De Vendée is de ideale plek om te leren surfen. (foto Getty)

Eropuit: Zon, zee en veel actie in de Vendée

Op zoek naar zon, zee en strand, weg van de Belgische zomer? Makkelijk zat: trek gewoon zuidwaarts. Maar wat als je reisgenoten twee tieners zijn die niet stil kunnen zitten en best wel van wat actie houden? Dan doe je net zoals wij, en zet je koers naar de Vendée voor een vakantie vol watersport.

Mooi meegenomen: de Vendée ligt op een goeie 735 kilometer van Brussel, een behapbare afstand met de auto, ook met twee tieners die niet stil kunnen zitten op de achterbank. En dus zetten we koers naar deze regio met 18 badplaatsen én 2 eilanden in het westen van Frankrijk, net voorbij Nantes. We blijven echter aan het vasteland en houden halt in La Tranche sur Mer, dat met maar liefst 13 kilometer strand ook wel ‘klein Californië’ wordt genoemd. De badplaats zelf bestaat trouwens uit drie kernen: La Tranche sur Mer zelf, La Terrière en La Grière, elk met hun eigen karakter en troeven. Onze uitvalsbasis voor de komende dagen is La Terrière, een schattig dorpje met witte huizen en een pak rustiger dan La Tranche sur Mer zelf. We sluiten de dag af met een wandeling naar Plage de la Terrière, het strand dat op zo’n 20 minuten stappen van het dorpje ligt. Terwijl surfers er de golven bedwingen, genieten wij in beachbar Gecko Plage van een portie chichis, de Franse versie van churros. Voor onze terugkeer kiezen we, de forse helling richting dorp in gedachten, voor de Fun Bus. Deze gratis shuttle rijdt tussen de verschillende centra en stranden van La Tranche sur Mer. Lekker makkelijk, want in volle zomer kan hier een parkeerplekje vinden een helse opdracht zijn.

Stuiteren over de golven

De volgende ochtend nemen we de Fun Bus richting het centrum van La Tranche sur Mer, waar het gezellig druk is, want het is toevallig dinsdag, en dus marktdag. Na wat struinen tussen de kraampjes besluiten we rustiger oorden op te zoeken en zetten we koers naar La Grière. Hier vind je de ‘fun’-stranden van de badplaats, die dankzij de vele familievriendelijke activiteiten en evenementen het label ‘Familie Plus’ mogen dragen. Kayakken, stand-up paddling (suppen), pedalo’s, … Je vindt het hier allemaal.

Het obligate groepsportret bij de bouée tractée, hier nog op het strand. Enkele minuten later begint een dollemansrit over de golven. (foto SRA)
Het obligate groepsportret bij de bouée tractée, hier nog op het strand. Enkele minuten later begint een dollemansrit over de golven. (foto SRA)

Bij Water Fun laten we ons verleiden tot een rondje ‘bouée tractée’. Terwijl wij op een soort van luchtmatras liggen, wordt die steeds sneller door een boot voortgetrokken. We stuiteren over de golven, vliegen van links naar rechts en terug, tot een kort genomen draai en de bijhorende middelpuntvliedende kracht zoonlief de golven in katapulteert. Terwijl wij het uitschateren, klimt hij terug op de mat en is het de beurt aan het volgende slachtoffer.

De eerste surfles

Liam leert ons de kneepjes van het surfen. (foto SRA)
Liam leert ons de kneepjes van het surfen. (foto SRA)

En dan is het tijd om zelf in actie te komen. We keren terug naar Plage de la Terrière, waar in le Centre Nautique Tranchais surfleraar Liam op ons wacht. Tijd voor onze eerste surfles, die begint zonder plank! Liam leert ons hoe we de golven kunnen gebruiken om ons lichaam voort te stuwen, een leuke manier om de werking en de kracht van de golven te leren kennen. “En handig wanneer je ooit je plank kwijtspeelt, want zo kan je ook terug op het strand geraken”, legt de surfer uit. En dan mogen we er eindelijk onze surfplank bijnemen. Eerst oefenen we de bewegingen in op het droge, maar daarna is het tijd voor het echte werk. Met wisselend succes: terwijl mijn skatende zoon er quasi meteen in slaagt om recht op zijn board te blijven staan, specialiseer ik me in het ‘kniesurfen’ en laat ik me zittend op mijn knieën naar het strand stuwen. Elke poging om recht te staan, eindigt ogenblikkelijk in het water…

“Elke poging om recht te staan, eindigt ogenblikkelijk in het zilte sop”

Na enkele dagen waterpret, met ook nog een SUP-sessie in de Zone Nautique de Maupais, verlaten we Tranche sur Mer en rijden we nog wat meer naar het zuiden, naar L’Aiguillon-la-Prequ’ile, dat bestaat uit de zusterdorpjes L’Aiguillon-sur-Mer en La Faute-sur-Mer, die van elkaar gescheiden worden door de monding van de rivier de Lay. Onze chambre d’hôtes ligt in een groene wijk, vlakbij Pointe d’Arcay, een natuurreservaat dat bekend staat als een echt vogelparadijs. Voor we de natuur opzoeken, houden we echter halt bij het Wake Park aan de overkant van de Lay. Hier leren we niet alleen wakeboarden, maar kunnen we ons ook uitleven op de splash en warrior games, twee gigantische hindernissenparcours op het water. Later ontdekken we meer over de geschiedenis van de badplaats tijdens een tochtje met de elektrische off-roadsteps van Marsh en Sea, dat ons langs oesterkwekerijen en het strand brengt, tot dankzij een kleine wandeling aan la Rade d’Amour, een uitkijkpunt in het natuurreservaat met een fantastisch zicht op de baai.

Tijdens de catamarantocht mag Kobe het roer overnemen. (foto SRA)
Tijdens de catamarantocht mag Kobe het roer overnemen. (foto SRA)

We sluiten onze vakantie af met een balade soleil couchant op een catamaran. Kapitein Patrick van Escapade Marine neemt ons mee van het kleine jachthaventje van La Faute-sur-Mer tot op de Atlantische Oceaan, richting l’Île de Ré, waar koning Filip een buitenverblijf heeft. Maar zo ver raken we niet. Patrick laat Kobe, mijn jongste zoon die ondertussen het roer heeft overgenomen, opnieuw richting de monding van de Lay varen, waar we even voor anker gaan. Tijd voor een laatste duik in het zilte sop, en voor champagne en oesters op het dek, terwijl de zon langzaam in zee zakt.

Praktische info

We maakten deze reis op uitnodiging van Vendée Expansion (www.en-vendee.com), Office de Tourisme La Tranche sur Mer (www.latranchesurmer-tourisme.fr) en Sud Vendée Littoral Tourisme (www.sudvendeelittoral.com).

We sliepen in Hôtel Côte de Lumière in La Terrière, een gezellig familiehotel met een meer dan voortreffelijke keuken (www.hotel-lacotedelumiere.com). In La Faute-sur-Mer verbleven we in de Chambre d’hôtes La Presqu’île, waar gastvrouw Magali ons in de watten legde.

Enkele lekkere adresjes in La Tranche sur Mer zijn de strandbar L’Embarcadère in de zone nautique du Maupas en Les Fondus de Popote in het stadscentrum. In L’Aiguillon-sur-Mer genoten we van zeevruchten én een schitterend uitzicht bij Julie dans la Cuisine (juliedanslacuisine.fr)

Nog meer waterpret

Plonzen in een art-decomonument (Bruay-la-Buissière, Frankrijk)

In Noord-Frankrijk, op een goeie 50 kilometer van de Belgische grens, kan je zwemmen in een van de meest opmerkelijke zwembaden van Frankrijk. La Piscine Roger Salengro is een prachtig art-decozwembad uit 1936. Het zwembad is niet alleen een lust voor het oog, met een watertemperatuur van 28° C is het er ook heerlijk zwemmen.

www.tourisme-bethune-bruaey.fr

Kajakken op de grens (Dillingen, Groothertogdom Luxemburg)

© Getty Images

De Müllerthalregio in Luxemburg staat bekend als wandelparadijs, maar je kan er ook mooie tochten óp het water maken. Een aanrader is een kajaktocht op de Sûre, die de grens tussen Duitsland en Luxemburg vormt. Peddel van Billingen naar Echternach, de oudste stad van het Groothertogdom met een mooi historisch centrum.

www.outdoorfreizeit.lu

Zeil je voor het eerst… (Uitgeest, Nederland)

(foto’s Getty/SRA/Brigitte Baudesson-Béthune-Bruay Tourisme)
(foto’s Getty/SRA/Brigitte Baudesson-Béthune-Bruay Tourisme) © EVAfotografie Getty Images

Zeilland Nederland is de perfecte plek om te leren zeilen. Zo kan je op het Uitgeestermeer zeillessen volgen bij de gelijknamige zeilschool. Er zijn cursussen op maat van kinderen van 6 tot 10, maar ook voor jongeren en volwassenen. Ben je het zeilen even beu, dan kan je er ook windsurfen, sloepvaren of een uitje maken naar Amsterdam.

zeilschooluitgeest.nl

Snorkelsafari in het Grevelingenmeer (Zeeland, Nederland)

© Getty Images/iStockphoto

Zeeland is een paradijs voor duikers, maar je hoeft niet per se met je duikfles in het water om te genieten van de onderwaterpracht. Er zijn verschillende plekken met helder water en een gevarieerde bodem, zodat er heel wat onderwaterleven te bewonderen is. In het Grevelingenmeer kan je zelfs als beginner (+8 jaar) op snorkelsafari.

www.snorkelsafari.nl

Zwemmen in een vulkaankrater (Gemündener Maar, Daun in Duitsland)

In de prachtige natuur van de Eifel vind je heel wat meren en maaren – volgelopen vulkaankraters – waarin je mag zwemmen. Een van de leukste is ongetwijfeld het 30.000 jaar oude Gemündener Maar, met onder meer een springtoren, een kinderbad en een zwemeiland. Wie wil, kan er ook waterfietsen of een roeiboot huren.

www.dauner-bäder.de

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier