Groene oases in de stad
Het is goed om te weten dat je ook rust kan vinden in de stad. Als bij toeval komen we soms van die onvervalste parels tegen, soms verborgen achter een poort of deur. Je moet ze al weten zijn om ze te vinden. Wij geven drie geheimen prijs.
De Arteveldestad telt drie begijnhoven. In deelgemeente Sint-Amandsberg bevindt zich het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth. Maar liefst 18 aannemers en 600 arbeiders bouwden op deze uitgestrekte lap grond in twee jaar tijd tachtig huizen, veertien conventen, een groothuis, een infirmerie, een kapel en een kerk. Het moest wel zo snel gaan, want ze moesten van het stadsbestuur weg uit de binnenstad. De hertog van Arenberg gaf hen een financieel duwtje in de rug om in Sint-Amandsberg een nieuw Begijnhof op te richten. Dit ommuurde dorp in de stad bood plaats aan 600 begijnen toen het in 1874 werd opgeleverd. De rijkste begijnen bezaten een eigen huis en verhuurden kamers aan de armere begijnen die instonden voor het huishouden. De laatste begijn stierf in 2008 op 100-jarige leeftijd. Het is, net als in elk begijnhof in elke Vlaamse stad, aangenaam om er door de straten te slenteren. Onder andere de stadsvariant van het Grote Routepad 128 Vlaanderenroute doet het Groot Begijnhof aan.
2. De stiltetuin in Mechelen
Het Aartsbisschoppelijk Paleis van Mechelen grenst aan de Wollemarkt. Helaas is dit 18de-eeuwse classicistische gebouw niet vrij toegankelijk. Een groot deel van de tuin is dat wel! Daarvoor moet je in de Schoutetstraat zijn. Bijna op het einde van de straat, naast de Koninklijke Manufactuur De Wit, biedt een eenvoudige deur op woensdagnamiddag en in het weekend toegang tot de Stiltetuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis. Vroeger werden in de tuin groenten en fruit geteeld. Nu heb je er tussen oude bomen een mooi uitzicht op de Sint-Romboutstoren. Op het einde van de tuin zie je de gerestaureerde kademuur van de Melaan, een vroegere zijarm van de Dijle.
3. Verborgen steegje in Antwerpen
De Vlaeykensgang is een middeleeuws steegje op een boogscheut van de Grote Markt in Antwerpen. De in- en uitgangen bevinden zich aan de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat. Ze zijn zo onopvallend dat je er gemakkelijk voorbijloopt. Het steegje verbindt een aantal binnenplaatsen. Waar vooral in de Oude Koornmarkt de drukte tastbaar is, valt dat helemaal weg in dit steegje, waar ooit de armsten van de stad woonden. In de jaren 1960 wilde de stad de steeg laten afbreken om er parking te creëren. Antiquair Axel Vervoordt stak er een stokje voor, kocht de steeg en liet de verschillende woningen in baksteen en zandsteen restaureren. Nu vind je hier antiekwinkels, kunstgalerieën en restaurants. De steeg is genoemd naar een bakkerij die er vlaaien verkocht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier