Hotels met een verhaal: Schloss Bensberg, luxehotel met militair verleden
Wat maakt een hotel een plaats waar je graag nog eens terugkeert? Meestal is dat een combinatie van factoren: de attente service van de medewerkers, het lekkere eten, de leuke slaapkamer met een supergoed bed, een gebouw met een rijke geschiedenis. In ‘Hotels met een verhaal’ gaan we naar dit alles op zoek in de vier windstreken. Vandaag: Schloss Bensberg in Keulen, Duitsland).
In 1690 werd Johann Wilhelm II keurvorst van de Pfalz in Duitsland. De keurvorst was een begenadigd jager en hij liet van 1705 tot 1716 een jachtslot bouwen in de omgeving van Keulen. Schloss Schönbrunn uit Wenen diende hierbij als voorbeeld. Duizenden arbeiders bouwden een prachtig slot dat zijn gelijke niet kende maar wanneer Johann Wilhelm II in 1716 sterft, beslist zijn Italiaanse echtgenote Anna Maria Luisa de Medici om naar Italië terug te keren. De arbeiders worden ontslagen en het nog niet helemaal afgewerkte jachtslot raakt al in verval vooraleer het volledig klaar is.
In 1793 wordt het slot omgebouwd tot een lazaret voor de keizerlijke Oostenrijkse troepen en twee jaar later verdrijven de Franse revolutionaire troepen de Oostenrijkers en verzorgen er hun eigen geblesseerde troepen.
Vanaf 1840 werd Schloss Bensberg een opleidingskazerne voor Pruisische kadetten. Na WO I kwam er een noodopvang in het slot, vond het kabinet van de burgemeester er onderdak en werd het een nationaalsocialistisch centrum. Na WO II werd het voormalige jachtslot een internaat voor de kinderen van de Belgische strijdkrachten.
Tussen 1997 en 2000 investeerde de Aachener & Munchener Lebensversicherung AG maar liefst 75 miljoen euro om Schloss Bensberg tot een luxueus Grandhotel om te vormen.
2. Het hotel en de publieke ruimtes
Grandhotel Schloss Bensberg heeft 84 kamers en 36 suites voor de gasten. Die bevinden zich allemaal in het voormalige jachtslot. De oprit naar het hotel over klinkers zorgt al voor een eerste wow-gevoel en wanneer de valet de sleutels van je wagen overneemt om die ondergronds in veiligheid te brengen, ben je helemaal klaar voor een topbeleving. Inchecken gebeurt in de hoofdingang van het slot naast een lobbybar. Een mens kan slechter inchecken. Een hotelmedewerker begeleidt gasten naar hun kamer en dat is echt wel nodig. Verdwalen in de mooie gangen is niet erg maar gebeurt makkelijk.
Op het binnenplein van Schloss Bensberg is er in de zomermaanden een champagneterras en ook inwoners van Bensberg hebben al de weg gevonden naar deze rustige openluchtbar. In de kelderverdieping is er een hypermodern spa- en wellnesscentrum van maar liefst 1.000 m². Sauna, een groot zwembad, stoombad, jacuzzi, massageruimtes, een drietal rustruimtes met water en thee en een buitenruimte met ligbedden gereserveerd voor wellnessgasten zorgen ervoor dat gasten zich niet vervelen.
3. De kamer
We logeren in een junior suite en die is in één woord: gigantisch. In de inkom zien we een mangrote spiegel aan de muur en inmaak-spiegelkasten. Overal ligt vast tapijt met ruitmotief en dit in de kleuren van de zware, verduisterende overgordijnen.
In de inkom is rechts een deur naar de badkamer met toilet waar marmer en goudkleurige kranen de bovenhand hebben. Twee lavabo’s met grote spiegels en een groot bad met douche vullen de ruimte. Verzorgingsproducten van het Engelse Penhaligon’s zijn in overvloed aanwezig.
Als je de inkom uitstapt, leiden twee trapjes naar het slaapgedeelte. Een imposant bed met superzachte kussenslopen en dekbedden bieden een onbelemmerd zicht op de dom van Keulen in de verte. Na het kort intoetsen van de afstandsbediening komt een televisie naar boven uit de nachtkast op het einde van het bed.
De leefruimte bestaat uit een sofa en twee comfortabele fauteuils, een minibar, televisietoestel, Nespressomachine en een groot bureau waar ondergetekende graag zijn teksten uittikt. De plafonds zijn wel zes meter hoog wat het ruimtegevoel in onze 90 m² grote suite nog versterkt.
4. Culinaire geneugten
Keuze te over in Schloss Bensberg. In bar Dali rijpt er zowaar negroni op vat en serveren vriendelijke obers bargerechten zoals mosselen of reuzengarnalen met chilisaus. Men serveert er (meestal Duitse) wijnen per glas. In restaurant Jan-Willem kun je ’s morgens terecht voor het ontbijt en dat is fe-no-me-naal. Trek zeker anderhalf uur uit om alle warme en koude gerechten, smoothies, taartjes, yoghurts, zelfgebakken broodsoorten en koffiekoeken te proeven.
In Trattoria Enoteca proef je uiteraard een Italiaanse keuken en die overtreft ruimschoots de verwachtingen. Als voorgerecht proeven we een verse raviola met verse tomaten en zuiderse kruiden. We gaan verder met een sappig gegaarde parelhoenborst met boschampignonragout en gefrituurde rijstbolletjes. Als dessert kiezen we crème brûlée met aardbei- en limoensorbet. We dronken met zijn tweetjes een fles Salcheto Nobile (2019) uit Montepulciano en hebben het ons niet beklaagd.
Het nec plus ultra in Schloss Bensberg is echter restaurant Vendôme. Hier roert chef Joachim Wissler met zijn keukenbrigade in de potten en dat doet hij op hoog niveau (twee Michelinsterren). Een diner is er niet goedkoop maar als je toch in Schloss Bensberg verblijft of in de regio bent, moet je zijn keuken zeker proeven.
5. De troeven van Schloss Bensberg
Eerst en vooral is er de grandeur van het hotel waardoor iedere hotelgast zich een markies of hertogin waant. Daarnaast zijn de diverse restaurants een bezoek meer dan waard, van de bar Dali tot tweesterrenrestaurant Vendôme.
Keulen zie je vanuit Bensberg liggen en met de metro rij je rechtstreeks naar het stadscentrum. En Schloss Bensberg tenslotte is niet ver van België en heeft een mooie link met onze Belgische strijdkrachten.
Althoff Grandhotel Schloss Bensberg, Kadettenstraße, Bergisch Gladbach, +49 2204 420
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier