
Drie plekken waar muziek in zit
Het Muziekinstrumentenmuseum op de Kunstberg in Brussel is ongetwijfeld de bekendste muzikale plek in ons land. Hier vind je een schat aan instrumenten verdeeld over de vier verdiepingen van een voormalig warenhuis in art nouveau. We zoeken nog drie andere plekken op waar je je oor te luisteren kan leggen.
1. Klankenbos in Pelt is uniek in Europa
Het Provinciaal Domein Dommelhof in Overpelt is meer dan alleen maar een leuk park om door te wandelen/joggen/fietsen. Verspreid in het bos bevinden zich achttien klankinstallaties die je vrij, dus zonder toegang te betalen, kan ontdekken. Je start je bezoek best in Radio Foreest in het hart van het domein. Hier liggen papieren folders met een plannetje waarop alle klankinstallaties staan. Het gebouw naast Radio Foreest was in 1967 het eerste cultureel centrum van Vlaanderen. Sommige klankinstallaties staan langs de Dommel en nemen de geluiden van de rustig meanderende rivier op in de klankbeleving. Andere installaties moet je dan weer zelf in gang zetten en bij nog andere laat je het gewoon op je afkomen. Een leuke ervaring!
2. Achter de schermen in de Opera van Gent
Bij de Kouter in Gent worden al sinds 1698 operavoorstellingen opgevoerd. Het huidige operagebouw dateert van 1837 en is geheel opgetrokken in neoclassicistische stijl. Wie op de hoogste balkons plaats neemt, kijkt in een duizelingwekkende diepte waar zich het podium bevindt. Hier vinden afwisselend opera- en balletvoorstellingen plaats van Opera Ballet Vlaanderen. Groepen kunnen hier een kijkje achter de schermen nemen tijdens een anderhalf uur durende rondleiding. De meeste rondleidingen vinden plaats op maandag om 10 uur of om 13.30 uur. Je kijkt er mee naar de repetities van de artiesten. Je stapt er door de ateliers waar decorbouwers, rekwisiteurs en kostuumontwerpers aan het werk zijn. In de indrukwekkende operazaal vertelt de gids je de geschiedenis van het gebouw. Deze rondleiding kan ook in de Schouwburg in Antwerpen op de Frankrijklei.
3. Klankkunst in het Concertgebouw in Brugge
Op ’t Zand in Brugge was ooit een treinstation. Nu komt de hele wereld hier optreden in het Concertgebouw Brugge. Het majestueuze gebouw met zijn 68.000 rode terracottategels als gevelbekleding werd opgericht naar aanleiding van Brugge 2002 Culturele Hoofdstad van Europa. Het meest ingenieuze aspect van het gebouw is helaas niet zichtbaar. Het rust op veren waardoor trillingen van buitenaf geen vat hebben op de muren. Het Concertgebouw Circuit neemt je mee door de architecturale parel. Je kan het individueel doen of aansluiten bij een van de rondleidingen op zondag om 11 uur of op woensdag en zaterdag om 15 uur. Tip: ga voor de audioguide, dan komt het geluid van de klankkunstinstallaties nog beter binnen. De interactieve installaties zijn ook voor kinderen een toffe manier om kunst te beleven. Boven op het dakterras geniet je van een prachtig uitzicht over de werelderfgoedstad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier