Hotels met een verhaal: Auberge De Campveerse Toren, een 500 jaar oud baken van gastvrijheid

Wat maakt een hotel een plaats waar je graag nog eens terugkeert ? Meestal is dat een combinatie van factoren: de attente service van de medewerkers, het lekkere eten, de leuke slaapkamer met een supergoed bed, een gebouw met een rijke geschiedenis. In ‘Hotels met een verhaal’ gaan we enkele weken naar dit alles op zoek in de vier windstreken. Vandaag: Auberge De Campveerse Toren in Veere, Nederland.

Zeeland is een fiets- en waterparadijs en veel Belgen brengen er graag hun vakantie of een verlengd weekend door. In Veere staat aan de ingang van de plezierhaven en het Veerse meer een hotel met een geschiedenis om U tegen te zeggen: Auberge De Campveerse Toren is al meer dan 500 jaar een herberg en een onbetwiste landmark van Veere.

1. Het hotel

Auberge De Campveerse Toren was oorspronkelijk een onderdeel van de vestingen rond het rijke Veere. Al in 1467 lesten de Veerse notabelen er hun dorst na de plechtigheid bij het overlijden van Filips de Goede, lezen we in de historische geschriften. In 1520 werd de Campveerse Toren vergund voor het doen van ‘nering’. Tot vandaag zijn er zo’n 50 herbergiers geweest waarvan de laatste decennia steeds dezelfde familie herbergier was. Nu is Hendrina Van Cranenburg herbergier van het driesterrenhotel en de aanpalende huizen die eveneens deel uitmaken van het hotel. Voordien waren haar moeder en haar overleden vader er ook herbergier.

Veel herbergiers waren ook veerman en brachten mensen met het veer naar Campen. Wanneer de weersomstandigheden het niet toelieten, fungeerde de Campveerse Toren als wachtruimte en vanaf 1696 kwamen er ook ‘komodieuze en logeabele vertrekken voor luyden van qualiteit’. Belangrijke gasten waren de graven Egmont en Hoorn, Peter de Grote en twee keer Willem van Oranje: eerst in 1575 en dan nog eens in 1583 toen hij zijn vierde huwelijk bezegelde met een feest in de Campveerse Toren.

Ondertussen hebben er al heel wat belangrijke gasten overnacht: Rainier van Monaco en zijn echtgenote Grace Kelly, koningin Juliana, koning Willem-Alexander en koningin Maxima in 2013, koning Albert en koningin Paola, schrijvers Bertus Aafjes en Jan Wolkers, de premiers Ruud Lubbers en Wilfried Martens maar ook ‘onze’ Urbanus.

Vandaag zijn er kamers in de Auberge De Campveerse Toren zelf waaronder de prachtige torensuite. Er is het restaurant in de historische herberg op de eerste verdieping en een privézaaltje voor een twintigtal gasten. Vader Hendrik Van Cranenburg heeft vroeger ook de vissershuisjes naast de Auberge De Campveerse Toren gekocht en die maken nu ook deel uit van het hotel: Stella Maris, ’t Sterntje en ’t Waterschip.

2. De kamer

Wij logeren in kamer 9 van ’t Sterntje, een suite van ongeveer 45 m² en te boeken vanaf 225 euro per nacht. We komen binnen via een gang met een kamerhoge spiegel en hebben links een perfect ingerichte badkamer. Hier vinden we een groot bad, douche en regendouche, toilet en mooi lavabomeubel met opnieuw een grote spiegel. Rituals-badproducten zijn overvloedig aanwezig.

In de badkamer is er vloerverwarming maar in de gang is er een mooie parketvloer die wordt doorgetrokken tot in de woonkamer. In die woonkamer hebben we een ongelooflijk mooi zicht op het Veerse Meer en de plezierboten die de jachthaven binnenvaren. In die kamer staat een grote, ouderwetse servieskast, tafel met stoelen aan het raam, een sofa, televisie en telefoon. Er is ook een volledig ingerichte kitchenette met Nespressomachine, koelkast, microgolfoven, kookplaten en zelfs vaatwasmachine. Er is ook gratis WiFi.

In de grote slaapkamer ligt vast tapijt en er staat een comfortabel kingsizebed. Hier slaap je als een roos.

3. Culinaire avonturen

Dineren in de Auberge De Campveerse Toren is een beleving op zich, vooral als je nog eens op het favoriete plekje van koning Albert en koningin Paola zit. We krijgen eerst enkele amuusjes zoals een frisse, kruidige gazpacho en toast met humus. Mijn tafelgenoot doet zich dan tegoed aan roodbaarsfilet, venusschelpen en grote garnalen die overgoten worden met een overheerlijke vissoep, zeg maar de Zeeuwse variant op een bouillabaisse. Ik geniet ondertussen van verse ravioli die gevuld is met krab en afgewerkt met Parmezaanse kaas. Als hoofdgerecht kiezen mijn tafelgenoot en ik allebei voor Zeeuwse mosselen met zeekraal en handgesneden frieten. Een verfrissende sorbet vergezeld van verse aardbeien sluit een lekkere maaltijd af.

4. Wat te doen?

Fietsen en wandelen zijn de ordewoorden in Veere. Je ziet er meer fietsers dan auto’s. Een wandeling door het pittoreske stadje is zeer aangenaam en voor een koffie met koek of een lunch ben je er ook aan het juiste adres.

Helemaal top wordt het als je een zeiltochtje boekt op het Veerse meer. Exclusief voor hotelgasten neemt Jolien, het nichtje van herbergier Hendrina, maximaal zes passagiers mee in haar zeilboot voor een tocht van enkele uren.

5. Waarom naar de Campveerse Toren?

Locatie, locatie, locatie! En dit in een historisch pand. Veel Belgen hebben Veere en de Auberge De Campveerse Toren al ontdekt. Op een mooie zomerdag is het terras voor het hotel een echte hotspot. Bovendien is Veere vlot bereikbaar vanuit België en een gedroomde vakantiebestemming.

Auberge De Campveerse Toren maakt deel uit van Romantik Hotels & Restaurants, Kaai 2, 4351 AA Veere, 31 (0)118 – 501291, hotel@campveersetoren.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier