Tip van de week: Stilte ervaren in een abdij
Je hoeft niet gelovig te zijn om de gewijde stilte van een abdij te ervaren. Vaak zijn het architecturale meesterwerken, gevormd door de knapste architecten. Wij kloppen aan bij drie abdijen die je individueel of in groep kan bezoeken.
Al sinds begin de twaalfde eeuw wonen de cisterciënzers in de Luxemburgse bossen. Ze kennen er tijden van grote voorspoed en enorme rampspoed. In 1793 wordt de abdij verwoest door Franse revolutionairen en verkocht als steengroeve. Pas in 1926 keren de monniken er terug. Er start een bouwcampagne die miljoenen euro’s kost en na 22 jaar eindelijk voltooid is, maar het resultaat mag gezien worden. Om de oplopende kosten te kunnen betalen, starten de cisterciënzers begin jaren 1930 met de productie van kaas en bier. Het slaat aan en de rest is geschiedenis. Een deel van de abdij is enkel bestemd voor de monniken, maar een ander deel is gericht op het ontvangen van bezoekers (betalend). Reken zeker anderhalf uur om alles te zien en te beleven, waaronder ook de ruïne van de vorige abdij en de kruidentuin. Aanrader om te combineren met een wandeling in deze prachtige gouden vallei.
2. Verzameling aan bouwstijlen – Antwerpen
De norbertijnenabdij van Tongerlo werd in dezelfde periode opgericht als de abdij van Orval. De lindendreef uit 1676 leidt naar het poortgebouw. Het binnenplein van de abdij is vrij toegankelijk. Overal waar je kijkt, zie je andere bouwstijlen. Elk gebouw vertelt wel iets over de bijzondere geschiedenis van deze plek, met zijn hoogtes en laagtes. In de Tiendschuur vergaderden in 1798 de brigands tijdens de Boerenkrijg. Nu kan je hier gratis een tentoonstelling bezoeken over de abdij en het leven van de monialen (vrouwelijke kloosterlingen, red.). Het topstuk van de abdij, een kopie van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci waar met wetenschappelijke zekerheid leerlingen van hem aan hebben meegewerkt, wordt momenteel gerestaureerd in de abdijkerk.
www.tongerlo.org – voor een groepsrondleiding moet je reserveren via www.toerismewesterlo.be.
3. Retraite op de heuvel – Oost-Vlaanderen
Sinds 2016 wonen er geen zusters meer in Abdij Roosenberg, die nu beheerd wordt door erfgoedorganisatie Herita. De abdijkerk is vrij toegankelijk. De abdij, die zich bovenop de cuesta van het Waasland bevindt, is enkel in groep te bezoeken. Op sommige data (de volgende is 24 november) wordt de abdij exclusief geopend voor Herita-leden. De architectuur van deze abdij, die in de zomer van 1975 werd opgeleverd, staat helemaal in het teken van de stiltebeleving. Hier hangt geen portret te veel aan de muur. Alles, van de dakpannen tot de stoelen, is er ontworpen door dezelfde architect. Dom Hans van der Laan (1904-1991) was een veelzijdig genie. Hij ontwikkelde na de Tweede Wereldoorlog samen met zijn leerlingen verschillende architectuurtheorieën die hij in dit gebouw allemaal in de praktijk bracht. Herita werkt eraan om hier opnieuw retraites mogelijk te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier