Schatkamers van nostalgie: deze drie musea vertellen het verhaal van hun regio
Een bezoek aan een goed museum is als het lezen van een spannend boek. Meerdere verhaallijnen kruisen elkaar en vaak ontdek je diepere betekenissen en nieuwe lagen. En dat alles liefst overgoten met een visueel aantrekkelijk sausje. De hieronder aangehaalde musea vertellen het verhaal van hun regio.
1. Heerlijke groente (Kampenhout)
In het Vlaams-Brabantse Kampenhout en ruime omgeving wordt sinds jaar en dag witloof geteeld. De uitvinding van deze groente is er even toevallig gekomen als de eerste holbewoner die zijn huis in brand zette. Dat leren we althans in het Witloofmuseum in het Cultuur- en beleefcentrum De Krop. Je ontdekt er ook het verschil tussen de traditionele grondtelers en de hydroteelt. Het voor individuele bezoekers gratis toegankelijke museum neemt je mee doorheen de seizoenen, langs verhalen en heel wat weetjes. De tentoonstelling gaat verder dan dat. Het witloof is een alibi om het ook over folklore in de regio, stoeten en missverkiezingen te hebben. Wedden dat je achteraf voor een witloofsoepje kiest in één van de Kampenhoutse restaurants?
In hetzelfde gebouw huist het Brabants Centrum voor muziektradities, met dezelfde openingsuren als het Witloofmuseum en ook gratis toegankelijk.
www.kampenhout.be/witloofmuseum
2. Nostalgie naar vroeger (Fort Lillo)
De eindbestemming van DeWaterbus is Fort Lillo. In de hoofdstraat van de kleine woonkern bevindt zich sinds 1963 het Poldermuseum in een voormalige beschuitbakkerij. De vrijwilligers die het museum onderhouden, noemen het de schatkamer van de nostalgie. Het museum mag je gerust beschouwen als het levend geheugen van de verdwenen polderdorpen Wilmarsdonk, Oorderen, Oosterweel en Lillo. Ze moesten plaats maken voor de uitbreiding van de haven op rechteroever. Nog steeds wordt de collectie verder aangevuld. Je krijgt er aan de hand van (véél) themakamers een beeld van hoe er vroeger in de Antwerpse polders werd geleefd. Hier brengen ze een verhaal over een tijd en een plaats die nooit meer terug komt.
3. Uitstap naar de Kempen (Turnhout)
Het Taxandriamuseum in Turnhout verzamelt al sinds begin 20ste eeuw alles die met het dagelijks leven in de Kempen te maken heeft. De Romeinen doopten de Kempen in de eerste eeuw na Christus om tot Taxandria. Het 16de-eeuwse Huis metten thoren is de ideale plek om die schat aan verhalen aan de man te brengen. Dat doen ze door met fictieve personages een reis door de tijd uit te werken waarbij je allerlei historische figuren de revue ziet passeren. In Herberg Taxandria kunnen kinderen aan de slag met knutselmateriaal of zich verkleden in een koene ridder. De tuin is gratis toegankelijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier