Op roadtrip in le Grand Est
Le Grand Est klinkt indrukwekkend, maar ik moet eerlijk bekennen dat het gebied voor mij grotendeels onontgonnen terrein is, de occassionele lunchstop op weg naar andere vakantieoorden in Colmar niet te na gesproken. Hoog tijd dus om dit stukje Frankrijk wat beter te leren kennen. En geloof me, het is meer dan de moeite waard.
De term ‘Le Grand Est’ mag dan nog relatief nieuw (sinds 2016, red.) en relatief onbekend zijn, de verschillende onderdelen zijn dat niet. De regio omvat immers de Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen, en dus ook steden met klinkende namen als Straatsburg, Nancy en Metz. En toch, ondanks die klinkende namen ben ik nog nooit in die steden geweest. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen, en dus zet ik koers richting oosten. Eerste stop: Metz.
En ik kan het meteen al verklappen: dit is een stad om verliefd op te worden. Een prachtige melting pot van Romaanse en Germaanse invloeden, van verschillende architectuurstijlen, materialen en kleuren… én met een bruisend stadscentrum, gezellige terrassen en ontzettend veel natuur. Metz Metropool zet zichzelf als een duurzame Europese bestemming op de kaart, en zet dat kracht bij door een overvloed aan groen. Een vierde van het totale oppervlakte van de stad bestaat uit natuurlijk terrein en er zijn tal van groene oases in de stad, zoals de Franse tuinen van de Esplanade en de romantische tuinen van Régates, waar dansende fonteinen de show stelen. Die leiden me tot bij Plan d’Eau, waar ik inscheep op de zonneboot Solis. Terwijl we proeven van lokale streekproducten en de lokale wijn laat kapitein Roby ons vanop de Moezel kennismaken met zijn stad. Het ene moment bewonderen we een ijsvogel en waan ik me op het platteland, om enkele minuten later de Temple Neuf en de Opéra voorbij te varen, twee opvallende gebouwen in het stadscentrum.
Keizerlijke wijk
En het zijn zeker niet de enige twee markante gebouwen van de stad, merk ik wanneer gids Sophie Delanghe me wat later mee op sleeptouw neemt. Van overblijfselen tot de Gallo-Romeinse tijd over middeleeuwse gebouwen tot het avant-garde gebouw van Centre Pompidou-Metz: je komt hier ogen te kort! Hoogtepunten zijn natuurlijk de gigantische kathedraal mét glasramen van onder andere Marc Chagall en de keizerlijke wijk, gebouwd vanaf 1902 toen de stad in Duitse handen was. Sophie wijst me op talloze bijzondere details, een wandeling met gids is hier zeker een meerwaarde. En houd zeker ook halt in het station, dat vorig jaar voor de derde keer op rij werd uitgekozen tot het mooiste station van Frankrijk. Het station is ook de ideale doorsteek is naar die andere topper: het Centre Pompidou-Metz. Hier vind je geen vaste collectie, maar altijd wisselende tentoonstellingen. Een tip: neem zeker ook de lift naar de bovenste verdieping om de ingenieuze binnenkant van het gebouw te bewonderen. Na zoveel kunst en cultuur is het tijd voor ontspanning, en ook dat is in Metz geen probleem. Deze studentenstad kent ook een bloeiend nachtleven, waarbij je bij voorkeur start op een van de vele prachtige terrassen die de stad rijk is…
Kristalparadijs
De volgende dag is het tijd om nog wat dieper le Grand Est in te trekken, richting Straatsburg. Al rij ik niet rechtstreeks naar de zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ik laat de autosnelweg achter me en zet koers richting het land van de Bitche, waar in Saint-Louis-lès-Bitche het museum van de wereldbekende kristalproducent Saint-Louis gevestigd is. Hier ontdek je 400 jaar kristalgeschiedenis in 2.000 objecten en filmpjes. Nog beter dan de filmpjes is een bezoek aan de werkplaatsen, waar ook nu nog altijd op ambachtelijke manier gewerkt wordt. Een magisch spektakel, waarbij de arbeiders als het ware een ballet opvoeren.
Straatsburgse klassiekers
In Straatsburg staan de klassiekers op het programma, te beginnen met een tocht met de Batorama. Deze toeristenboot vertrekt bij de kathedraal en is het ideale middel om de belangrijkste wijken beter te leren kennen, zoals de Grand Ile – Unesco-werelderfgoed, Neustadt én de Europese Wijk. Pluspunt: via de koptelefoon kan je ook in het Nederlands naar de uitgebreide uitleg luisteren.
Klassieker nummer twee houden we voor de volgende ochtend: een bezoek aan de kathedraal mét beklimming van de toren. Maar begin zeker met de buitenkant van dit reusachtige gebouw, dat versierd is met honderd beelhouwwerken die als het ware een middeleeuws prentenboek in roze zandsteen vormen. Ook binnenin is het weelde troef met glasramen uit de twaalfde en veertiende eeuw, een monumentaal orgel én de beroemde astronomische klok, met dagelijks om 12.30 uur de parade van de apostelen. Na de parade begin ik aan het zware werk: de 332 treden van de wenteltrap! De beloning mag er echter zijn: vanop het platform heb je een adembenemend uitzicht op de stad. Je ontdekt er ook een huisje waar ooit wachters de taak hadden om de stad af te speuren naar mogelijke branden. Het platform was vroeger ook the place to be voor de Straatsburgse elite, die er feestjes en picknicks hielden, en de wachters betaalden om hun naam in de muren te beitelen. Na een bezoek aan het Musée d’Alsace, waar je een mooie inkijk krijgt in het leven van de Elzassers, beland ik in Petite France. Dit is het Straatsburg van de postkaartjes, met prachtige vakwerkhuizen, geplaveide straten en bebloemde bruggen bij de kanalen. Ik nestel me op een terrasje en geniet.”
Praktisch
De reis
Metz ligt op ongeveer 275 kilometer van Brussel, Straatsburg op 430 kilometer.
Overnachten
Wij sliepen in Hôtel Mercure Metz Centre in Metz, op wandelafstand van het oude stadscentrum. Het hotel maakt deel uit van de Accor-keten (all.accor.com). In Straatsburg verbleven we in Hôtel du Dragon (www.dragon.fr).
Eten
Wie wil proeven van de traditionele keuken, moet zeker halt houden bij Auberge des Mésanges in Meisenthal (www.aubergedesmesanges.fr), waar wij een uitstekende baeckeoffe voorgeschoteld kregen, een traditionele ovenschotel.
Wie all the way wil gaan, kan terecht in Chez Yvonne in Straatsburg (www.restaurant-chez-yvonne.net/fr/), een typische Elzasser Winstub waar bekendheden zoals Nicolas Sarkozy, Johnny Hallyday en de Scorpions al aan tafel schoven. Foie gras, escargots, tête de veau, choucroute met worst… Dit is geen restaurant voor gevoelige zielen of niet-vleeseters.
Wij waren aangenaam verrast door La Corde à Linge (lacordealinge. com), een restaurant met fantastisch terras in Petit France in Straatsburg.
Nuttige links
Deze reis maakten we in samenwerking met Agence Régionale du Tourisme Grand Est, te vinden op Facebook @exploregrandest.official.
Check zeker ook www.tourisme-metz.com, www.tourisme-paysdebitche.fr, www.alsace- destination-tourisme.com en www.visitstrasbourg.fr.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier