In het GUM ga je zelf op onderzoek doorheen de vele wetenschappelijke disciplines. (foto Martin Corlazolli) © Martin Corlazzoli

Ontdek de kamers van de wetenschap

De universiteiten in ons land hebben al aardig wat decennia, sommige eeuwen, op de teller. Hun musea vormen vaak een uitstalraam van de gecumuleerde kennis van al die jaren. Het kan ook anders, zoals in het GUM in Gent waar ze je vragen aanreiken waar je zelf mee aan de slag kan.

1. Museum van de twijfel (Gent)

Niet onze titel, wel die van directeur Marjan Doom. Het Gents Universiteitsmuseum, kortweg GUM, bestaat uit een (betalende) museumruimte en een (gratis toegankelijke) plantentuin met serres. In het iconische gebouw De Ledeganck is het museum opgedeeld in zeven themazalen. De thema’s worden aangeduid met grote neonletters boven een lange, witte tafel vol voorwerpen. Elke universitaire discipline komt aan bod in het museum, en dat aan de hand van 800 voorwerpen die zich in de universiteitscollectie bevinden. Een schijntje, want de totale collectie bedraagt maar liefst 400.000 voorwerpen. Aan de hand van het voorwerp duik je dieper in een academisch onderwerp, hoewel er soms meer vragen dan antwoorden op je afkomen. Het sterke is dat zowel jongeren als volwassenen zich in het museumparcours kunnen vinden. Nog tot volgende week zondag 29 oktober loopt het Art & Science Festival in het GUM met workshops, performances, kunstinstallaties en rondleidingen.

K.L. Ledeganckstraat 35, Gent (ingang via de Plantentuin), www.gum.gent

2. Reis door de tijd (Louvain-la-Neuve)

De universiteitsstad Louvain-la-Neuve lijkt wel opgetrokken uit beton. In het hart ervan bevindt zich het Musée L waar permanent 800 voorwerpen uit de 32.000 stukken tellende collectie op zaal staan. Je vindt er prachtige kunstwerken, archeologische artefacten en machines en uitvindingen. De rijke collectie wordt benaderd via vijf uiteenlopende thema’s. Je maakt er als het ware een wetenschappelijke reis door de tijd. Op dit moment loopt ook de extra expo The Grid over het gebruik van het raster door kunstenaars in de twintigste eeuw.

Place des Sciences 3, Louvain-la-Neuve, www.museel.be

3. Onze binnenkant (Diepenbeek)

In 2025 opent het UZ Leuven het Vesaliusmuseum over meer dan honderd jaar gezondheidszorg. In het UHasselt hebben ze het Orgaanmuseum. Hier vind je meer dan 200 normale en door ziekten of infecties aangetaste organen en misvormde foetussen. Je ziet er wat een chirurg ziet. Bij momenten lijkt het wel op een freakshow of wat dacht je van een foetus die lijkt op een zeemeermin? Op andere momenten wordt het pijnlijk herkenbaar zoals een darm die aangetast is door de ziekte van Crohn. Niet voor mensen met een gevoelige maag, maar wel de moeite. Een bezoek is gratis, maar moet gereserveerd worden via 011 26 85 03 en kan pas doorgaan vanaf tien personen.

Campus Diepenbeek, Agoralaan, gebouw D, lokaal G46, www.uhasselt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier