
3 x musea met een culinair randje
Tegen 2029 zou Vlaanderen eindelijk een eigen museum hebben, gewijd aan de gastronomie. Het voormalig Loodswezengebouw bij het Bonapartedok aan ‘t Eilandje in Antwerpen wordt daarvoor in gereedheid gebracht. In afwachting zoeken we drie andere musea op waar het culinaire een centrale rol speelt.
1. Van de Oudheid tot nu (Luik)
Goed verscholen in de piepkleine gemeente Hermalle-sous-Huy in de provincie Luik bevindt zich het ‘Musée de la gourmandise’, vaak verkeerd vertaald als het museum van de gastronomie. In een 17de eeuwse versterkte hoeve staan zalen vol voorwerpen over hoe onze voorouders de lekkerste gerechten klaarmaakten. Je vindt er zowel gebruiksvoorwerpen als kunst gelinkt aan het onderwerp. Het museum is enkel toegankelijk met een gids, maar die weet de meest prachtige anekdotes op te rakelen. Nog in het gebouw bevindt zich trouwens een museum over de geschiedenis van de post. Voor individuele bezoekers enkel toegankelijk op zaterdag van 14 tot 18 uur en op zondag van 11 tot 18 uur, na afspraak via 058 31 42 86. Groepen kunnen er de hele week terecht op afspraak.
Van maart tot november kan je er deelnemen aan een geleide wandeling (in het Frans) van zo’n 8 kilometer over de eetbare natuur.
2. De geschiedenis van de friet (West-Vlaanderen)
Elk bezoek aan het Frietmuseum in Brugge eindigt in de frituur in de kelder. Het Frietmuseum bevindt zich in het voormalig natiehuis van de Genuese kooplieden. Elke kamer belicht er een ander facet van de geschiedenis van deze lekkernij. Je leert er de herkomst van de aardappel kennen en hoe de Limburgers (jawel!) in het Maasland ooit op het idee kwamen om frietjes te bakken. Ook voor kinderen is dit bezoek een plezier met de vele spelletjes en met de humoristische knipogen hier en daar. Het Frietmuseum in de Vlamingstraat is elke dag open. Je kan er een combiticket kopen om ook Choco-Story te bezoeken, op wandelafstand van het Frietmuseum.
3. Belgische trots (Antwerpen)
Chocolate Nation op het Koningin Astridplein in Antwerpen was al van bij de opening een enorm succes. Je reist er door de wereld van de chocolade via veertien themakamers. De reis begint in een cacaoplantage aan de evenaar. Daarna volg je de cacaoboon naar de grootste opslaghaven van cacao ter wereld in Antwerpen. De blikvanger van dit belevingscentrum is een reusachtige fantasiemachine die je toont hoe Belgische chocolade wordt gemaakt en de heerlijke smaak ontstaat. Alle zintuigen worden aangesproken, want er kan uiteraard ook geproefd worden!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier