Vandaag zijn er meer dan 700 activiteiten voor de Dag van de Wetenschap in Vlaanderen en Brussel, zoals hier ook in de KU Leuven. (gf)

Knal erop los tijdens Dag van de Wetenschap

Zonder wetenschap geen leven zoals we het vandaag leiden. Wetenschappers bouwen steeds verder op vorige ontdekkingen en verleggen stap voor stap hun grenzen. Vandaag zetten ze hun werk in de kijker met de Dag van de Wetenschap. Er zijn meer dan 700 activiteiten in Vlaanderen en Brussel.

1. Met een robot in zee (West-Vlaanderen)

Europa werkt aan een digitale tweeling van de oceaan. Het Vlaams Instituut voor het Zeeonderzoek, kortweg het VLIZ, is partner van dit project. De experts van het VLIZ zetten vandaag alle zeilen bij om de rol van de zee in de klimaatverandering te onderzoeken. Dat doen ze onder meer met onbemande robots. De hoogtechnologische vooruitgang is niet meer weg te denken in het zeeonderzoek. Dat uit zich op heel wat vlakken. Vandaag zetten ze hun Marien Station aan de Slipwaykaai in Oostende wijd open met het wetenschapsfestival ‘High-T at Sea’. Je wordt er verwelkomd in het zeebelevingslab, kan er je eigen periscoop bouwen, genieten van de wild-van-water-shows en verschillende lezingen bijwonen. Ook het onderzoeksschip Simon Stevin is vrij toegankelijk. Het programma richt zich zowel tot kinderen als volwassenen.

www.vliz.be

2. High tech onderwijs (Antwerpen)

De Thomas More hogeschool organiseert een opendeurdag in drie van zijn campussen: Campus Geel (10-16 uur), Campus Turnhout (13-17 uur) en Campus Sint-Katelijne-Waver (13-17 uur). De campus in Sint-Katelijne-Waver (Jan Pieter de Nayerlaan 5) biedt maar liefst 41 heel uiteenlopende activiteiten aan. Zo maak je er kennis met de Formula Student Wagen, een elektrische racewagen die in samenwerking met studenten van de KULeuven werd gebouwd. Je kan er je eigen raket lanceren, figuren lassen en je eigen vetbol maken.

www.thomasmore.be

3. Kijken naar de oerknal (Limburg)

Het Thorpark is een technologie- en wetenschapspark in Genk. Het is gebouwd rondom de vroegere steenkoolmijn van Waterschei. Hier hebben toptechnologische bedrijven hun vestiging en wordt er onderzoek verricht naar de maakindustrie en smart cities. Op de Dag van de Wetenschap zijn er niet minder dan 24 activiteiten. Eén van de blikvangers is de tentoonstelling over de Einsteintelescoop. Hoewel nog verre toekomstmuziek, willen de initiatiefnemers graag de uitzonderlijke mogelijkheden van deze telescoop in de verf zetten. Eén van de pistes om deze enorme ondergrondse telescoop te bouwen, is het Belgisch-Nederlands-Duitse grensgebied. De beslissing valt in 2025. De telescoop werkt met zwaartekrachtgolven waarmee de onderzoekers dieper dan ooit tevoren de ruimte kunnen in kijken, zelfs tot aan de oerknal, wat veel nieuwe inzichten voor de internationale natuur- en sterrenkunde met zich zou meebrengen.

www.thorpark.be

Ontdek alle activiteiten voor de Dag van de Wetenschap op www.dagvandewetenschap.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier