Tip van de week: heerlijke routes voor met de e-bike

Nieuwe fietsroutes lijken alsmaar langer te worden. Dat komt door het succes van de e-bike waar de route-ontwikkelaars wel degelijk rekening mee houden.

Iedereen kan op het fijnmazige fietsknooppuntennetwerk zelf een route uitstippelen. De ideale e-bikeroute bestaat uit rustige, ononderbroken fietspaden en eventueel hier en daar een stevige helling. Hieronder drie tips:

1. Langs de waterkant – Oost-Vlaanderen

Op Routen.be, de wandel- en fietswebsite van Toerisme Oost-Vlaanderen, staat een kant-en-klare e-bikefietsroute vanuit Zele. De route is maar liefst 76 km lang en verloopt volledig via de fietsknooppunten. Vanuit Zele trap je naar Dendermonde om vanaf daar de linkeroever van de Schelde te volgen tot in Moerzeke waar het veer je naar Baasrode brengt. Via het jaagpad op de rechteroever gaat het naar Sint-Amands waarna het bosrijke Buggenhout wordt opgezocht. Rondom Lebbeke kan je een speld horen vallen. Terug in Dendermonde gaat het stroomopwaarts langs de Dender tot in het piepkleine Mespelare. Hier zoek je terug de Schelde op om ter hoogte van Berlare de linkeroever te volgen tot in Zele. Vergeet zeker niet een stop in te lassen bij één van de vele volkscafés op je pad.

www.routen.be/langs-de-schelde-met-e-bike-fietsroute

2. Twaalf watermolens – Limburg

Op de FARO Erfgoedapp vind je verschillende fietsroutes. De Watermolenfietsroute (45 km) langs de Itterbeek en de Bosbeek is er zo één. Deze route in het GrensPark Kempen~Broek doet Opoeteren, Neeroeteren, Maaseik en Tongerlo in het noorden van Limburg aan. Onderweg popt informatie op je scherm.

De Klaaskesmolen is de enige nog actieve door water aangedreven houtzaagmolen in Vlaanderen.

Je fietst er door fascinerende en gevarieerde natuurgebieden en gezellige dorpjes. De meest bijzondere stopplaatsen zijn de twaalf watermolens op de route. De meest bijzondere is de Klaaskesmolen in Neeroeteren. Dat is de enige nog actieve door water aangedreven houtzaagmolen in Vlaanderen. Vrijwilligers zorgen dat het binnenwerk dat dateert van kort na WO I nog steeds in perfecte staat is.

Watermolenfietsroute via de FARO Erfgoedapp.

3. Meerdaags arrangement – Luik

De Oostkantons tellen 850 kilometer aan fietsknooppuntennetwerk en 220 kilometer aan voormalige spoorbeddingen die nu dienst doen als fietspad. Hiervan is zo’n 125 kilometer in gebruik door de Vennbahn die van Aachen in Duitsland naar Troisvierges in het noorden van de provincie Luxemburg loopt. In de Oostkantons werden een aantal meerdaagse e-bikearrangementen uitgewerkt, waaronder een tweedaagse op die Vennbahn. Onderweg passeer je verschillende horecazaken met het label e-bike welcome waar je de batterijen kan opladen. De eerste dag gaat het van Raeren via de Hoge Venen naar Waimes, goed voor 56 adembenemende kilometers. De tweede dag trek je via St-Vith en Burg-Reuland naar Troisvierges, goed voor 50 kilometers.

www.ostbelgien.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier