6 x wandelen tussen kunstinstallaties
Lekker in de buitenlucht vertoeven en ondertussen genieten van kunstinstallaties? Het kan, want in Vlaanderen vind je heel wat gratis openluchtmusea. Trek je stapschoenen aan en ga met ons mee op pad in het bos, in open landschap en in de stad.
Heel wat gemeentes en steden pakken uit met (permanente of tijdelijke) kunstroutes en/of kunstinstallaties in openlucht (check de site van je stad of gemeente maar eens!). De meeste van die kunstwerken zijn pareltjes van Belgische artiesten, en in sommige kun je zelfs overnachten.
1. Middelheimmuseum in Antwerpen
Het Middelheimmuseum is een beeldenpark ingericht op een domein van 30 hectare. De collectie van het museum is goed voor zowat 1800 kunstwerken die een mooi internationaal verhaal van moderne en hedendaagse kunst brengen. Enkele blikvangers zijn de ijsbeer van François Pompon, de houten balken van Chris Burden en de Venus van Auguste Renoir. Naast de vaste collectie stellen ook heel wat kunstenaars er tijdelijk tentoon. En richt je ogen niet louter op de beelden, want het park is ook architecturaal de moeite waard. Met een handige app kun je de highlight tour volgen die 73 kunstwerken rijkelijk voorziet van tekst, foto, audio en video.
Info: www.middelheimmuseum.be
2. PIT – Kunst in de open ruimte
In Borgloon – Heers, hartje Haspengouw, vind je een uniek staaltje kunst. Het project PIT speelt zich af op het snijvlak tussen kunst, architectuur en landschap. In totaal staan zeven grote installaties geïntegreerd in de open ruimte. Eén van de blikvangers is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. ‘Reading between the Lines’ is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De kunstwerken in het landschap onthullen de verhalen die niet onmiddellijk zichtbaar zijn.
Info: www.visitlimburg.be
3. Beeldenpark Beaufort
In de tien kunstgemeenten staan her en der verrassende beelden opgesteld. Zij zijn het resultaat van de voorbije edities van de Kunsttriënnale aan Zee (Beaufort). De kustgemeenten kochten verschillende kunstwerken aan – intussen al meer dan dertig – zodat het permanent Beaufort Beeldenpark ontstond. Het meeste besproken werk is ongetwijfeld feloranje sculpturencluster Rock Strangers van Arne Quinze op het Zeeheldenplein in Oostende. Ook ‘Op zoek naar utopia’ van Jan Fabre, dat opgesteld staat in Nieuwpoort, is een opvallend werk. Op de dijk van Middelkerk kom je Caterpillar 5bis, een creatie van Wim Delvoye, tegen en in De Panne rijst het beeld Christophorus van Gerhard Lentink voor je op. Spring op de Kusttram, trek je wandelschoenen aan of trap je (elektrische) fiets richting een stukje hedendaagse kunst aan zee.
4. Klankenbos
Een toppertje om met kinderen te ontdekken, is het Klankenbos in Neerpelt. In het Provinciaal Domein Dommelhof beleef je een bijzondere kunstervaring in openlucht. De klankinstallaties – hedendaagse kunstwerken – zijn een prikkeling voor het oor en een streling voor het oog. In het Klankenbos word je uitgedaagd om op een bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. De verzameling bestaat uit 18 fysieke en virtuele installaties, vast en mobiel, van internationaal bekende klankkunstenaars zoals Paul Panhuysen, Erwin Stache, Tony Di Napoli, Rozalie Hirs en Pierre Berthet. Reken op een wandeling van 1,5 uur.
Info: www.klankenbos.be
5. Cultuur, natuur en ecologie
In 2007 brachten Geert en Carla Verbeke-Lens cultuur, natuur en ecologie samen in hun Verbeke Foundation. De private kunstsite in het Oost-Vlaamse Kemzeke oogt in elk geval behoorlijk indrukwekkend; de vaak gigantische installaties erg verrassend en staan verspreid in een prachtig hectaren groot natuurgebied. Ook in de loodsen op het terrein van hun voormalige transportbedrijf worden bijzondere kunstwerken tentoongesteld. Aanrader!
Info: verbekefoundation.com
6. Poëzie in de stad
Uiteraard is ook poëzie kunst en voor één van de oudste poëzieroute van het land moet je in Gent zijn. Sinds 2000 al werden er op diverse en vaak onverwachte plekken in de stad gedichten aangebracht. Zo vind je op de oude kades van de Gras- en Korenlei een fragment uit Melopee van Paul van Ostaijen, en in het ‘Graffitistraatje’ kun je een gedicht van Benno Barnard vinden. Bijzonder leuk om ‘al lezend’ de stad te (her)ontdekken.
Info: www.poeziecentrum.be – visit.gent.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier