3 x op stap in de nationale parken
Het Nationaal Park Hoge Kempen kennen we al enkele jaren. In oktober vorig jaar erkende de Vlaamse overheid met Bosland, Brabantse Wouden en Scheldevallei nog drie bijkomende nationale parken. Hoog tijd dat we die beter leren kennen. De komende jaren halen de drie parken alles uit de kast om jou als gast/wandelaar/fietser te ontvangen.
1. Bosland: op maat van gezinnen
Het Nationaal Park Bosland situeert zich in het noordwesten van Limburg en overspant de grondgebieden van Lommel, Hechtel-Eksel en Pelt. Het laat zich kenmerken door heel veel bos. Je vindt er verder ook heide en duinen, zoals de Sahara in Lommel. Bosland kan je dankzij de knooppunten te voet en per fiets doorkruisen. Aan de ingang van zowat alle natuurgebieden staan infoborden met lokaal bewegwijzerde wandelpaden. Veel van die natuurgebieden beschikken over avontuurlijke belevingspaden voor gezinnen. In het Holven bijvoorbeeld staat alles in het teken van de mijnbouw en kunnen kinderen naar hartenlust klauteren en evenwicht houden op allerlei natuurlijke speelelementen.
2. Brabantse Wouden: perfect voor stappers
Het Nationaal Park Brabantse Wouden ligt in grote lijnen tussen Brussel, Leuven, Waver en Halle en omvat twaalf gemeenten. Het Hallerbos, Zoniënwoud en het Meerdaalwoud vallen binnen dit gebied, net als het stroomgebied van de Dijle, IJse en Laan. Je kan er prachtige wandelingen maken door brede dreven omzoomd met eeuwenoude beuken en holle wegen waar de hertogen van Arenberg met de koets passeerden. De Brabantse Wouden waren vroeger het jachtgebied van de adel en nog steeds vind je tussen de bossen sporen van prachtig erfgoed. Elke plek bevat een schat aan verhalen, denk maar aan de Koninklijke Loge van Groenendaal waar ooit een renbaan lag en elke zondag duizenden bezoekers kwamen supporteren. Of de bron vlakbij de Kapel van Steenbergen waar het soms rijtje schuiven is om drinkbaar water te tappen.
3. Scheldevallei: fietsen tussen veren
Het Nationaal Park Scheldevallei situeert zich grosso modo tussen Gent en Antwerpen en omvat maar liefst 22 gemeenten. Het is treffend hoe vaak je het hier echt stil kan maken langs het water. Denk maar aan natuurgebieden als de Kalkense Meersen of de Kruibeekse Polder. Elk natuurgebied is een wandelparel. Verschillende natuurgebieden zijn de laatste jaren sterk uitgebouwd in het kader van het Sigmaplan om er water te bufferen. De Schelde zet het overtollige water af in de natuurgebieden en op die manier wordt overstroming van het hinterland voorkomen. Het gebied laat zich ten volle ontdekken met de fiets. Neem je tijd om je te laten overzetten door de gratis veren op de Schelde, de Durme en de Rupel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier