De charmes van Han-sur-Lesse: op zoek naar de Belgische Big Five tijdens een weekendje glamping

Een tripje naar Han-sur-Lesse? Het klinkt als het ideale recept voor een trip down memory lane. Al doen we het deze keer wel met een vleugje luxe: in plaats van een eendaagse schoolreis zoals vroeger, gaan we nu voor een weekendje glamping. Inclusief bezoek aan de grot en het dierenpark.

Han-sur-Lesse mag dan wel een naam als een klok hebben, het was toch al jaren geleden dat ik nog in het Waalse dorpje was geweest. Ik herinner me de plek vooral van schoolreizen, inclusief een bezoek aan de grot en een drijfnatte afvaart van de Lesse, maar dat dateert alweer van een paar decennia geleden… Hoog tijd dus voor een vernieuwde kennismaking, maar dan wel eentje in stijl. We zetten koers naar de Cocoon Village van het Domein van de Grotten van Han, waar we enthousiast én in het Nederlands worden onthaald. We worden meteen verrast met een aperitiefmandje met lokale producten, die we meenemen naar ons verblijf voor het weekend: een prachtige safaritent, met – zo zullen we later merken – supercomfortabele bedden en genoeg ruimte om ook op regenachtige dagen binnen te kunnen zitten. Maar we hebben geluk: de zon schijnt en dus nemen we plaats aan het houten picknicktafeltje voor onze tent. De sfeer is gemoedelijk, en terwijl ouders verbroederen tonen de kinderen hun voetbalkunsten.

De volgende ochtend worden we gewekt door fluitende vogeltjes. We hebben zonder uitzondering heerlijk geslapen, en merken pas wanneer we opstaan hoe koud het ’s nachts geweest is. We reppen ons door het bedauwde gras richting sanitair blok, waar we het warme water de ochtendkilte laten wegspoelen. Het is nog verrassend rustig op de camping, al komt daar verandering in wanneer het tijd is voor het ontbijt. En dat mag er zijn: in een grote picknickmand zitten tal van lekkernijen, van croissants over yoghurtjes tot een resem confituurtjes en choco. Ook de kinderen genieten zichtbaar en gaan zelfs zonder mopperen onze borden en bestek afwassen. Met een bezoek aan het Wildpark in het vooruitzicht, zijn ze zelfs extra snel klaar.

Berenstreken

Ondertussen is de zon opnieuw van de partij en besluiten we om het shuttlebusje naar het Wildpark links te laten liggen en te voet tot aan de ingang te wandelen. Dat is niet alleen een mooi tochtje, maar heeft ook als voordeel dat we quasi alleen het wildpark binnen kunnen stappen. We vergapen ons aan een hertje dat aan een duizelingwekkende snelheid voorbij zoeft. En de dieren blijven komen. We spotten everzwijnen, bewonderen de wolven en genieten van de ultraschattige Sikahertjes. Andere dieren zoals de lynx blijven op afstand, maar gelukkig hebben we een verrekijker mee en kunnen we ook hun capriolen goed zien. De sterren van de dag zijn echter de beren, die vol overgave verkoeling zoeken in de vijver. Ze duiken in het water en zorgen voor wat extra sensatie door een schijngevecht aan te gaan. Indrukwekkend! Net zoals de wandeling doorheen het wildpark trouwens, die garant staat voor enkele adembenemende uitzichten. Geen zin of te kleine kindjes voor een grote wandeling? Dan kan je in het park ook de Safari Car nemen. Maar of je nu het busje neemt of te voet gaat, sowieso is het de moeite om hier de nodige tijd voor uit te trekken. Zeker als je de Europese Big Five wil afkruisen en je zowel de bizon, de wolf, de bruine beer, de lynx en de veelvraat in actie wil zien.

Ambiance bij de barbecue

Na al dat wandelen nemen we het treintje terug naar het dorp, waar we nog even binnenlopen in Han 1900, een woning die volgestouwd zit vol oude voorwerpen en ensceneringen die je terug in de tijd katapulteren. De gebruikte mannequinpoppen zijn niet altijd fantastisch, maar net die knulligheid bezorgt het museum wat extra charme.

Terug op de Cocoonsite is het tijd voor een volgend hoogtepunt: de barbecue! We zetten een van de vele barrelbarbecues bij onze tent. Wie wil, kan zelf het nodige meebrengen, maar wij hebben vooraf een BBQ-pakket besteld bij Cocoon Village. En dat is dik in orde: diverse doosjes met groenten en een overvloed aan vlees. Terwijl we al dat lekkers bakken, worden we vergast een live concertje én op een heuse muziekquiz! De sfeer zit er al vlug goed in. De animatie van Cocoon Village beperkt zich trouwens niet alleen tot muziek. Wie wil, kan tijdens zijn verblijf tegen betaling deelnemen aan workshops. Wij hadden de keuze tussen boomklimmen, muziek in de grot, land art maken of verhalen (helaas enkel in het Frans) over wolven of beren ontdekken…

Kasteel vol geschiedenis

Op zondagochtend besluiten we om de omgeving te verkennen. En dat is meer dan de moeite: hier bevinden we ons in het hart van het Famenne-Ardenne Unesco Global Geopark, het allereerste Unesco Global Geopark van België. Of vrij vertaald; een prachtig stuk natuur, met tal van charmante dorpjes en bruisende stadjes. De ideale plek om te wandelen, te fietsen of te kajakken, en er zijn ook tal van kastelen en musea om te ontdekken. Wij houden onder meer halt bij het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne, dat behoort tot het ‘Belangrijkste Erfgoed van Europa’ en waar je in de 32 ingerichte kamers alles leert over het leven van de kasteelheren in de Renaissance, de jacht en de natuur van de regio en het plattelandsleven. Bezoek zeker ook de oude Franse tuinen, het damhertenpark en het ecologisch gebied met vijvers.

Terug in Han nemen we een kijkje in PreHistoHan, het museum dat focust op de opgravingen in de Grotten van Han. We genieten nog wat van de sfeer in het dorp én van een lekker ijsje en dan is het eindelijk tijd voor het moment suprême: een uitgebreid bezoek aan de grot! Onze gids vertelt honderduit over de stalagtieten en de stalagmieten, toont ons de meest bijzondere plekjes en niet te missen druipstenen en verklapt enkele bijzondere anekdotes. Voor de kinderen een prachtig vertoon, voor mij een leuke trip down memory lane. Al blijft de natuurpracht ook mij verbazen. Zeker wanneer we vergast worden op ‘Origin’, een betoverende klank- en lichtshow in een van de indrukwekkende ondergrondse zalen. En ook het einde van ons bezoek is anders dan ik me kan herinneren. Geen bootjes met kanonschot meer, nu ga je te voet de grot uit. De waterstand van de Lesse in de grot is blijkbaar al jaren te laag om nog bevaarbaar te zijn, maar dat kan de pret niet derven.

De overnachting

Wij verbleven in een van de 30 luxetenten van Cocoon Village van Het Domein van de Grotten van Han. Een verblijf van 2 nachten kan vanaf 160 per persoon voor een volwassene en 80 euro per kind, ontbijt inbegrepen. Voor kinderen jonger dan 4 betaal je 10 euro per nacht. In de prijs is ook de toegang tot het wildpark, de grot en PreHistoHan inbegrepen, en krijg je korting op exclusieve bezoeken en workshops.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier