Citytrip als alternatief voor het traditionele eindejaar: Sláinte! Oudejaar in het bruisende Dublin
Nog geen plannen op 31 december? Je wil eens iets anders dan de traditionele samenkomst met vrienden op oudejaarsavond en het rondje nieuwjaarswensen bij familie de dag nadien? Op zoek naar een leuke bestemming die niet te ver, maar toch helemaal anders is, waar je helemaal uit de bol kan gaan, maar ook cultuur kan opsnuiven én uitwaaien aan de prachtige kust? Dan is Dublin dé bestemming voor jou!
Toegegeven, het was ook voor ons lange tijd geen evidente winterbestemming. Velen denken dat het onophoudelijk regent in Ierland, zeker in de wintermaanden. In werkelijkheid valt dat heel goed mee. We waren er vier keer eind december en telkens was het er droger en zachter dan in België. En als er regen valt, vinden de Dubliners dat niet erg. Vrolijk als ze zijn, hebben ze er zelfs een leuke bijnaam voor: ‘liquid sunshine’. Die bijnaam geldt trouwens ook voor de hier alomtegenwoordige whiskey.
Tropisch paradijs
Geen vloeibare zonneschijn op onze eerste dag. We vertrekken in de vroege ochtend in een druilerig België en arriveren minder dan anderhalf uur later (en dankzij het uurverschil lijkt het nog een uur korter!) in een zonovergoten Dublin. We besluiten de DART-trein zuidwaarts te nemen naar de kust. In amper een halfuur bereiken we het rustige Killiney, een dorpje ten zuiden van Dublin, waar heel wat Ierse beroemdheden zoals Bono en The Edge van U2 een optrekje bezitten. Ze genieten er van het uitgestrekte strand en de prachtige uitzichten over de zee en de Wicklow Mountains. Op vele plaatsen groeien exotisch ogende yucca’s in volle grond. Bij een blauwe hemel en met de zee op de achtergrond waan je je in een tropisch paradijs. Echt! Maar breng toch maar een stevige winterjas en sjaal mee want het kan hier uiteraard frisjes zijn in de winter.
Pittoreske kustweg
Op het strand bekijken we met verbazing twee dapperen die in zwembroek en badpak de Ierse zee trotseren, waarna we de pittoreske kustweg volgen, Killiney Hill beklimmen en daarna afdalen naar het kuststadje Dalkey. Daar duiken we de eerste pub binnen want van al dat wandelen krijg je uiteraard honger en dorst! Verrassend: hier serveren ze niet alleen de traditionele vettige caféhap maar ook oesters en verse zalm! En uiteraard ontbreken ook het alomtegenwoordige lamsvlees, de befaamde Irish stew en hartige shepherd’s pie niet op de menukaart.
De volgende dag staat een bezoek aan Henrietta Street op het programma. In een van de statige panden bevindt zich een bijzonder museum. Je krijgt er het verhaal van het enorme huis, dat eerst bewoond werd door de aristocratie van Dublin. Na enkele mooi gedecoreerde kamers betreed je plots een heel andere wereld: in een totaal uitgeleefde traphal vernemen we hoe het pand in handen kwam van huisjesmelkers die er tot 17 gezinnen in huisvestten. De zowat 80 arme drommels leefden er in abominabele omstandigheden: zonder verwarming of elektriciteit, in veel te kleine ruimtes en met amper drie toiletten voor het hele gebouw… Onder de indruk van de uitleg van de gids en de schrijnende foto’s, leidt een afgevaardigde van Toerisme Ierland ons vervolgens naar de kelder van een mooi Gregoriaans huis voor de lunch. Het contrast met de daarnet bezochte locatie kan amper groter zijn. We worden er als koningen ontvangen en op een exquis tiengangenmenu getrakteerd. Mr. Fox heet het etablissement, onthoud deze naam!
Enorm stadion
Next stop: Croke Park. In dit stadion, dat ruim 83.000 toeschouwers kan huisvesten en daarmee het derde grootste van Europa is, worden de immens populaire Gaelic Games gespeeld. We krijgen er uitleg over onder meer Gaelic football en hurling, bezoeken de kleedkamers van de spelers en genieten daarna van een rondleiding in het stadion. Het hoogtepunt (letterlijk) is het bezoek aan het dak, waar we een schitterend zicht hebben op de stad en uiteraard ook op het stadion zelf. Omdat het hier stevig kan waaien en we het gras nu ook niet van té nabij willen zien, zijn we blij dat iedereen beveiligd wordt met een zipline.
Stout in skybar
Als afsluiter van de namiddag nemen we een kijkje in het Guinness Storehouse. In een enorm, zeven verdiepingen tellend gebouw kom je alles te weten over het populaire donkere bier. Geen saaie opsommingen of droge uitleg, hier worden alle multimedia-registers opengetrokken om de bezoekers te verrassen. Tijdens de eindejaarsperiode baadt het hele gebouw trouwens in een supergezellige kerstsfeer. Als afsluiter van de tour kan je de stout proeven in de skybar, terwijl je van een prachtig uitzicht over de stad geniet. Wie zin heeft in meer, duikt daarna Temple Bar in, een bruisende wijk vol bars, restaurants en winkeltjes. In zowat elke pub spelen live bands de grootste hits. Oasis – nochtans Engels en niet Iers – blijkt hier nog steeds megapopulair te zijn. In twee uur kwam Wonderwall drie keer voorbij. Meebrullen mag, ambiance verzekerd!
“Volgens de gids herbergt het kasteel ook twee geesten, maar die geven vandaag helaas niet thuis”
Malahide castle
Na een te korte nacht en een ietwat beneveld hoofd besluiten we te gaan uitwaaien aan zee. We nemen opnieuw de DART maar sporen nu in noordelijke richting. Eerst vergapen we ons aan Malahide Castle, dat kan terugblikken op een 800 jaar lange geschiedenis. We lopen rond in de vertrekken waar de kasteelbewoners verbleven en zijn vooral onder de indruk van de indrukwekkende eetzaal. Volgens de gids herbergt het kasteel ook twee geesten, maar die geven vandaag helaas niet thuis. Vervolgens rijden we naar het charmante kustplaatsje Howth, voor een portie fish & chips in een authentieke pub en een deugddoend boottochtje waarbij enkele zeeleeuwen ons enthousiast begroeten.
Oudejaarsavond
Op oudejaarsavond trekt Dublin steevast alle registers open. Er staan overdag allerlei evenementen op stapel voor de hele familie en ’s avonds volgen optredens van bekende bands. In het verleden passeerden onder meer Madness, Kodaline en Picture This al de revue. Dit jaar mag je je verwachten aan Cian Ducrot, Aby Coulibaly, Kabin Crew & Lisdoonvarna Crew en Saibh Skelly tegen de achtergrond van Dublin Castle. Na de optredens volgt het aftellen naar het nieuwe jaar en een groot vuurwerk. Waarna onafgebroken “sláinte!” weerklinkt, het Ierse equivalent voor santé!
Praktisch
Vanuit Brussel vlieg je in 1,5 uur naar Dublin. Een identiteitskaart volstaat.
In Dublin is het 1 uur vroeger dan in België.
De munteenheid is de euro.
Dankzij de invloed van zowel de Ierse Zee als de Atlantische Oceaan heeft Dublin milde winters. De gemiddelde temperatuur in december, januari en februari ligt net onder de 10 graden.
Restauranttip: Mr. Fox, Parnell Square 38, Dublin – www.mrfox.ie
Nuttige websites: Croke Park: crokepark.ie – Brouwerij Guinness: www.guinness-storehouse.com – Festival Oudejaar: nyfdublin.com
Wij maakten deze reis op uitnodiging van Tourism Ireland.
Alle info:www.ireland.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier