Hoe we vandaag de Grote Markt van Brussel ervaren, is vooral het resultaat van een eind 19de eeuwse interpretatie van de geschiedenis. © tunart Getty Images

3 x Unesco werelderfgoed in Brussel

Wereldwijd zijn er meer dan 11.000 sites erkend als Unesco werelderfgoed. In België gaat het om vijftien sites, waarvan er drie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te vinden zijn. Hoog tijd voor een bezoek.

1. De Grote Markt

Opstanden en gejuich, de Grote Markt heeft het allemaal gezien. Hier zijn mensen op de brandstapel gezet en vonden onder massale belangstelling onthoofdingen plaats. Hier worden de sporthelden geëerd en ligt er om de twee jaar een prachtig bloementapijt van 50.000 begonia’s. Tijdens Winterpret vindt op de Grote Markt een klank- en lichtspektakel plaats en staat er een machtige kerstboom uit het Hoge Noorden. Rondom het plein staan het stadhuis, het Broodhuis en heel wat gildehuizen. De meeste, zoals het Broodhuis, kregen eind 19de eeuw een neogotisch kleedje aangemeten. In het Broodhuis, in het Frans correcter het Maison du Roi genoemd, bevindt zich het museum van de stad Brussel. Het museum stelt heel wat kunst tentoon en duikt ook in de geschiedenis van de stad. Een ticket geeft ook toegang tot de kleerkast van Manneken Pis in de Eikstraat 19.

www.brusselscitymuseum.brussels

2. De huizen van Horta

Victor Horta (1853-1925) wordt algemeen beschouwd als de vader van de art nouveau. Vooral in Brussel liet hij zijn stempel na. Hij ontwierp zijn huizen van deurklink tot voorgevel, van de gordijnen tot de stoelen. Vier van zijn gebouwen staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Het Hortamuseum in de Amerikastraat 25 bevindt zich in het voormalige woonhuis van de beroemde architect. Toen hij dit huis bouwde, was hij al even de artnouveauweg ingeslagen. Huis Tassel in de Paul-Emile Jansonstraat 6 is eigenlijk het eerste artnouveauhuis in Brussel en dateert van 1893. Ook het Huis van Eetvelde in de Palmerstonlaan 4 is best indrukwekkend. Hiervan zei Horta dat het zijn meest gedurfde plan ooit was. Tassel en van Eetvelde zijn enkel bij speciale gelegenheden te bezoeken. De volgens ons mooiste Horta is het Solvayhuis in de Louizalaan 224, waarvoor de architect de vrije hand kreeg. De voorgevel staat momenteel in de steigers, maar binnen blinkt alles nog steeds.

www.hortamuseum.be en www.hotelsolvay.be

3. Het Stocletpaleis

Een architect met een zekere naamsbekendheid de vrije hand geven loont altijd. Het Stocletpaleis in de Tervurenlaan 279 is daar het ideale voorbeeld van. Rijke tiest Adolphe Stoclet gaf de Oostenrijkse architect Jozef Hoffmann in 1911 alle vrijheid om een stadspaleis op te trekken in zijn befaamde jugdendstilstijl. Hoffmann verzamelde allerlei kunstenaars rond zich om dit gesammtkunstwerk tot een goed einde te brengen. Zo verzorgde schilder Gustav Klimt de mozaïeken in de eetzaal. Het huis is nog steeds eigendom van de familie Stoclet en is niet te bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier