Werken als digital nomad: als de wereld jouw kantoor is
Is de zomervakantie voor jou ook al een verre herinnering? Sta je ook weer samen met zovele anderen in de file om je uren af te klokken op kantoor? Maar wat als je hetzelfde werk vanuit een exotisch oord zou kunnen verrichten? Als digital nomad werk je volledig locatieonafhankelijk en kan je werken vanuit Chiang Mai of Bali om daarna door te reizen naar Canada of Zuid-Amerika. Wij spraken met drie digital nomads en zowaar, onze koffers staan zo goed als klaar om ook de sprong te wagen.
“Wie denkt met laptop en cocktail vanop het strand te werken, komt bedrogen uit”
Isabelle Ysebaert (30)
- Verhuisde naar Portugal, reist van daaruit 6 maanden per jaar
- Psycholoog en gecertificeerd Intuïtief Eten-consulent
- www.fullofjoy.co
(foto: The Fresh Light)
“Ik woonde in een huurappartement in Brussel en begeleidde jongeren in een sociaal project in Molenbeek. Ik had niet het gevoel impact te hebben en moest constant opboksen tegen allerlei regels. Ik werd er gewoon niet gelukkig van. Na het geven van mijn ontslag, startte ik als freelancefotograaf. De ideale test om te kijken of een leven als freelancer me beviel want ik speelde toen al met het idee België te verlaten. Mijn vriend is van Parijs; we zochten naar een compromis qua woonplaats. Op vakantie in Portugal verloren we ons hart aan Aljezur, aan de westkust van de Algarve. We besloten er iets te huren om van daaruit elk onze zelfstandige beroepsactiviteit verder uit te bouwen. Ik registreerde me via e-residency (programma waarbij je zonder enig fysiek contact met het land te hebben, digitaal burger kan worden en in enkele kliks je eigen bedrijf opstart, red.) als digitaal burger in Estland en startte als Mind & Body coach mijn eigen digitaal bedrijf. Het leven in Aljezur beviel ons zo dat we een stuk grond kochten om te bouwen. Zes maanden per jaar wonen we in Portugal, de andere zes maanden reizen we rond en werken we remote. De vrijheid die deze levensstijl ons biedt, is onbetaalbaar. Toch kan een nomadisch bestaan isolerend zijn. Een eigen bedrijf runnen is een rollercoaster en het vraagt heel wat zelfdiscipline en zelfkennis. Wanneer ik het eens moeilijk heb, merk ik dat mensen er weinig begrip voor kunnen opbrengen. In hun verbeelding werk ik dagelijks vanop het strand met een cocktail binnen handbereik, maar dat beeld strookt niet met de realiteit. Sinds dit jaar gaan we daarom bewust op zoek naar gelijkgestemden; zo werkten we in mei vanuit Bali.”
Isabelles advies: “Neem de tijd om je waarom helder te krijgen. Waarom wil je een digital nomad worden? Wie denkt met laptop en cocktail vanop het strand te werken, komt bedrogen uit. Er zijn evenveel voor- als nadelen aan een nomadenbestaan.”
“Een droom is een plan dat nog gesmeed moet worden”
Roel Goris (30)
- Trekt samen met hond Vega door Canada
- Freelance copywriter/journalist
- www.nomadenschrift.com
“Ik had een eigen appartement en een vaste job op fietsafstand. Mijn leven voldeed aan de verwachtingen van de Europese maatschappij, toch was ik niet gelukkig. Ik had het gevoel vast te zitten achter mijn bureau. Ik ben graag communicatief, maar ben pas echt in mijn nopjes wanneer ik als klimmer en alpinist in de bergen kan vertoeven. Na een donkere periode besliste ik mijn leven volledig om te gooien. Ik nam ontslag, startte als freelancer en trok naar Canada. Sinds januari zwerf ik samen met mijn viervoeter Vega met een busje door Yukon. Het oorspronkelijke plan was om heel Canada te doorkruisen, maar Yukon is zo mooi dat ik niet meer vertrokken ben. Ik houd halt in koffiebars waar ik als freelance copywriter en journalist opdrachten uitschrijf. Van dat freelancestatuut kan ik nog niet leven, maar ik gun mezelf dit eerste jaar om volop te genieten van het reizen, om mezelf te vinden, alles op een rijtje te krijgen en uit te dokteren hoe ik natuur, avontuur en schrijven kan combineren. Ik heb spaarcenten waarop ik kan terugvallen en vul mijn bankrekening aan met wat ik verdien met het freelancewerk. Wat de verdere toekomst brengt, weet ik niet. Wat wel zeker is, is dat ik niet het gevoel wil hebben vast te zitten. Zodra dat gevoel opduikt, pak ik mijn boeltje en trek ik verder.”
Roels advies: “Een droom is een plan dat nog gesmeed moet worden, dat is mijn motto. Een droom is iets persoonlijks, daarom is het smeden van het plan voor iedereen anders. Maar ik geloof dat mijn aanpak niet zo slecht was. Ik verkocht mijn hebben en houden in België, wat me een aardig spaarpotje opleverde om het eerste jaar zonder financiële stress door te komen.”
“Ik neem de tijd om dingen te doen die ik graag doe”
Eveline Smet (31)
- Verhuisde naar Malta, zoekt tijdens de wintermaanden zonnigere oorden op
- Growth strategist
- www.growthagency.co
“Ik werkte minstens twaalf uur per dag aan de opstart van mijn digital marketing agency en liep tegen een burn-out aan. Op een gegeven moment besefte ik dat ik het bedrijf van eender waar in de wereld kan runnen. Waarom zou ik in België blijven? Ik zette mijn appartement in Antwerpen te koop, vormde mijn bedrijf om naar een Maltese vennootschap, zocht een appartement in Malta en regelde nog wat kleinere zaken. Twee maanden later woonde ik in Valletta. Ik woon hier ondertussen meer dan een jaar en het heeft me geholpen om letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van de dingen. In België zat ik altijd tussen vier muren, hier woon ik vlak bij het strand en de zee. Ik neem de tijd om dingen te doen die ik graag doe. Het publiek op Malta is heel divers en internationaal waardoor ik gemakkelijker in contact kom met interessante mensen. De stap zetten naar het digitale nomadenschap vond ik niet moeilijk. Ik kan me voorstellen dat het moeilijker is als je geen werkzekerheid of vast inkomen hebt, maar ik had mijn bedrijf en vaste klanten al. Ja, ik mis mijn vrienden weleens maar de vluchten naar Malta zijn goedkoop. Tijdens de zomer komt iedereen op bezoek en dan hebben we meer quality time dan voordien. Het begint nu ook te kriebelen om meer rond te reizen. Ik werkte al een maand vanuit Bali en in januari ga ik in Azië overwinteren. Ik zou ook graag een tijdje in Spanje wonen, we zien wel.”
Evelines advies: “Om digitale nomade te worden, hoef je geen carrièreswitch te maken. Veel jobs kunnen vanop afstand worden uitgeoefend. Ga dus eerst eens praten met je baas, misschien valt er iets te regelen? Of ga op zoek naar een job in dezelfde sector die wel toelaat vanop afstand te werken.”
Tekst: Laura Claessens – Foto: Getty
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier