In de buik van de aarde

Een bezoek aan de Grotten van Han is een verbluffende ervaring. De druipstenen, de stalagmieten en de immense zalen worden er prachtig belicht. In de Ardennen vind je nog meer door rivieren uitgesleten ondergrondse kathedralen.

1. Kleurrijke lagen in Luxemburg

Bij ons laatste bezoek aan de Grot van Hotton, klaagde een Nederlandse dame in T-shirt (!) dat ze het koud had. Hou er bij je bezoek rekening mee dat in de buik van de aarde een constante temperatuur hangt. In de Grot van Hotton is dat zo’n 12 graden.

De ingang van de grot werd bij toeval ontdekt door werken in een steengroeve. Pas jaren later, in 1962, werd de grot geopend voor het publiek. In totaal zijn zo’n zes kilometer aan tunnels bekend waarvan ongeveer een derde wordt gedaan bij het bezoek. De grot kreeg de bijnaam ‘Duizend-en-één-nacht’ omdat de kleurrijke lagen echt betoverend werken. In totaal krijg je er 580 treden voor de kiezen en daal je tot 65 meter diepte. Op het laagste punt zie en hoor je de ondergrondse rivier stromen die wat verder uitmondt in de Ourthe. Reserveer je tijdsslot op voorhand, zo vermijd je te lange wachttijden aan de ingang.

www.grottesdehotton.be

2. Bezoek met de packraft in Namen

Bewoners van het plaatsje Petigny ontdekten in de 19de eeuw bij toeval de toegang tot de Neptunusgrot. Die naam kwam er pas veel later. Zij noemden het de ‘Grotte de l’Adugeoir’ of de ‘Grot van het verdwijngat’. De rivier Eau Noire duikt namelijk onder de heuvel door en creëerde in het passeren schitterende zalen en ondergelopen gangen. Het eerste deel van het bezoek gebeurt te voet waarbij de gids ook de link legt met het omliggende landschap, een beschermd natuurgebied. Het meest bijzondere moment vinden wij de inscheping in de langwerpige bootjes. Ze brengen je traag glijdend over de rivier naar de mooiste plekken, zoals de Neptunuswaterval waar ook een klank- en lichtspel plaatsvindt. Die klank- en lichtspelen vind je trouwens in elke Waalse grot…

Sinds kort kan je ook op eigen houtje packraften in de grot! Het is de enige grot in Wallonië die dit aanbiedt.

Rondom de Neptunusgrot kan je mooie wandelingen maken op kindermaat, zoals de Mont des Sens (1,5 km). De kaartjes liggen gratis aan het onthaal.

www.grottesdeneptune.be

3. Prachtige druipstenen in Luik

De grot van Comblain-au-Pont opent pas voor het publiek op 18 juni. De reden is dat de uitbaters de in de grot overwinterende vleermuizen zoveel mogelijk met rust willen laten.

De regen van miljoenen jaren ver sijpelde door de aardlagen om zo in de zalen de prachtige druipstenen te vormen waar de grot van Comblain-au-Pont bekend voor staat. In 1900 werd de grot als bij toeval ontdekt door een hond die in het 22 meter diepe gat viel. Niet alle van de twaalf zalen kunnen bezocht worden, sommige afgronden in de grot zijn gewoon te gevaarlijk. Toch is het een boeiende ervaring om al die stalagmieten en stalactieten te bewonderen in het ondergrondse stelsel.

www.grottedecomblain.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier