In Museum Hof van Busleyden ontdek je hoe het komt dat Mechelen even de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden was. (foto Visit Mechelen)

De erfenis van de Bourgondiërs

De 15de eeuw was een gouden eeuw voor Vlaanderen. De Bourgondische hertogen waren hier toen aan de macht. Ze lieten in ‘Les pays de par-deçà’, zoals de Nederlanden door hen werden genoemd, een duidelijke voetafdruk achter. We nemen er enkele onder de loep.

1. Rustplaats van Maria van Bourgondië (West-Vlaanderen)

De laatste Bourgondische vorst, Maria van Bourgondië, maakte in 1482 op 25-jarige leeftijd een dodelijke val van haar paard. Ze werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge. Haar praalgraf is één van de mooiste objecten in deze gotische bakstenen kerk in de Mariastraat. De toegang is betalend (8 euro). Het lijkt alsof ze zo kan opstaan en haar werkzaamheden weer kan aanvatten. Haar vader, Karel de Stoute, kreeg er vijftig jaar later ook een praalgraf hoewel hij er niet begraven is. In de kerk staat een witmarmeren beeld van Michelangelo uit dezelfde periode. Nog een weetje, de toren van de O.L.V.-kerk is 115,5 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste bakstenen toren ter wereld. De hoogste staat in Duitsland.

www.museabrugge.be

2. Sporen in de ondergrond (Brussel)

Onder het gekasseide Koningsplein in Brussel huist een eeuwenoud verhaal. Dit was de plek waar de hertog van Brabant zijn burcht liet optrekken in de 11de eeuw. Het was de Bourgondische hertog Filips de Goede (1430-1467) die het groter zag. Hij liet er het Coudenbergpaleis bouwen dat zijn gelijke niet kende in Europa. Daarmee maakte hij van Brussel de hoofdstad van de Nederlanden. In de Aula Magna, de grote staatszaal, vonden de belangrijke bijeenkomsten plaats, zoals de vergaderingen van de Orde van het Gulden Vlies. In 1731 brandde het paleis af (ook dat is een verhaal apart dat in het museum uit de doeken wordt gedaan). Enkel de fundamenten en de kelders blijven over en die zitten verborgen onder het Koningsplein en de omliggende gebouwen. De ingang bevindt zich in het BELvue Museum. Je leert er meer over de geschiedenis van het paleis en de archeologische vondsten. Voor kinderen is er een speurtocht. Volwassenen kunnen via de smartphone kiezen voor welke rondleiding ze gaan.

www.coudenberg.brussels

3. Interactieve wandeling (Antwerpen)

Ook Mechelen mocht zich even de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden noemen. In het kielzog van de vorsten zakten Europese intellectuelen en rijke adel af naar de stad waar ze weelderige stadspaleizen bouwden. In Museum Hof van Busleyden wordt deze periode zeer mooi geschetst. Het familieparcours ‘Gouden Kubus’ trekt ook kinderen mee in het verhaal. De verhaallijn van de Bourgondiërs biedt Mechelen wel meer inspiratie. Zo is er nu de luisterwandeling Als muren konden praten waarmee je de stad verkent. De wandeling gaat uit van welke de gespreksonderwerpen waren op straat in 1473. De wandeling is beschikbaar volgens het ‘pay what you can’-principe. In de Sint-Romboutstoren staan virtual reality-kijkers die je een beeld geven van het Mechelen van begin 16de eeuw.

visit.mechelen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier