Koh Samui: genieten van het Thaise eilandleven
Koh Samui is één van de populairste eilanden in de Golf van Thailand, ongeveer zo’n 560 kilometer verwijderd van Bangkok. Het 240 km² grote eiland leeft naast toerisme vooral van de visvangst en de exploitatie van kokospalmplantages, twee aspecten die dan ook centraal staan tijdens onze reis.
(Door Phebe Somers)
Wij verblijven drie dagen in het Anahata resort, een family owned vakantieverblijf gelegen in een rustiger deel van het eiland, omringd door natuur en populair bij de locals. De keuken en bar serveren tal van lekkere, gezonde (vegan) gerechten en drankjes, de massagetherapeuten hebben gouden handen en de setting op zich is gewoonweg idyllisch. Ontbijten met zeezicht en genieten van een aperitiefje vanuit een luie hangmat op het strand: in Anahata worden al je luilekkerdromen waargemaakt. Wie het iets actiever wil kan deelnemen aan de vele yoga- en muay thai-sessies.
Paradijselijk avontuur
Het Anahata vormt onze uitvalsbasis om drie dagen lang zoveel mogelijk te ontdekken wat Koh Samui te bieden heeft. We bezoeken de Big Buddhatempel en de legendarische rotsformatie Hin Ta Hin Yai, beide uitstekende uitzichtpunten om met een diepe zucht te beseffen hoe mooi de Thaise eilanden wel kunnen zijn.
Ook dichtbij zijn Ban Bo Ran en het Coconut Museum, twee kokosplantages waar je van a tot z kunt leren hoe je een harde noot kunt omtoveren in romige dessertjes, verfrissende dranken en zijdezachte olie. De lokale ondernemers leggen ons met veel passie uit hoe zij de balans vinden tussen de tradities van het eiland te volgen en hun zaak economisch gezond houden.
Een echte must als je naar Koh Samui reist is één van de vele speedboattours die worden aangeboden. De boot brengt je op avontuurlijke wijze naar alle mini-eilandjes rond Koh Samui. Onze eerste stop was Koh Wao, waar we de onderwaterwereld al snorkelend mochten ontdekken. Daarna was het tijd voor actie: 500 hoogtemeters aan trappen in het Angthong National Park, om dan eindelijk het mooiste uitzicht van de hele reis voorgeschoteld te krijgen. Even verder op Ko Mae Ko konden we – na het beklimmen van opnieuw een stevige heuvel – het prachtige Emerald Green Lake bezichtigen. Ook ontspannen in de zee en kajakken tussen de eilanden stond op de planning. Een allesomvattende ervaring die je volledig meesleuren in de paradijselijke sfeer die overheerst in deze streek.
Farm to table
Last but not least: de Thaise keuken. Doorheen onze reis mochten we tafelen bij tal van kleine, lokale restaurantjes die ons het beste van het eiland voorschotelden. Een van de toppers was The Nature Samui, een restaurant dat zowaar verstopt zit in een weelderige tuin en waar het concept farm to table pas écht tot zijn recht komt. Zo goed als elk ingrediënt dat op je bord terechtkomt, hebben de eigenaars geplukt uit hun eigen tuin. De schotels zijn een ware kleur- én smaakexplosie, de perfecte introductie als je nog nooit eerder Thaise specialiteiten hebt geproefd. Verser en authentieker wordt het alleszins niet. Net zoals in de andere eetgelegenheden spelen ook de zeevruchten een hoofdrol in de meeste gerechten.
1/2
2/2
1/2
2/2
Mag het iets meer zijn? Dan kun je terecht bij chef Jeremy Simeon, die met Chada Culinary in jouw locatie naar keuze voor jouw gezelschap komt koken. Met infused coquilles, gekonfijte eend, complexe curry’s en slaatjes van lotusstammen kan hij ons overtuigen dat er ook iets bestaat als een verfijnde versie van de typische lokale keuken. Een aanrader als je iets te vieren hebt tijdens je tripje.
Samengevat is Koh Samui het ideale eiland als je op een laagdrempelige manier wil kennismaken met het Thaise eilandleven. Het lekkere eten, de prachtige uitzichten en de fijne cultuur zullen je gegarandeerd niet teleurstellen.
Meer info: Toerisme Thailand
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier