Qatar probeert de balans te vinden tussen traditie en moderniteit: fata morgana voor voetballiefhebbers

Vanaf vandaag zijn alle ogen gericht op Qatar, het kleine landje in de Perzische Golf dat het Wereldkampioenschap Voetbal organiseert. Het veelbesproken oliestaatje wil van de gelegenheid gebruik maken om de wereld te tonen dat het ook op toeristisch vlak wat te bieden heeft.

Door Peter Van Oyen

Qatar speelt zijn compactheid uit als troef. Het land is kleiner dan Vlaanderen en zeven van de acht voetbalstadions liggen in de straal van 25 kilometer rond de hoofdstad Doha. Het gros van de voetbalfans zal je dan ook hier vinden. De stad heeft kosten noch moeite gespaard om die voetbalsupporters passend te ontvangen. Zo zijn er diverse fanzones en kreeg de verkeersinfrastructuur in een recordtempo een upgrade. Supporters kunnen gebruikmaken van een gloednieuw metronetwerk tussen de diverse stadions.

Boulevard van rijkdom

Doha is op enkele decennia tijd van een onooglijk vissersstadje uitgegroeid tot een van de rijkste steden ter wereld. Die weelde zie je vooral in het zakelijke district West Bay, waar torenhoge wolkenkrabbers de dienst uitmaken. De indrukwekkende gebouwen vormen de perfecte skyline van de stad én het WK. Het beste zicht op deze skyline heb je vanop de Corniche, de 7 kilometer lange promenade met palmbomen die langs het water van de baai loopt. Vooral ’s avonds, wanneer de temperaturen draaglijker worden, slenteren veel Qatari langs deze boulevard. Er gaat iets magisch uit van het kabbelende water met het betoverend spel van de kleuren van de feeëriek verlichte hoogbouw aan de overkant van de baai.

Een populaire spot aan de Corniche is de Dhow Haven, waar je de traditionele houten vissersboten vindt. Heel wat van deze dhows zijn te huur voor boottochtjes op de baai. Soms worden er ook demonstraties met parelduikers gegeven. Bijna niet te geloven als je de skyline van Doha ziet, maar nog maar enkele decennia geleden kwamen de Qatari aan de kost als parelvissers.

Wat verder ligt het Museum van Islamitische Kunst (MIA). Zelfs voor wie niet geïnteresseerd is in een museumbezoek, is dit een aanrader. Dit architecturaal pareltje van I.M Pei is gebouwd op een kunstmatig eilandje op een boogscheut van de Corniche. Het gelige piramidevormige gebouw van strakke lijnen en kubussen overschouwt trots en sereen de baai. Vanaf het museumpark en de cafetaria heb je een weergaloos zicht op de beroemde skyline.

Couleur locale in Souq Waqif

Op wandelafstand van de Dhow Haven kom je terecht in de Souq Waqif. Hoewel deze soek in het centrum van Doha beschouwd wordt als een van de oudste in het Midden-Oosten, komt de plek door de grootscheepse recente renovatie nogal modern en clean over. Toch blijft deze kleurrijke soek met zijn wirwar van steegjes een leuke bezienswaardigheid. In dit doolhof vol winkeltjes en lokale restaurants vind je nog iets van de eigenheid en de couleur locale van Qatar. ‘s Avonds flaneert de plaatselijke bevolking door de overdekte steegjes. Vrouwen in traditionele zwarte kledij snuisteren in winkeltjes met handgemaakte sieraden, lederen tassen, kruiden en specerijen en lampen. Mannen, vaak in het hagelwit gestoken, zitten op de koffieterrassen of in theehuizen, terwijl ze aan een borrelende sisha ( waterpijp, red. ) lurken. Op de hoeken van de straatjes staan eetkraampjes met dampende lekkernijen.

Een bijzonder hoekje is de Falcon Souk, waar valken voor veel geld van eigenaar wisselen. Valkerij of valkenjacht is immers de nationale sport van Qatar. Hier vinden eigenaars alles voor hun valken, zoals leren riempjes, gespecialiseerd voer en zelfs medicijnen.

In tegenstelling tot andere bazaars en soeks in het Midden-Oosten en Noord-Afrika moet je hier niet angstvallig op je spullen letten. Je kan in Souq Waqif rustig rondlopen zonder lastiggevallen te worden. Het is er superveilig en het gaat er gemoedelijk en niet chaotisch aan toe. Wie desondanks de weg kwijt is in de wirwar van steegjes, moet gewoon even naar boven kijken. De spiraalminaret van de Al Fanar moskee steekt overal bovenuit en is perfect als oriëntatiepunt.

De moskee van Katara werd ontworpen door een vrouw en is versierd met duizenden gekleurde tegeltjes. (foto Pvanoyen)
De moskee van Katara werd ontworpen door een vrouw en is versierd met duizenden gekleurde tegeltjes. (foto Pvanoyen)
Enkele decennia geleden kwamen de Qatari nog aan de kost als parelvissers

Futuristische fantasiewereld

The Pearl is een gigantisch kunstmatig eiland in de vorm van een oester en vormt een futuristische fantasiewereld. Dit nieuwe stadsdeel is met een brug verbonden met het zakendistrict West Bay en staat bekend omwille van de luxueuze appartementcomplexen waar heel wat expats wonen. Je vindt hier ook jachthavens, luxewinkels en toprestaurants. Het is een plek waar je het ultieme vakantiegevoel kunt opsnuiven. Er zijn diverse tophotels met poederwitte privéstranden. Veel hotels bieden dagpassen aan, zodat ook niet-gasten een tropisch dagje aan zee kunnen beleven. Een tip voor de voetbalfans die even van de zon willen genieten en zich willen neerploffen op een strand.

Het snel geëvolueerde emiraat tracht vandaag een balans te vinden tussen traditie en moderniteit. Dit komt het best tot uiting in Katara Cultural Village, dat gelegen is tussen West Bay en The Pearl. Hoewel het cultureel dorp pas geopend is in 2010, waan je je toch terug in de tijd. Geen hoogbouw hier, maar gebouwen en straatjes in Arabische stijl. Het is een plek met kunstgalerijen, musea en zelfs een groot amfitheater waar culturele evenementen worden gehouden. En nog een laatste tip: ga in Katara Cultural Village zeker de moskee bekijken. Het gebouw is ontworpen door een vrouw en is versierd met duizenden gekleurde tegeltjes. Voor deze Katara Mosque staan ook een prachtige minaret en twee traditionele, zandkleurige duiventorens.

Drijvend hotel

Voetbalfans kunnen tijdens het WK overnachten op het gloednieuwe cruiseschip MSC World Europa, dat afgelopen zondag officieel gedoopt werd in de gloednieuwe cruiseterminal van Doha. Dit nieuwe vlaggenschip van MSC Cruises is volgens de cruisemaatschappij ‘s werelds grootste milieugerichte cruiseschip. Met 22 dekken, een breedte van 47 meter, 40.000 m² openbare ruimte en 2.626 kajuiten is MSC World Europa een ultramoderne stedelijke metropool op zee. De MSC World Europa beschikt over 33 restaurants, bars en lounges, nieuwe entertainmentopties op nieuwe high-tech locaties, zes zwembaden, een luxueuze Yacht Club en nog veel meer. Na het WK zal de MSC World Europa haar eerste seizoen doorbrengen in het Midden-Oosten met cruises van zeven nachten naar onder meer Dubai, Abu Dhabi en Doha.

Tijdens het wereldkampioenschap worden drie schepen van MSC Cruises ingezet als drijvend hotel. (foto Pvanoyen)
Tijdens het wereldkampioenschap worden drie schepen van MSC Cruises ingezet als drijvend hotel. (foto Pvanoyen)

Praktisch

Voetbalsupporters dienen tijdens het WK in Qatar naast hun paspoort ook te beschikken over een Hayya Card , dat geldt als visum. Deze moet aangevraagd worden op www.hayya.qatar2022.qa . De kaart moet je samen met je ticket tonen als je het voetbalstadion binnen wil, en garandeert je ook gratis openbaar vervoer en toegang tot de fandorpen.

Voor je vertrekt, moet je accommodatie geboekt zijn. Tijdens het WK zijn er naast hotels ook tentenkampen (glamping) en 3 MSC-cruiseschepen als drijvende hotels.

Er worden overal speciale fanzones voorzien. De grootse ligt in het park tussen de Corniche en de Souq Waqif.

Alcohol is niet illegaal, maar drinken in het openbaar en openbare dronkenschap zijn dat wel. Nuttig je drankje dus in hotels, restaurants en bars met een vergunning. Vrijdag werd beslist dat ook in en rond de stadions geen alcohol mag gedronken worden.

In tegenstelling met wat er soms beweerd wordt, moeten (buitenlandse) vrouwen geen verhullende kledij en hoofddoek dragen. Wel wordt er gevraagd om kledij te dragen die schouders en knieën bedekt . Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier