Eindhoven, van saaie industriestad tot bruisende creatieve hotspot …
In een nog niet zo ver verleden stond Eindhoven synoniem voor Philips. Toen Philips een goede twee decennia geleden zijn Eindhovense vestigingen begon te sluiten, vreesde men voor een doemscenario voor de stad. Niks is minder waar. Anno 2024 is de immense Philips-site ontmanteld en verveld tot een bruisende hotspot van innovatie, design, creativiteit en culturele diversiteit. Voldoende troefkaarten voor mij om voor een weekend richting Noord-Brabant te trekken.
Ik herinner me Eindhoven uit een ver tienerverleden, toen de plek veel weghad van een saaie industriestad, volledig opgebouwd rond de vele grijze Philips-sites die her en der in de binnenstad verspreid lagen. Anno 2024 herken ik de stad niet meer. Weg met de grijze sites en er zijn ook geen verloederde gebouwen, fabrieken en loodsen te spotten, want de diverse Philips-sites zijn in de loop der jaren haast organisch omgevormd tot een fascinerend kluwen van creativiteit, designbedrijven, trendy restaurants en andere artistieke hotspots.
De verboden stad
Ik begin mijn trip echter in het kraaknette centrum – vol bekende merken als Zara, H&M en Primark, maar ook het elegante De Bijenkorf – dat echter wat artificieel aanvoelt. Dit neemt niet weg dat het tijdens het weekend een immense aantrekkingskracht heeft op shoppingliefhebbers. De brede stadsboulevards zijn aangenaam om te winkelen, al is het er toch net iets te druk voor mij. Ik huur een fiets – een ideaal vervoersmiddel in deze stad vol brede fietspaden – en laat het centrum achter me. Ik trek op ontdekkingstocht naar de vroegere Philips-sites, nu omgetoverd tot hippe stadswijken. Zoals Strijp-S. Ooit stond deze wijk in Eindhoven bekend als ‘de Verboden Stad’, want enkel toegankelijk voor Philips-medewerkers. Wat ooit het kloppende hart van Philips was, is nu omgetoverd van een grauwe fabriekssite tot een wervelende mix van trendy winkels, creatieve bureaus, modieuze restaurants, start-ups en interessante nieuwe woonprojecten.
“Grauwe fabriekssites zijn omgetoverd tot levendige plekken waar het gezellig toeven is”
Neem nu het restaurant Radio Royaal, dat is ondergebracht in de vroegere machinekamer van de Philipsfabriek. Eten doe je tussen de machines, terwijl er ook voldoende plaats is voor de kinderen om te ravotten. Een andere topper van Strijp-S is de Urban Shopper, een uniek winkelproject waar je – tussen de ruwe betonnen pilaren – een kluwen aan unieke boetieks, ateliers en conceptstores ontdekt.
Strijp-R
Het verhaal van Strijp-R is haast krek hetzelfde als dat van Strijp-S. Hier was ooit een immense keramische fabriek gevestigd waar Philips onderdelen voor radio en televisie produceerde. Nu zijn de loodsen omgevormd tot een inventieve hub, met als pronkstuk het RK-complex waar de wereldberoemde Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek een onderdak vond. Daarbij lopen een showroom, bureaus, winkel en expositieruimte organisch door elkaar heen. Recent opende Piet Hein Eek een designhotel in het RK-complex. Ook hier gaan wonen en werken samen in een levendig project waarbij niet nodeloos werd gesloopt, maar men sluw omsprong met het vroegere karakter van het gebouw.
Ook cultuurliefhebbers kunnen het slechter treffen dan in Eindhoven. Het museumaanbod mag er best zijn, met het Van Abbemuseum als absolute trekpleister, dan toch voor wie houdt van moderne kunst. Dit immens museum is onderverdeeld in twee secties, een vaste collectie en een aantal tijdelijke tentoonstellingen. Tot de vaste collectie behoren onder andere werken van Picasso, Mondriaan en Kadinsky.
Teletijdmachine
In het DAF-museum en het Philips-museum word ik ondergedompeld in de geschiedenis van twee van Eindhovens’ voormalige belangrijkste werkgevers. Nostalgie troef, waarbij ik me op sommige momenten in een teletijdmachine waan. Vooral in het Philips-museum vol objecten zoals de eerste televisies en radio’s, ouderwetse stofzuigers en de vele herkenbare publiciteitsborden.
Ik waag me ook nog aan het wetenschapsmuseum Evoluon aan de rand van Eindhoven, dat ik me ook vaagweg herinner van een verplichte schooluitstap. Het museum is ondergebracht in een soort van immense UFO. Knap is het feit dat Evoluon vlotjes de stap naar de 21ste eeuw heeft gezet, en is geëvolueerd tot een fascinerende belevingswereld voor toekomstdenkers. Vooral voor families met kinderen is Evoluon een absolute must.
Slenteren door de binnenstad
Ik keer terug naar de binnenstad, die gelukkig zoveel meer is dan de vele drukke winkelstraten. De kinetische sfeer van de wijk De Bergen, één van de oudste wijken van Eindhoven, weet me meer dan te charmeren. In Eindoven omschrijven ze De Bergen als het Quartier Latin van Eindhoven. Misschien ietsje te chauvinistisch, al straalt deze wijk een en al authenticiteit uit. Ook hier geen merkenwinkels, maar een leuke mix van hippe zaken, boetieks, koffieshops en een resem lunch- en/of dineradresjes. Indien de zon wat meewerkt, dan wordt de buurt al snel omgetoverd tot een mediterrane stadswijk vol gezellige terrasjes.
Bierliefhebbers raad ik tot slot ook een bezoek aan de 100 Watt Brouwerij aan. Deze stadsbrouwerij is gevestigd in een vroegere fabriekshal, gelegen aan de rivier de Dommel. Ik nestel me buiten, met zicht op het water, en bestel me een proeverij van een 5-tal proefglazen. Als niet-bierdrinker moet ik wat wennen aan de smaak, maar om me heen zie ik enkel tevreden gezichten. Het perfecte einde van mijn trip.
Praktische info
De bestemming: We maakten deze reis in samenwerking met Toerisme Eindhoven. Info: www.thisiseindhoven.com.
Overnachting: We sliepen in Kazerne, een knap designhotel ondergebracht in een voormalige Marechausseekazerne uit de 19de eeuw. Het hotel is kleinschalig qua concept, en uitgebouwd rond een gezellige binnenkoer. De Kazerne telt 8 ruime kamers en suites. In het restaurant kan je terecht voor een kaart vol mediterraan geïnspireerde gerechten. Info: www.kazerne.com.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier