Dit zijn ze: de culinaire hoofdsteden waar foodies zich thuis voelen
Fijnproevers die een leuke vakantiebestemming zoeken, houden vooral rekening met de volgende dingen: waar vind ik de beste restaurants, de heerlijkste gerechten en de spannendste recepten? Hoewel elk land en elke stad wel een eigen typische keuken heeft, hebben we alvast een kleine voorselectie gemaakt van de heerlijkste steden.
Bologna, Italië
Het kloppende hart van de Italiaanse keuken, de buik én de culinaire hoofdstad van Italië. Allen beschrijvingen voor één en dezelfde stad: Bologna. De stad heeft een rijke culinaire geschiedenis die helemaal terug te traceren valt tot de vijftiende eeuw en is de geboorteplaats van verschillende Italiaanse klassiekers. Liefhebbers van de Italiaanse keuken vinden hier alles wat hun hartje begeert.
Van voorgerecht tot dessert, elke gang wordt hier met liefde en vakmanschap bereid. Het spreekt voor zicht dat je hier tal van pastagerechten vindt, maar vraag hier niet naar de spaghetti bolognese zoals we die in de lage landen kennen. Een horrorgerecht in de ogen van de Italianen. Daar wordt de tomatensaus immers niet gegeten met spaghetti en al helemaal niet met kaas.
Boedapest, Hongarije
Een zinderend nachtleven, thermische badhuizen en een geschiedenis waar je ‘u’ tegen zegt, maken Boedapest tot een geliefde citytripbestemming van velen. En ook foodies vinden er hun gading. Want in Boedapest eet je de sterren van de hemel en dat tegen een meer dan schappelijke prijs. Voor een maaltijd in een restaurant betaal je in de Hongaarse hoofdstad gemiddeld tussen de tien en vijftien euro. Je hoeft dus niet zuinig met je geld om te springen in Boedapest. Tijdens een driedaagse citytrip kun je gerust een aantal keer heerlijk dineren. Echte Hongaarse klassiekers die je geproefd moet hebben zijn goulash of paprikash.
Parijs, Frankrijk
O cliché, maar de stad van licht mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Parijs heeft het allemaal: van mierzoete macarons tot luchtige croissants en van hartige escargots tot een kruidige coq au vin. Parijs is the place to be voor de foodies. Spring ’s ochtends een boulangerie binnen om te ontbijten met een verrukkelijk koffiebroodje en dineer ’s avonds in een van de vele gastronomische restaurants. Begin de avond met als aperitief een glas champagne en complimenteer de gerechten met een goed glas wijn. Frankrijk heeft immers niet alleen een uitgebreide keuken, maar het aanbod aan wijn valt ook niet te onderschatten. En het beste voordeel? Parijs is gemakkelijk bereikbaar met de auto of met de trein. Je hoeft dus niet uren van tevoren in te checken op een overvolle luchthaven. Handig!
Bangkok, Thailand
Wie Bangkok zegt, zegt street food. De Thaise stad barst van de eetkraampjes waar je terecht kunt voor een snelle (heerlijke) hap zoals pad thai of mango sticky rice. Bangkok is de culinaire droom van menig fijnproever, omdat er zoveel diversiteit is op vlak van eten. Want hoewel de stad gekenmerkt wordt door honderden eetkraampjes, kun je er ook high class dineren. Boven in de skyscrapers van de Aziatische stad vind je verschillende gastronomische eetgelegenheden. Van hippe bars tot klassieke, moderne restaurants en dat alles met een betoverend uitzicht. Bangkok is dus zeker een stad die die hard foodies niet mogen overslaan.
Hanoi, Vietnam
Nu we toch in Azië vertoeven, kunnen we niet anders dan Hanoi te vermelden. In het hart van de stad, The Old Quarter, vind je een zee aan eetkraampjes met elk hun eigen specialiteit. Bestel er Bahn Mi, Bun Cha of de klassieke loempia’s. Nadien neem je plaats bij een theehuisje voor een gezonde groene thee of de bekende Vietnamese Egg Coffee, een shot sterke koffie boordevol suiker en eidooiers. Verre van gezond, maar wel heel lekker. Flans je liever zelfs iet in elkaar? Geen probleem! Want naast de eetkraampjes en chique restaurants vind je in alle Aziatische landen ook een heuse foodmarket terug met verse vis en heerlijk fruit.
Bon appetit!
(tekst: Yvonne Kuiken)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier