
Een verrassend weekendje weg naar Warschau: een hippe stad vol geschiedenis
Een citytrip naar Warschau? De Poolse hoofdstad staat wellicht nog niet op jouw bucketlist. Ten onrechte, zo ondervinden we zelf tijdens een bezoek aan deze verrassend hippe stad.
Dynamisch, jong en chaotisch. Zo vat onze gids Kuba Warschau in drie woorden samen. “Dynamisch, omdat de stad is geëvolueerd van een grijze stad naar een moderne, hippe hoofdstad met mooie architectuur die zeer goed samengaat met het verleden van Warschau. Indien mijn grootmoeder kon terugkeren, zou ze bepaalde wijken van de stad zelfs niet meer herkennen. Onlangs nog werd een nieuwe voetgangersbrug over de Wisla aangelegd en die staat nog op geen enkele stadskaart. We moeten die kaartjes voortdurend aanpassen en herdrukken.” (lacht)
“Jong omdat Warschau een stad voor en van de jeugd is. Warschau zelf telt 1.800.000 inwoners, en liefst 15 procent van de bevolking is student. Dit zorgt voor een ongelofelijke vibe met leuke bars, restaurants en clubs”, gaat Kuba gepassioneerd verder. “En ten slotte is het ook een chaotische stad omdat de geschiedenis ervoor heeft gezorgd dat geen enkel stadsdeel op hetzelfde concept is gestoeld. Zelfs de Stare Miasto of oude stad, die zich naast het eigenlijk centrum bevindt, bestaat niet meer zoals vroeger, want die werd volledig vernietigd in de Tweede Wereldoorlog.”
Schijn bedriegt
We starten onze verkenning in die oude stad, die er voor mij toch relatief oud uitziet. “Schijn bedriegt”, lacht Kuba. “Alles is herbouwd zoals het er voor de oorlog heeft uitgezien. Al die oude gebouwen en kerken in de kleine en smalle straatjes zien er inderdaad sprookjesachtig uit, maar achter de gevels van de herenhuizen op de pleinen vinden we bijna allemaal AirBnB’s. Maar deze wijk is charmant om je stadsbezoek te beginnen, want zo heb je een idee hoe het leven vroeger was.”
We wandelen verder richting universiteitswijk. Langs een prachtige boulevard met bijzonder brede voetpaden zie ik een afdruk van een schilderij langs de weg. Blijkt dat de Italiaanse kunstschilder Bernardo Bellotto, die een neef was van de beroemde Canaletto en zich nogal opportunistisch ook Canaletto liet noemen, maar liefst 22 grote schilderijen met stadsgezichten heeft geschilderd op vraag van de toenmalige Poolse koning. Qua publiciteitspanelen kon dit uiteraard tellen. Nu kunnen toeristen de reproducties ontdekken in de stad.
We wandelen de Church of the Holy Cross binnen, want we willen het hart zien van het Poolse wonderkind Frederic Chopin. Of toch het schrijn waarin dat hart bewaard wordt. Wie meer wil weten over de componist kan trouwens een Chopinwandeling doorheen de stad volgen. De route komt voorbij alle plaatsen die belangrijk waren voor de musicus, van het huis waar hij woonde tot waar hij school liep. Er staan ook muzikale banken waar je even kan uitrusten en ondertussen kan genieten van Chopinklanken. Leuk gevonden.
“In de Church of the Holy Cross wordt het hart van Frederic Chopin bewaard”
Selfiejagers
De volgende dag nemen we de metro naar het Polin–museum, op de plaats waar het vroegere ghetto van Warschau zich bevond. In dit museum krijgen we een volledig overzicht van de Joodse geschiedenis in Polen. Dit is geen museum om vlug in en uit te lopen: van het prille begin van de Joodse diaspora tot de opstand en de totale vernietiging van het ghetto in de Tweede Wereldoorlog, alles komt aan bod en wordt gestaafd met originele documenten en gebruiksvoorwerpen. Prachtig gedaan, maar trek hier minstens twee uur voor uit.
Dan is een bezoek aan de wijk Praga, aan de oevers van de Wisla, iets speelser. Mooie wandel- en fietspaden langs de rivier, het Copernicusplanetarium waar jong en oud iets kunnen bijleren over ons heelal, een oude energiefabriek die is omgevormd tot een boetiekhal met toffe restaurants en cocktailbars en… het Neon Muzeum. Dit is het geesteskind van David en Ilona, een koppel dat in 2012 een museum rond neonreclames opende. Nu bezoeken jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers het museum. Vooral jonge selfiejagers en instagrammers zijn dol op foto’s bij de 300 neon-borden uit het communistisch tijdperk van halfweg de vorige eeuw.
Poolse verzet
We sluiten ons bezoek aan Warschau af met een bezoek aan het Uprisemuseum ’44, dat het verhaal vertelt van het Poolse verzet dat in 1944 de Duitse bezetters probeerde te verjagen omdat het Russische leger tot aan de andere kant van de Wisla was gekomen. De Poolse vrijheidsstrijders begonnen hun guerillaoorlog, alleen vertikten de Russen het om de Wisla over te steken en de Duitsers de genadeslag te geven. Ze bewaarden hun engagement tot na de Tweede Wereldoorlog om dan van Polen een communistische staat te maken.
Van die Russische bezetting vind je ook nog tal van voorbeelden in de stad. Zoals het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Dit megalomaan bouwwerk werd door Stalin cadeau gedaan aan het Poolse volk en is een blijvend aandenken aan de communistische invloedsfeer van de 20ste eeuw. We sluiten onze citytrip af met een bezoek aan de bovenste terrasverdieping van dit gebouw. Dit kost zo’n 7 euro, maar we krijgen er wel een adembenemend 360°-zicht op de Poolse hoofdstad voor terug.
Praktische info
De reis
We maakten deze reis op uitnodiging van Toerisme Polen. We vlogen met de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT. De maatschappij heeft meerdere rechtstreekse vluchten per dag naar Warschau vanuit Zaventem.
www.lot.comDe bestemming
Voor meer info over Warschau en andere Poolse bestemmingen:
www.polen.travelDe overnachting
We sliepen in hotel Warszawa, een vijfsterrenhotel in hartje stadscentrum. Dit hotel ligt in wat ooit de allereerste wolkenkrabber in Warschau was en opende zes jaar geleden de deuren.
www.warszawa.plLekker eten
Restaurant Elixir (https://restauracjaelixir.pl/) heeft een vermelding in de Michelingids en dat is terecht. Een innovatieve keuken met de nadruk op verse seizoensgroenten. En voor wie wil een vodka-arrangement.
De eigenaars van restaurant Bursztynowa (https://bursztynovarestauracja.pl/en/) zijn al meer dan 100 jaar kaasmakers en dat proef je. Wij genoten er van een kaasfondue met verschillende kazen en charcuterie.
Het restaurant van hotel Warszawa zet in op een Poolse, moderne keuken met producten van topkwaliteit.
In Pyzy, flaki gorace (https://www.pyzyflakigorace.pl/) eet je tussen de lokale bevolking. Hier proef je warme aardappelen met ingewanden in een weckpot (6 euro) en varkenspoot in gelei (3,5 euro).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier