3 x erfgoed in een nieuw jasje
Is een abdij nog een abdij als de zusters zijn verhuisd? Wat met een brouwerij waar niet meer gebrouwen wordt? Elk gebouw heeft een oorspronkelijke functie, maar die kan wijzigen in nieuwe tijdsgewrichten. Vandaag zet Herbestemmingsdag erfgoedprojecten in de verf die historische gebouwen een nieuwe richting geven. We lichten er drie uit.
1. Kapel wordt eventlocatie (Dentergem)
Aan de voet van de Poelberg strekken zich de Meikensbossen uit. Aan de rand van deze bossen stond decennialang de ruïne van de Sint-Annakapel te zieltogen. De neogotische kapel werd in 1864 gebouwd met giften van de adellijke familie Mulle de Terschueren. Tot hun frustratie weigerde de bisschop van Brugge de kapel in te wijden. Jaren later werd het meubilair verhuisd en vervelde de kapel tot een koeienstal en opslagplek. DMOA architecten kocht de kapel en renoveerde die tot een prachtige eventlocatie en vrij toegankelijk uitkijkplatform voor de vele passerende wandelaars en fietsers. In de zomer is er een pop-upbar. In de gevel zijn op een originele manier ‘tatoeages’ verwerkt die een deel van het verhaal van de kapel vertellen. De kapel is vandaag tussen 10 en 18 uur vrij toegankelijk.
Tieltseweg 70, Dentergem, www.sintannakapel.be
2. Nieuw leven in de brouwerij (Mechelen)
Site Simmendans ligt op een boogscheut van de Grote Markt van Mechelen. Het gebouwencomplex kent vele levens. Tussen 1588 en 1793 deed het dienst als klooster. Het werd in de Franse Revolutie verkocht als zwart goed. Vanaf 1810 maakte het deel uit van Brouwerij Den Posthoorn. Na de Tweede Wereldoorlog opende in de historische gebouwen de kantoorwinkel ‘New Mispelters’. In 2019 sloot de winkel waarna dmvA architecten er verschillende woningen, commerciële ruimten en hun eigen kantoor ontwierp. Tussen 13 en 17 uur kan je er vandaag vrij het prachtig heringerichte kantoor bezoeken.
Sint-Katelijnestraat 16, Mechelen
3. Bruisende spoorweghal (Leuven)
Achter het station van Leuven ligt de voormalige spoorwegwerkplaats van de NMBS. Hallen 4, 5 en 9 dateren uit de 19de eeuw en zijn beschermd. Ooit moet de industriële spoorweghal het kloppend hart worden van de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo. In afwachting van een concrete herbestemming kregen buurtbewoners de toelating om de 2.000 m2 beschermde hallen om te vormen tot een bruisende ontmoetingsplek. Er wordt ook aan stadslandbouw gedaan. Vandaag zijn alle bars en foodshops open en kan je er rondkuieren op Camping Flamingo, een markt waar lokale makers hun spullen aanbieden. Hal 5 is de hele dag vrij toegankelijk vanaf 12 uur.
Ontdek alle deelnemende projecten op www.herbestemmingsdag.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier