In het voetspoor van de Witte

De jeugdroman ‘De Witte’ werd 100 jaar geleden voor het eerst uitgegeven. De ideale aanleiding om in zijn voetspoor te treden.

Het boek van Ernest Claes, die opgroeide in Zichem, bevat veel autobiografische elementen. Het moet een zalige jeugd vol kattenkwaad en bemoeizuchtige volwassenen geweest zijn.

De Demerbroeken, Zwemmen in de Demer

Weet je waarom de roman in 1920 eerst niet gesmaakt werd in katholieke middens? Er zit een passage in waarbij de Witte naakt gaat zwemmen in de Demer. De Demerbroekenwandeling (8,5 km), bewegwijzerd met rode driehoek, neemt je mee door de hooilanden rond de Demer. Hier en daar zijn ook vennen te zien, als herinnering aan het turf steken van vroeger. Onderweg passeer je een platbodem die werd omgebouwd tot een picknickplek.

Start: Sint-Pieterskerk, Testeltdorp 3, Testelt.

Maagdentoren, Hommage in steen

Op de Markt van Zichem bevindt zich een beeld van Ernest Claes met ‘De Witte’ op zijn schouders. Het beeld werd er in 1962 geplaatst naar aanleiding van de honderdste druk van de jeugdroman. In het verlengde van de Markt aan de oever van de Demer staat de Maagdentoren. Het verhaal gaat dat de heer van Zichem zijn maagdelijke dochter hier opsloot, wat herinneringen oproept aan het sprookje van Rapunzel. In feite maakte de 14e -eeuwse toren deel uit van een waterburcht. Nu is het een uitkijktoren (gesloten wegens covid-19).

Markt z/n, Zichem

Ernest Claeshuis, Het geboortehuis

Vader Claes bouwde deze langgevelhoeve in 1865. Ernest werd er op 24 oktober 1885 geboren als zevende van negen kinderen. In 1966 werd hier, in aanwezigheid van de schrijver, het Ernest Claeshuis onthuld. Het museum is gratis toegankelijk in de zomermaanden. In de schuur bevindt zich een natuurbezoekerscentrum. Hier passeren veel wandelingen voor de deur, zoals de pelgrimswandeling (11,2 km).

Ernest Claesstraat 152, Zichem

www.toerismevlaamsbrabant.be voor de Pelgrimswandeling

Abdij van Averbode, Bijzondere band

Ernest Claes en zijn vrouw en ook schrijfster Stephanie Vetter liggen op het kerkhof van de abdij begraven. Claes werkte als prille tiener als drukkershulp in de abdij van Averbode. Dankzij de invloed van de abdij kon Claes aan de KULeuven studeren en later promoveren tot doctor in de filologie. In niet-coronatijden kan je hier een geleid themabezoek volgen over de band van Claes met de abdij. Aan de voet van de abdij bevindt zich het bezoekerscentrum Het Moment.

www.averbodemoment.be

Scherpenheuvel, De rivaal

In al zijn boeken speelt de vriendschappelijke rivaliteit tussen ‘die’ van Scherpenheuvel en ‘die’ van Zichem een grote rol. Het bedevaartsoord Scherpenheuvel is al van ver te zien. Het dak van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek bovenop de heuvel blinkt in de zon. Met de bewegwijzerde pelgrims- en keerskattenwandeling (2 km) ontdek je alle verborgen hoekjes van het zevenpuntige centrum.

www.scherpenheuvel-zichem.be/toerisme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier