwin, het is de laatste attractie voor je via de Internationale Dijk Nederland bereikt. In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over ooievaars en andere trekvogels, er is deze zomer de expo ‘Wildlife Photographer of the Year’, en er is ook een blotevoetenpad (2 km). Je stapt er blootsvoets door de slikken en schorren, zalig!

Graaf Leon Lippensdreef 8, Knokke-Heist. Info: www.zwin.be

Zeehondjes in Sea Life

Helaas stranden er af en toe zieke zeehondjes op onze stranden. Ze worden met de nodige zorgen omringd in Sea Life in Blankenberge. In dit dierenpark zijn er dagelijks shows met zeeleeuwen en andere dieren. Je leert er de onderwaterwereld van heel dichtbij kennen. Je loopt er zelfs door een tunnel terwijl boven je haaien zwemmen. Voor kinderen werd een zoektocht ontwikkeld die toelaat om het hele dierenpark tot in detail te verkennen. Wedden dat ze het pinguïnverblijf de max gaan vinden?

Koning Albert I-laan 116, Blankenberge. Info: www.sealife.be

Fluisterende muren in Fort Napoleon

Het vijfhoekige duinfort werd gebouwd in opdracht van Napoleon. Het moest samen met twee andere forten de haven van Oostende beschermen tegen mogelijke invallen. Het fort kende in de afgelopen 200 jaar al veel levens. Al die verhalen worden verteld – door fluisterende muren – in de vaste tentoonstelling. Nog tot 5 juli is er ook een speciale kinderdoe-expo met ‘De Waanzinnige Boomhut’, een knotsgek avontuur waarbij kinderen vanaf 8 jaar een uitdagend hindernissenparcours doorlopen. Het panoramaterras op het dak is gratis toegankelijk.

Vuurtorenweg 13, Oostende. Info: www.fort-napoleon.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier