De gekleurde huizen aan de rivier de Inn smeken om een foto. (foto Getty) © Giacomo Augugliaro Getty Images

Pracht en praal in het hart van de Alpen

Op zoek naar de ideale combo van winterpret en citytrippen? Dan mag de Oostenrijkse stad Innsbruck niet ontbreken op je to-do lijstje van vakantiebestemmingen. De authentieke stad barst van de gezelligheid en het adembenemende decor mag er meer dan zijn: indrukwekkende bergen nodigen uit om de latten aan te binden.

Plannen om op wintersport te gaan en mag het wel iets meer zijn dan louter skiën en snowboarden? Dan is een uitstapje naar Innsbruck zeker het overwegen waard. De hoofdstad van Tirol ligt in het hart van de Alpen. De bereikbaarheid is meteen een van de grootste troeven: de kleine luchthaven van Innsbruck ligt op een handvol kilometer van het pittoreske centrum. In geen tijd sta je in het kloppend hart van het middeleeuwse stadje, met een onbetaalbaar zicht op adembenemende bergtoppen als permanent extraatje.

Bijzondere binnenstad

Innsbruck imponeert elke toerist met zijn compact stadscentrum, goed voor een aantal opvallend gezellige winkelstraten. Intussen geniet je van heel wat sfeervolle gevelversieringen.

De troeven van de binnenstad? Veel hangt af van hoeveel tijd je hebt, want kiezen is helaas altijd een beetje verliezen. Wie voor een paar nachten op citytrip gaat, mag zeker het keizerlijk paleis Hofburg niet overslaan. Het museum scoort met een enorme hoeveelheid pracht en praal. Ook de Hofkerk mag je niet missen. Met zijn interieur vol grandeur maakt deze prachtige kerk heel wat indruk. Blikvanger is de grote graftombe voor keizer Maximiliaan I in het midden. Rond de tombe staan 28 grote bronzen beelden. Een bezoekje is meer dan terecht.

WK wielrennen

Op een steenworp van het centrum lopen we even over de brug over de Inn, de rivier waaraan de stad haar naam ontleent. De opvallend gekleurde huizen aan de overkant spreken voor zich en zijn zeker een foto voor je Instagram waard. Een filter hoeft niet, soms kan je de realiteit niet overtreffen met digitale hocuspocus.

Wintersport zit in het DNA van elke Oostenrijker”

Leuk om weten voor wie houdt van wielrennen: in 2018 lag hier de streep van het WK wielrennen. Ons koershart dirigeert ons naar de plek waar vijf jaar geleden wielergeschiedenis werd geschreven. Het was hier waar de kranige Alejandro Valverde de regenboogtrui mocht aantrekken na een sprintje langs de oevers van de Inn. Terug naar het centrum, want in de eindejaarsperiode heeft Innsbruck met zijn kerstmarkt een extra troef in de aanbieding. De vele kraampjes met typische streekambachten bieden voor elk wat wils. Bovendien doen zowel de geur van glühwein als die van hartige snacks je watertanden. Onze smaakpapillen denken met weemoed terug aan de typische Kaiserschmarrn, een licht gekaramelliseerde pannenkoek in grove stukken met pruimencompote en poedersuiker. Vergeet ook geen ommetje langs de Kiebachgasse: die herleeft in december als sprookjessteeg. Heel wat figuren uit de bekendste sprookjes kijken je in het steegje aan vanaf gevels en erkers. Sfeervol!

De kerstperiode geeft Innsbruck een sfeervol karakter. (foto Getty)
De kerstperiode geeft Innsbruck een sfeervol karakter. (foto Getty) © Karina Tischlinger Getty Images

Hoog en droog

De kerstversiering verdient zeker ook een blik vanuit de hoogte. Geen last van hoogtevrees? Dan moet de Stadtturm op je bucketlist staan. Deze 51 meter hoge gotische stadstoren in de oude binnenstad mag zich een van de belangrijkste monumenten van Innsbruck noemen. Na om en bij de 150 treden wordt je inspanning meer dan beloond met een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving vanop het uitkijkplatform. De ideale afstand om Het Huis met het Gouden Dak te spotten: volgens de overlevering de bekendste en meest gefotografeerde toeristische attractie van Innsbruck. Met zijn 2.660 vergulde koperen dakpannen en rijke fresco- en reliëfversieringen lokt de erker in het midden van de oude binnenstad nog elke dag duizenden bezoekers.

Wintersport

Wie Oostenrijk zegt, zegt uiteraard ook wintersport. Vanuit Innsbruck is het mogelijk om je uit te leven op maar liefst 13 skigebieden rond de stad. Het is de ideale sportieve onderbreking van je cultuurbezoek aan de middeleeuwse stad, zo blijkt ook tijdens ons verblijf. Interessant om weten: in 1964 en 1976 was de stad de locatie van de Olympische Winterspelen. Dat gaf de sportieve ontwikkeling van de regio een flinke boost. Zo zijn er in de nabije omgeving tal van faciliteiten om te skiën, te snowboarden, te schaatsen of te paragliden. De olympische springschans bij Bergisel is een van de locaties van het prestigieuze Internationale Vierschansentoernooi. Een kabelbaan brengt je tot ongeveer 250 meter boven Innsbruck.

Wintersport zit in het DNA van elke Oostenrijker. (foto MF)
Wintersport zit in het DNA van elke Oostenrijker. (foto MF)

Als eerste skibestemming trekken we naar Kühtai, een leuk gebied rond het hoogste skidorp van Oostenrijk. Kühtai staat bekend om de sneeuwzekerheid. Meestal kun je hier skiën van december tot begin mei. De afdalingen liggen bovendien vlak naast de verschillende hotels. Wintersporters beschikken in Kühtai over twaalf verschillende liften. Het gebied ligt op een hoogte van 1.940 tot 2.520 meter.

Verandering van spijs doet eten en dus trekken we op dag 2 en dag 3 naar het Stubaital, een uitgestrekt dal met veel wintersportmogelijkheden. Stubaital telt vier skigebieden en kreeg al meerdere onderscheidingen als meest gezinsvriendelijke regio in de Alpen. Dankzij de dichtbijgelegen Stubaiergletsjer is Neustift de bekendste en meest bezochte plaats in het dal. Het gemeentegebied van Neustift is op vlak van oppervlakte na Sölden het op één na grootste van Tirol en het op twee na grootste van Oostenrijk. Neustift ontwikkelde zich in geen tijd tot een geschikte wintersportbestemming voor jong en oud. Het dorp beschikt over accommodaties in verschillende prijsklassen en er zijn tal van voorzieningen voor na het skiën. De innerlijke mens verdient uiteindelijk ook een verzetje. Van aspirant tot doorwinterde skiër: de deskundige begeleiding die we op de verschillende skipistes krijgen valt meer dan in de smaak. Ervaren instructeurs zorgen ervoor dat je ontspannen op de latten staat. Bovendien kunnen we de Oostenrijkse mentaliteit erg waarderen: wintersport zit hier in het DNA van elke inwoner. Ondanks temperaturen die flirten met het vriespunt ervaar je heel wat warmte op de verschillende skipistes.

Ski + City Pas

Verdient tot slot nog zeker een vermelding als ultieme tip: de Ski + City Pas. Met deze pas heb je toegang tot 22 attracties in Innsbruck, 13 skigebieden in de omgeving, het lokale transport én de hop-on-hop-offsightseeingbus. Met de Ski + City Pas kan je bovendien ook fietsen huren. Voor wintersportliefhebbers die skiën willen combineren met cultuur is deze pas handig meegenomen. Ben je geen fervente skiër, dan kan je ook altijd een Innsbruck Card kopen. Met deze kaart kan je de meeste bezienswaardigheden van Innsbruck bezoeken. Om in herhaling te vallen: kiezen is helaas altijd een beetje verliezen. (door Matthias Feyen)

Praktische info

Verblijf: Wij verbleven in Hotel Maximilian in Innsbruck, een gemoedelijk hotel dat door een Oostenrijkse familie wordt uitgebaat. Op dag 2 en 3 was Alpenhotel Tirolerhof in Neustift onze uitvalsbasis. Alle kamers hebben hier een balkon met uitzicht op de bergen.

Klimaat: Over het algemeen is het klimaat in de hoofdstad van Tirol gematigd met warme zomers en koude winters. De ideale omstandigheden voor wintersport of om te wandelen, te fietsen of te zwemmen.

Afstand: In vogelvlucht bedraagt de afstand tussen Brussel en Innsbruck ongeveer 770 kilometer.

Mobiliteit: Met de auto sta je vanuit Brussel in een kleine 10 uur in Innsbruck. Innsbruck Airport ligt op ongeveer tien minuten van het centrum. Vanuit Brussels Airport maak je meestal een tussenstop in Frankfurt of Wenen. Ook de trein is een mogelijkheid, met een overstap in Frankfurt en München.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier