Duizenden lichtjes fonkelen in het historische hart van Rijsel tijdens de kerstdagen. (foto OTCL Lille/Laurent Ghesquière)

Op stap in Frans-Vlaanderen

Bij de Ch’tis kan je heerlijk eten, mooie wandelingen en fietstochten maken en fantastische musea bezoeken. Net als in de film uit 2008 met en van Dany Boon lijkt het er op het eerste gezicht grauw, maar als je wat beter kijkt, is Frans-Vlaanderen vooral de streek van de hartelijkheid en de warmte.

1. Kerstmarkt in Rijsel

De stad Rijsel groeide rond een middeleeuwse versterking van de graaf van Vlaanderen. Zeker in de stadswijk Oud Rijsel zie je nog Vlaamse elementen terug. De kerstperiode is het ideale moment voor een bezoek aan de universiteitsstad. De kerstmarkt met de houten chalets vol streeklekkers staat nog tot volgende week zondag 29 december op de Place Rihour. Je vindt er ook het huis van de Kerstman en andere attracties. Op de Grote Markt draait het 50 meter hoge reuzenrad en op de Place du Théatre kan je op een retro draaimolen. Als je veel tijd hebt, dan is een bezoek aan het Palais des Beaux-Arts zeker een aanrader. Je vindt er onder meer werken van Pieter Brueghel, El Greco en Vincent Van Gogh. Net buiten Rijsel heb je ook het LaM, een museum met 7000 kunstwerken uit de 20ste en 21ste eeuw.

nl.lilletourism.com

2. Het Duinenfort in Leffrinckoucke

Frankrijk heeft altijd al veel aandacht gehad voor zijn grensbeveiliging, denk maar aan de forten van Vauban of de Maginotlinie. Eind 19de eeuw moest een generaal opnieuw werk maken van de bouw van forten. Het meest westelijke fort van het land was het bakstenen fort in de duinen van Leffrinckoucke, om de haven van Duinkerke te beschermen. Gerealiseerd in 1878 kwam de staat al in 1899 tot het inzicht dat het fort voorbijgestreefd was door artillerie van toen. Toch speelde het bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog nog een rol. Tijdens Operatie Dynamo vonden de Britse soldaten hier een uitvalsbasis om dan op het strand in te schepen en naar veiliger oorden te varen. Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers het duinenfort als onderdeel van hun Atlantikwall. Nu is het een boeiend oorlogsmuseum, met vaak wisselende tentoonstellingen. Op het dak heb je een mooi uitzicht op de glooiende duinen.

www.fort-des-dunes.fr

3. Het Vlaams Museum in Cassel

De Kasselberg (176 m) is een eenzame getuigenheuvel in de Franse Westhoek. Het stadje Cassel ligt er bovenop. Rondom de Grote Markt staan verschillende historische gebouwen. In één ervan huist het Musée de Flandre. Hier ben je wel even zoet. De geschiedenis van het museum gaat al terug tot een schenking in 1837. Je vindt er objecten die verwijzen naar de geschiedenis van Cassel als belegerde stad, maar ook heel wat kunstwerken uit de 16de en 17de eeuw van zowel Franse als Vlaamse schilders. Aan de achterkant van het museum heb je een mooi uitzicht op de vlakte rondom de Kasselberg.

www.museedeflandre.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier