Wandelen met ezels is de kunst van het onthaasten leren. (foto SRA)

Eropuit: Missie onthaasting in de Orne

Normandië staat garant voor prachtige stranden, indrukwekkende kliffen, heerlijke zeevruchtenschotels en stilstaan bij D-Day. Maar Normandië is nog veel meer dan dat. Wij laten de kust achter ons en trekken het binnenland in, naar het departement de Orne, waar het groen overheerst en de tijd lijkt stil te staan.

Nu eens deugddoend hard, dan weer heerlijk vlinderzacht. Het is genieten op de massagetafel van Delphine. De jonge Normandische opende twee jaar geleden de gîte en spa Pomme Nature in Vimoutiers, de start van onze roadtrip door de Orne. Nog geen uur geleden kwamen we aan in dit kleine paradijs, op een heuvelkam middenin de velden. Terwijl mijn reisgenote zich met een boek op het terras installeert, geniet ik van een deugddoende massage – mét olie op basis van appelen – die de laatste restjes stress uit mijn lijf verjaagt. Straks draaien we de rollen om en zal ik me in een van de vele zithoekjes in de tuin nestelen, uitkijkend over velden en bossen, terwijl de magische handen van onze gastvrouw bij haar hun werk doen. We sluiten de dag af met een wandeling door het bosje naast de gîte. We passeren langs prachtige vakwerkhuizen, worden begroet door enkele loeiende koeien en zien zelfs vlakbij een vos de straat oversteken.

Koeien met brillen

Camembertmaakster Dalila met haar Normandische koeien, te herkennen aan hun ‘bril’. (foto SRA)
Camembertmaakster Dalila met haar Normandische koeien, te herkennen aan hun ‘bril’. (foto SRA)

De volgende dag starten we in het vlakbij gelegen Camembert, een klein maar pittoresk dorpje, waar volgens de legende een zekere Marie Harel een priester verstopte tijdens de Franse Revolutie in 1790. De priester bleek ook een kaasmaker te zijn en leerde haar uit dankbaarheid hoe hij brie maakte. Harel zette het recept zelf nog op punt en zo ontstond de camembert. Wij laten het Maison du Camembert, waar dit verhaal in geuren en kleuren uit de doeken wordt gedaan, echter links liggen en zetten koers naar een moderne Marie Harel. Tot voor enkele jaren werkte Dalila Berritane als journaliste bij Radio France International, maar een goeie drie jaar geleden besloot ze haar leven om te gooien. Nu heeft ze samen met haar zakenpartner Stanislas Rault de boerderij Ferme de l’Instière en maakt ze camembert op artisanale wijze. Ze neemt ons mee naar de weide, waar 15 Normandische koeien “makkelijk te herkennen, want ze dragen een brilletje: elke koe heeft een cirkel rond elk oog” haar komen begroeten. Ze vertelt vol vuur over haar nieuw leven en de gelijkgestemde zielen die ze ondertussen ontmoet heeft. “Zo organiseren we in Camembert elke vrijdagavond een avondmarkt met andere lokale producenten die biologisch werken.” Een dag later zullen we ook nog halt houden bij Jan Fokker, een Nederlander die in Gâvrée… gouda maakt. Maar eerst houden we halt bij La Galotière, een ciderboerderij in Crouttes. Uitbater Jean-Luc Olivier neemt ons mee op sleeptouw door zijn bedrijf en laat ons proeven van zijn verschillende ciders én calvados. Heerlijk!

Koninklijke stoeterij

Magische uitzichten op la Roche d’Oëtre en indrukwekkende paarden in Haras du Pin: de Orne blijft verrassen. (foto’s SRA)
Magische uitzichten op la Roche d’Oëtre en indrukwekkende paarden in Haras du Pin: de Orne blijft verrassen. (foto’s SRA)

We rijden wat dieper de Orne binnen, tot in de Perche. Hier is Haras du Pin het paradepaardje. De stoeterij werd gebouwd op vraag van koning Louis XIV en wordt wel eens het Versailles van de paarden genoemd. Vooral de percherons, reusachtige werkpaarden die uit deze regio afkomstig zijn, springen in het oog. Er worden ook regelmatig shows gehouden en op dagen zonder show zijn de projections een aanrader, waarbij een artiest je een inkijkje geeft in de training van de paarden. We sluiten ons bezoek af met een rondrit in een golfette een golfkarretje op het indrukwekkende domein van meer dan 1.100 hectare. We rijden door het bos, komen voorbij le Vieux Pin het oude dorp waarvan de kerk ooit tot paardenstal werd omgebouwd en ontdekken de vele trainingsmogelijkheden van het domein, waaraan ook een prestigieuze paardenschool is verbonden. Op een piste bereidt het Nieuw-Zeelandse team zich volop voor op de Olympische Spelen.

“We wandelen langs vakwerkhuizen, loeiende koeien en … een vos!”

Magische uitzichten op la Roche d’Oëtre en indrukwekkende paarden in Haras du Pin: de Orne blijft verrassen. (foto’s SRA)
Magische uitzichten op la Roche d’Oëtre en indrukwekkende paarden in Haras du Pin: de Orne blijft verrassen. (foto’s SRA)

Terwijl we verder trekken door de Orne, maken de glooiende weiden opeens plaats voor fikse hellingen. We zijn in la Suisse Normande beland en houden halt bij la Roche d’Oëtre. Het uitzicht bovenop de 118 meter rots is fenomenaal. Hier vertrekken verschillende wandelingen, zoals die naar de Gorges van de Rouvre, waarbij flink wat hoogtemeters te overbruggen zijn. We sluiten onze reis af in domaine de la Boderie in Ste Honorine la Chardonne, het domein van wielrenner-filosoof Guillaume Martin – die u deze week misschien wel in de Tour bezig zag – en zijn ouders. Mama Marie is een actrice en regisseur, die op het domein een theaterzaal uit de grond stampte. Vader Daniel is een aikidomeester en heeft er zijn eigen dojo. Tussenin liggen verschillende gîtes, waaronder een Japans paviljoen waar wij onze intrek in mogen nemen. Maar eerst neemt mama Marie ons mee op een wandeling met ezels rond het domein. Ik mag Félicie op sleeptouw nemen, al is het af en toe eerder omgekeerd. De oudste ezel van la Boderie weet duidelijk waar ze de lekkerste hapjes langs de route kan vinden. Missie onthaasting is geslaagd!

Praktisch

We maakten deze reportage in samenwerking met de toeristische dienst van de Orne: www.ornetourisme.com. De Orne ligt op ongeveer 450 km van Brussel.

Deze logeeradresjes hebben we getest en goedgekeurd: Pomme Nature in Vimoutiers (www.pommenature.fr), La Lipomerie in Gâprée (la-lipomerie.fr) en Domaine de la Boderie (www.domainedelaboderie.fr).

Culinaire aanraders zijn: Le Caillou bij La Roche d’Oëtre, St. Philbert-sur-Orne (www.le-caillou.fr) en Le 23 in Gacé (www.restaurant-le-23.fr).

Nog meer natuur…

Magisch mooie meren (Het Natuurpark van de Lorraine, Frankrijk)

© Getty Images/500px

Middeleeuwse dorpen, bossen, valleien, fruitboomgaarden (met mirabellen), wijngaarden en magisch mooie meren: het Regionaal Natuurpark van de Lorraine blijft boeien. Een aanrader is het Lac de Madine, een groot meer met stranden en haventjes. Fietsliefhebbers kunnen het fietspad van 20 km rond het meer volgen.

www.tourisme-lorraine.fr

Vennen, bossen, heide en adders (Nationaal park de Meinweg, Nederland)

© Getty Images/iStockphoto

Het terrassenlandschap in nationaal park De Meinweg, vlak bij Roermond, blijft verrassen. Naast mooie wandelingen langs de unieke fauna (zoals een adderpopulatie) en flora – bij het bezoekerscentrum kun je samen met de vrijwilligers je eigen route creëren – kun je het park ook per koets verkennen, vanop manege Venhof.

www.natuurparkenlimburg.nl/np/de-meinweg

Droomwandelingen en de langste hangbrug (Hunsrück, Duitsland)

© Getty Images/Westend61

De Saar-Hunsrück-Steig, de Soonwaldsteig en de Traumschleifen (de droomwandelingen die variëren van 6 tot 15 kilometer, red.)… In Hunsrück, een laaggebergte tussen de Moezel en de Rijn, vind je enkele van de mooiste wandelingen van Duitsland én de Geierlay-hangbrug, met zijn 360 meter een van de langste van Europa en de langste van het land.

www.hunsruecktouristik.de

Het land van de rode aarde (Groothertogdom Luxemburg)

Het Groothertogdom Luxemburg mag dan wel klein zijn, er is natuur te over. De Éislek of Luxemburgse Ardennen en het Mullerthal kent iedereen, maar ook in het zuiden van het Groothertogdom vind je een prachtig natuurgebied. Minett, ook wel het land van de rode aarde genoemd, is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Je kan er ook industrieel erfgoed, zoals oude mijnen, bezoeken.

www.visitluxembourg.com

Strand, duinen en Schotse hooglanders (Zuid-Kennemerland, Nederland)

(foto’s Getty/Visit Luxemburg - A Schösser/
(foto’s Getty/Visit Luxemburg – A Schösser/ © Lars Soerink © Lars Soerink

Eindeloos lijkende duinen, Schotse hooglanders, wilde paarden, grazende schapen en honderden vogelsoorten maken van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland een natuurgebied dat geen moment verveelt. Ontdek het strandgebied via de wandelpaden en sluit af met een duik in de Noordzee.

www.np-zuidkennemerland.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier