Triptip: op ontdekkingstocht doorheen de mooiste grotten van België

Wist je dat je in ons Belgenlandje tal van grotten kunt bezoeken? Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap in de Ardennen, zet dan deze ondergrondse pareltjes op je to-dolijstje. Vergeet niet dat het tamelijk frisjes kan zijn in de ondergrondse gangen (een ideaal uitstapje tijdens heel warm weer dus!), een extra trui is geen overbodige luxe.

De bekendste zijn de grotten van Han en de grot van Remouchamps, maar de andere spelonken zijn ook echte aanraders. Heb je moeite om te kiezen? Raadpleeg dan de Groene gids van Michelin want daarin vind je het aantal sterren dat een grot waard is. Of lees gewoon verder …

Grotten van Hotton (provincie Luxemburg)

Alias de grotten van Duizend-en-één-Nacht, pas ontdekt in 1958 en geklasseerd als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië! Wil je een bezoekje brengen aan deze buitengewone site, trek dan goede schoenen aan en bereid je voor op een tochtje van maar liefst 6 kilometer door vochtige gangen. Samen met een gids ontdek je stalagmieten en druipsteenformaties in verschillende kleuren. De grootste stalagmiet is anderhalve meter hoog maar dat is zeker niet de grootste want de hoogste ter wereld is maar liefst 204 voet hoog. Toch krijgt deze grot 2 Michelinsterren.

Grotten van Han (Rochefort, provincie Namen)

Dit is waarschijnlijk de bekendste grot van België en ook een van de grootste grottencomplexen van Europa. Ze is al sinds de 18de eeuw een toeristische attractie. Een klein trammetje brengt je vanuit het dorp naar de ingang van de grot vanwaar de ontdekkingstocht te voet verder gaat. Er zijn veel trappen waardoor de tocht van 2 kilometer niet geschikt is voor minder mobiele mensen. De gidsen leiden je stap voor stap door waanzinnig mooie zalen, de een al indrukwekkender dan de ander. De laatste zaal is immens. In water van de Lesse die erdoorheen stroomt weerkaatst de omgeving wat je de meest indrukwekkende foto’s oplevert. Dit is de enige attractie in België met 3 Michelinsterren.

Grotten van Neptunus (Couvin, provincie Namen)

In de buurt van het pittoreske Petigny vind je de grotten van Neptunus. Een boottochtje op de ondergrondse rivier voert je langs een imposante waterval. Klank en licht ontbreken niet en maken van je bezoek dat ongeveer 50 minuten duurt een onvergetelijk spektakel. Deze site is ook voor de allerkleinsten de moeite waard. Michelin quoteert deze uitstap met 1 ster

Grotten van Nichet (Fromelennes in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens)

Hou je niet van vleermuizen dan is een bezoek aan deze grotten voor jou een kleine uitdaging. Er wonen een tiental soorten van deze onschuldige diertjes in de koude gangen van deze ondergrondse holen. Je komt niet alleen levende wezens tegen op je tocht, botten van beren, mammoeten en zelfs beenderen van onze voorouders zijn hier gevonden. Je daalt af tot 30 meter onder de grond waar je tijdens de wandeling door een smal doolhof zo’n tien verschillende zalen tegenkomt. 114 treden brengen je terug naar de bovengrondse wereld. Fromelennes, ‘the place to be’ ligt op een boogscheut van Givet.

Grot van Lorette-Rochefort (provincie Namen)

Ontdek de 6 zalen waaronder de sabbatzaal die zich maar liefst 65 meter onder het aardoppervlak bevindt. By the way, de grot van Rochefort heeft een sinister kantje want de sabbatzaal dankt haar naam aan de zogenoemde heksensabbat die er gehouden werd, althans volgens haar eerste bezoekers.

De term ‘vertical velocity’ kruist zeker even je gedachtes als je start aan de lange indrukwekkende afdaling doorheen de kolossale steenblokken. Zou de zaal van de Grote Natuurramp hier iets mee te maken hebben? Ontdek het zelf. Bij mooi weer vind je verkoeling in de koude gangen, bij slecht weer zit je gewoon een uurtje droog.

Grot van Remouchamps (Aywaille, provincie Luik)

Bootje varen op de langste ondergrondse rivier ter wereld? Dat kan tijdens een bezoek aan de druipsteengrot van Remouchamps. Miljoenen jaren heeft Moeder natuur erover gedaan om dit kunstwerk druppel voor druppel te creëren.

De imposante zalen en gangen met indrukwekkende namen zoals ‘De Zaal van de Maagd’ of de Brug der Titanen’ zijn gevormd door de Rubicon, een zijrivier van de Amblève.

Maar voor je het stille boottochtje aanvangt moet je het eerste gedeelte te voet afleggen. De paden zijn goed begaanbaar en quasi slipvrij. Je kijkt je vast en zeker de ogen uit de kop als je een gestolde waterval passeert of de glinsterende stalactieten aanschouwt. Ken je het verschil nog tussen stalagmieten en stalactieten? Je onthoudt het gemakkelijk met dit ezelbruggetje. Tieten hangen en mieten staan. Michelin geeft twee sterren aan deze grot.

Grot van Floreffe (provincie Namen)

Geschikt voor jong en oud! De grotten worden beschouwd als de grootste semidolomitische (kalksteen) grotten van België. Een verbazingwekkend kleurenpallet van roze, zwarte en witte tinten typeert de gangen. Via ‘Het Duivelsgat’ daal je tot 30 meter onder de grond. Bezoeken zijn enkel op afspraak, het hele jaar door. Maak de wetenschapper in je wakker en combineer je bezoek aan de grot met een initiatie speleologie. Wist je trouwens dat vampieren de mascotte zijn van speleologen?

Meer info vind je op de website https://ardennen.nl. Raadpleeg voor je bezoek de website van de site en bereid je bezoek voor. Na de overstromingen in Wallonië kunnen er aangepaste maatregelen van kracht zijn.

Tekst Dominique Lips – Foto getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier