Het seizoen van de wilde pluk
Ergens tussen zomer en herfst zijn veel vruchten rijp. Wildplukken op het openbaar domein mag in België, zolang het voor persoonlijk gebruik is en je er geen handel mee voert. Enkele gemeenten richten wildplukpaden in waar je naar hartenlust kan smullen.
1. Trage wegen in Schuiferskapelle (West-Vlaanderen)
Het landelijke Schuiferskapelle is een deelgemeente van Tielt. Op het De Breuckplein, naast de O.L.V.-Geboortekerk, start de bewegwijzerde Plukwandelroute (6 km). Rondom de kerk is er een ruime parking en er is ook een bushalte. Naast het plein vind je al meteen een eerste plukzone. De wandeling loopt deels over onverharde trage wegen. Eén van die wegen kreeg trouwens de naam van de route. Op zeven plekken langs de route, duidelijk aangeduid met een bord, mag je vrij fruit en kruiden plukken. Sommige van die plukzones bevinden zich zelfs op privédomein. Opgelet, tweemaal passeer je een fruitboomgaard waar je niet mag plukken. De Plukwandelroute is vooral een fijne route om Schuiferskapelle en zijn geschiedenis te ontdekken.
2. Ontdek de eetbare natuur (Limburg)
Het eerste wildplukpad (2 km) van Limburg opende in het sfeervolle Domein Bovy in Heusden-Zolder. De initiatiefnemer is het Regionaal Landschap Lage Kempen. “We willen het brede publiek laten kennis maken met eetbare natuur en wilde eetbare planten. Dit voegt een extra laag natuurbeleving toe aan een wandeling, maar zorgt ook voor meer bewustmaking rond gezonde voeding. Daarnaast herintroduceren we oude gebruiken en stimuleren we het gebruik van kruiden in de voeding en de huisapotheek”, klinkt het. Net voor de zomer opende ook een wildplukpad in het Domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. Tussen de vele speelnatuur op het domein kan je er nu ook wild plukken. Dat hoef je niet lukraak te doen. Een wildplukkaart van het Regionaal Landschap Lage Kempen helpt je daarbij. Op de kaart staan ook wildreceptjes die je met al dat lekkers kan uitproberen.
3. Winnaar van klimaatproject (Oost-Vlaanderen)
De fusiegemeente Kruisem loofde een budget uit aan elke inwoner met een veelbelovend klimaatproject. Michiel De Meyere uit Kruishoutem kwam op het idee van een plukwandelroute. Samen met verschillende vrijwilligers met groene vingers plantte hij fruitbomen langs een 5 kilometer lange wandeling. De wandeling vertrekt in het centrum van Kruishoutem en is bewegwijzerd. Onderweg doe je acht plukzones aan waar je vrij mag plukken. Dit jaar is het nog wat vroeg, laat de fruitbomen eerst wat groeien en dan kan je hier hazelnoten, kweeperen, verschillende appelsoorten, mispel, witte moerbei, verschillende pruimsoorten en verschillende peersoorten plukken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier