Het Kleine-Brogel Air Museum is volgestouwd met memorabilia. (foto KB Air Museum) © ROBIN MUES

3 x ontdekken: musea over luchtvaart

Henri Crombez, privépiloot van koning Albert I, was in zijn vrije uren een testpiloot. Hij was de neef van de stichter van Nieuwpoort-Bad, toen nog Nieuwpoort-Baden. Hij gebruikte het brede strand vaak als landingsbaan voor oefenvluchten. Maar ons land telt wel meer avontuurlijke luchtpioniers en herinneringen aan ons luchtvaartverleden.

De eerste vliegtuigfabriek van België stond in de Kinderlaan in Nieuwpoort. Eugène Debongnie opende zijn loodsen in 1905, amper anderhalf jaar na de succesvolle eerste vlucht van de gebroeders Wright. Het was met deze toestellen dat Henri Crombez testvluchten maakte boven de badplaats.

Dit weekend organiseert de Flanders Aviation Society op de luchthaven van Wevelgem een opendeurweekend. Met ‘100 jaar vliegscholen Wevelgem’ duik je er vandaag in de geschiedenis van de kleine regionale luchthaven die in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werd opgericht. Het museum bevindt zich in een bunker uit WO II. De vrijwilligers die het museum onderhouden zijn luchtvaartfanaten en dat voel je. De focus ligt vooral op technische evoluties. Het museum is te bezoeken op publieksdagen en elke eerste zondag van de maanden mei tot en met oktober.

www.fasinfo.be

2. Den Antwerpschen Duivel Antwerpen

Wielrenner en motorfanaat Jan Olieslagers (1883-1942) leerde vliegen bij de Franse vliegschool van luchtvaartpionier Louis Blériot, één van de eerste vliegscholen in de wereld. Bij het uitbreken van WO I meldde hij zich als vrijwillig piloot. Hij haalde heel wat overwinningen boven het front in de Westhoek. Na de oorlog wist hij met succes de regering te overtuigen in Deurne een luchthaven te openen. In het Stampe en Vertongen Museum bij de luchthaven van Deurne kom je meer te weten over deze luchtheld, ook wel ‘Den Antwerpschen Duivel’ genoemd. Het museum is elke zaterdag en zondag (14-17 uur) open. Een bezoek kost 7 euro. Je kan ook reserveren voor een vlucht in een originele Stampe.

www.stampe.be

3. Adellijke oorlogsheld Limburg

Het Kleine-Brogel Air Museum is volgestouwd met memorabilia. (foto KB Air Museum)
Het Kleine-Brogel Air Museum is volgestouwd met memorabilia. (foto KB Air Museum) © ROBIN MUES

De luchtmachtbasis van Kleine-Brogel is genoemd naar generaal-majoor vlieger Yvan du Monceau de Bergendael (1915-1984). Op jonge leeftijd voegde hij zich bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog bij de Britse luchtmacht waar hij zich wist te onderscheiden met moedige acties. Hij werkte ook mee aan D-Day op 6 juni 1944. Zijn pionierswerk, en dat van vele anderen, staat te bezichtigen in het Kleine-Brogel Air Museum op de vliegbasis. Het museum is toegankelijk van dinsdag tot donderdag van 13.30 uur tot 16 uur. Een bezoek kost 2 euro. Breng je identiteitskaart mee. Je moet je aanmelden aan het wachtlokaal van de basis waarna je te voet of per fiets naar het museum kan.

www.kbam.be

Nog dit. De luchtmacht heeft nog musea in de basissen van Beauvechain, Bierset, Florennes en Melsbroek. De meest complete collectie vliegtuigen staat in het Legermuseum in het Jubelpark in Brussel. Een deel van de luchtvaarthal is momenteel echter gesloten wegens renovatie (www.klm-mra.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier