48 uur in het groene Hageland en het bruisende Leuven: De Demer wijst de weg

Het Hageland, ten oosten van Leuven, is even gevarieerd als kleurrijk. Wij trekken naar vestingstad Diest waar de Demer dwars doorheen stroomt. Rondom de kronkelende rivier ligt een mooi en groen landschap.

Dag 1

10 uur: De Nederlandse koning Willem-Alexander draagt de titel ‘baron van Diest’. De Oranjes regeerden drie eeuwen lang over de stad en hun nalatenschap is nog steeds te zien. Met de bewegwijzerde Oranjewandeling (5,1 km) leren we de geschiedenis van de stad kennen. De wandeling vertrekt op de Grote Markt en doet onder meer het begijnhof, de Sint-Sulpitiuskerk met het marmeren graf van Filips Willem van Oranje, het gratis museum De Hofstadt en de citadel aan. Diest is strategisch gelegen en werd daarom vaak veroverd.

www.toerismediest.be

12 uur: Lekkere lunch in De Ampersand, tegelijk ook een concept store.

13 uur: Aan de ingang van provinciedomein Halve Maan aan de rand van de stad kunnen we fietsen huren. We volgen via de fietsknooppunten de Reynvaartroute (42 km), een leuke kennismaking met de streek. We fietsen door het groen van de stadswallen en kruisen onderweg heel wat natuurgebieden langs de Demer. Rond de basiliek van Scherpenheuvel staan er altijd stalletjes uit. In de Lekdreef bij de Norbertijnerabdij van Averbode houden we halt voor een ijsje, zoals pelgrims op weg naar Scherpenheuvel al bijna honderd jaar lang doen. Op het Boerenkrijgplein in Diest blazen we uit in een ‘kanon’, één van de Demertrefplaatsen.

Check de knooppunten op www.toerismevlaamsbrabant.be

17 uur: Check-in B&B Meilrijk in Deurne, deelgemeente van Diest. De charmante langgevelhoeve ligt in een prachtige omgeving.

20 uur: Diner in bistro De Goeie Kost in Diest. Maakt zijn naam helemaal waar!

De Holle Griet getuigt van het bewogen verleden van Diest. (foto Lander Loeckx)©Lander Loeckx
De Holle Griet getuigt van het bewogen verleden van Diest. (foto Lander Loeckx)

Dag 2

8.30 uur: Ontbijt met streeklekkers.

10 uur: We trekken opnieuw naar provinciedomein Halve Maan. Hier start een 9 kilometer lange wandeling door het Webbekoms Broek, een overstromingsgebied van de Demer. In het gratis toegankelijke bezoekerscentrum worden tips gegeven over kringlooptuinieren en maken we kennis met de fauna en flora van het gebied. Je kan hier ook je beversafari boeken, want deze dieren lijken hier helemaal ingeburgerd. Een rietgors laat zich horen tussen het riet, maar we krijgen hem niet te zien. We stappen tussen prachtige rietvelden, langs poelen en graslanden.

12.30 uur: Picknick in provinciedomein Halve Maan.

14 uur: In het centrum van studentenstad duiken we in de wereld van de kunst in het wondermooie Museum M. De collectie is zo rijk en veelzijdig dat we met ons anderhalf uur maar een glimp van het volledige museum opvangen. De tijdelijke expo met werk van de Egyptische kunstenaar Wael Shawky lijkt op het eerste zicht kinderlijk, maar gaat dieper dan wat de eerste oogopslag verraadt. Pakkend!

www.mleuven.be

15.30 uur: We gaan te voet naar het uitgestrekte domein van Abdij van Park aan de rand van Leuven. Eén ticket geeft toegang tot twee musea, enerzijds het pas gerestaureerde norbertijnenklooster met zijn 17de-eeuwse kunstschatten en anderzijds PARCUM die dieper ingaat op religieus erfgoed. Het park rondom is vrij toegankelijk. We sluiten het weekend in schoonheid af in brasserie De Abdijmolen.

www.visitleuven.be/abdijvanpark

Spelplezier op Provinciedomein De Halve Maan. (foto MAF)
Spelplezier op Provinciedomein De Halve Maan. (foto MAF)

Onze tips

Stevige wachttoren: Net voorbij de Markt van Zichem meandert de Demer. Op de rechteroever staat de Maagdentoren, een stoere wachttoren genoemd naar een plaatselijke legende. De 14de-eeuwse toren is in de zomer elke dag open van 10 tot 17 uur. Bezoek is gratis.

scherpenheuvel-zichem.be/toerisme

Poort tot de bossen: De Abdij van Averbode ligt midden de bossen en de heide van Landschapspark De Merode. Achteraan de abdij bevindt zich het belevingscentrum Het Moment. Je kan er lokale gerechten eten en ambachtslui aan het werk zien.

www.averbodemoment.be

(foto Toerisme tienen)
(foto Toerisme tienen)

Gallo-Romeinse schatten: De Gallo-Romeinen hadden het goed naar hun zin in Tienen. De route ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen’ (17 km) toont dat wel aan. Eén van de stopplekken is Museum Het Toreke aan de Grote Markt, met archeologische vondsten uit de regio.

www.toerisme.tienen.be

Uit het juiste vaatje: De brouwerij van Stella Artois in Leuven is deel van het grote brouwerijconcern AB InBev. Tijdens een interactieve rondleiding zie je de brouwerij in werking. De brouwerij ligt vlakbij de Vaartkom, de nieuwe hippe stadswijk van Leuven.

www.breweryvisitis.com

Met de kinderen

Speeltuin voor held en: Hoe zou de ideale speeltuin er moeten uitzien? Met die vraag gingen de Helden van Ketnet Sieg, Maureen, Nico en Dempsey in 2018 aan de slag. Op het Martelarenplein in Tienen rees een machtig leuk speelplein op. Het is volledig opgetrokken uit gerecupereerd materiaal. Je vindt er onder meer een death ride, een vijf meter hoge klimtoren met glijbaan en een omgebouwde tankwagen. De toegang is gratis.

www.tienen.be/heldenland

(foto Stad Tienen)©(foto Lander Loeckx) (foto Lander Loeckx)
(foto Stad Tienen)

Avontuur in de natuur: Het mooie Zoutleeuw ligt in de Getevallei, vooral bekend voor zijn fruitbomen. Het wandelnetwerk trekt dwars door provinciedomein Het Vinne dat rondom een natuurlijk binnenmeer werd aangelegd. Lange knuppelpaden gaan over het water en tussen het riet. Vanop een uitkijktoren kan je speuren naar watervogels. Naast de stemmige bistro aan de ingang is een toffe landschapsspeeltuin ingericht. In het speelbos mag je naar hartenlust kampen bouwen.

Ossenwegstraat 70, Zoutleeuw

Spectaculaire hangbrug: Wij krijgen onze kinderen pas in beweging als er avontuur beloofd wordt. Het Avonturenpad (3,7 km) in de Getevallei maakt die belofte helemaal waar. De route volgt de wandelknooppunten 1 – 140 – 19 – 101 – 138 – 10 – 1. De spectaculaire hangbrug de ‘Golden Geet’ is het hoogtepunt van de wandeling. In het speelbos kom je alles te weten over de eikelmuis, ook wel het ‘fruitratje’ genoemd. Kan jij ook zo klauteren als dit kleine zoogdiertje?

Start: Stationsplein, Drieslinter

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier