Op ontdekking in musea van bekende kunstenaars
Beroemde kunstenaars hebben een streepje voor. Roger Raveel heeft zijn eigen museum in Machelen aan de Leie, Felix De Boeck het zijne in Drogenbos. Hun werken worden er getoond en bewaard. We snorren er enkele op.
1. Vlaams-Brabant – Huisje langs de Demer
In 1920 schreef Ernest Claes De Witte . Het leverde hem een plaats op tussen de literaire grootmeesters. Zijn geboortehuis werd in 1967, Claes maakte het nog net mee, ingericht als museum. Ondertussen vind je er ook het bezoekerscentrum De Demerbroeken, een decor dat meermaals een rol speelde in zijn romans. De toegang is gratis, mits reservatie.
Ernest Claesstraat 152, Zichem. Elke dag open van 13 uur tot 18 uur tot 1 september. Reservatie via www.scherpenheuvel-zichem.be/huize-ernest-claes
2. Oost-Vlaanderen – Stappen door de 15de eeuw
De gebroeders Van Eyck schilderden in 1432 Het Lam Gods . Het werd het kroonjuweel van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Met enige dichterlijke vrijheid mogen we het nieuwe bezoekerscentrum van de kathedraal ook wel het Van Eyck-museum noemen. In de crypte draag je een augmented reality bril waarmee je zo in de 15de eeuw stapt.
Sint-Baafsplein, Gent. Elke dag open. Reserveer via www.visit.gent
3. Limburg – De Genkse school
Voor de vondst van steenkool was Genk een kunstenaarskolonie. Het, toen nog, dorp was omringd door glooiende heide en de vijvers van De Wijers. Brusselaar Emile Van Doren raakte erdoor betoverd en vestigde zich in Villa Le Coin Perdu. In zijn kielzog kwamen nog meer landschapsschilders naar Genk afgezakt. Nu is de villa naast het Molenvijverpark een gratis toegankelijk museum met wisselende tentoonstellingen.
Henri Decleenestraat 21, Genk. Open elke namiddag van donderdag tot zondag, www.emilevandorenmuseum.be
4. West-Vlaanderen – De man van de maskers
Kunstenaars hebben vaak een sterke band met hun woonplaats. Dat was zo voor Raveel en evengoed gaat dat op voor James Ensor, de man van de maskers. Zijn schilderijen zitten vol symboliek. Het Ensormuseum is ingericht in zijn vroegere huis in Oostende. Verdeeld over vijf belevingsruimtes krijg je een indringende blik in het leven en werk van de veelbesproken artiest. Het museum richt zich zowel tot kinderen als volwassenen.
Vlaanderenstraat 29, Oostende. Elke dag open van 10 tot 18 uur, www.ensorstad.be
5. Antwerpen – De oorlogsjaren
Eugeen Van Mieghem werd geboren in het havencafé van zijn moeder in Antwerpen. Hij tekende en schetste de rauwheid van het havenleven aan het begin van de 20ste eeuw. Ook de oorlogsjaren documenteerde hij in zijn eigen stijl. Op de benedenverdieping van Het Redershuis werd het naar Eugeen genoemde museum ingericht.
Ernest Van Dijckkaai 9, Antwerpen. Vanaf 1 september: elke zondag en maandag open van 14 uur tot 17 uur, www.vanmieghemmuseum.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier