Wandelen met zicht op zee: 10 zalige uitkijkpunten aan de kust
Zeewater kleurt elke dag anders. Alle tinten grijs, groen en blauw passeren doorheen het jaar de revue. Wij zochten tien plekken op waar je van het uitzicht op die eindeloos golvende watervlakte pas echt goed kan genieten.
De Kustwandelroute strekt zich uit langs heel de kustlijn. Je stippelt via knooppunten je wandeling uit naar eigen voorkeur: je maakt de wandeling dus zo lang of kort als je zelf wil. En als je moe bent, spring je gewoon op de kusttram. Ook het fietsroutenetwerk brengt je langs de meest iconische plekken van de Kust. Voor een trip met zicht op zee selecteerden wij onderstaande toplocaties.
1. Haas van Flanagan in Knokke-Heist
De Haas van Flanagan is een kunstwerk dat eind jaren 90 zijn vaste stek vond op het einde van de Zeedijk. De haas kijkt uit over de Zwinvlakte waar altijd beweging is. Dit is de beste plek om de vogels in het Zwin Natuur Park gade te slaan. Tegelijk heb je een mooi uitzicht op de drukke vaarroute naar de Westerschelde.
Einde van de Zeedijk Knokke-Heist, fietsknooppunt 18, tussen wandelknooppunten 7 en 11.
2. Saint-George’s Day–wandeling in Zeebrugge
Zeebrugge heeft wat met uitkijkplatformen. Er is er een aan de Zweedse Kaai waar je het komen en gaan van de gigantische autoschepen kan bewonderen. Op het einde van de Rederskaai ter hoogte van het Visserskruis is ook een platform met zicht op de voorhaven. De meest indrukwekkende zijn de twee platformen op de Saint-George’s Day–wandeling, een wandel- en fietspad dat zich bijna een kilometer ver in zee uitstrekt via de westelijke havendam.
Zeedijk 1 Zeebrugge, tussen fietsknooppunten 36 en 33, wandelknooppunt 36.
3. De pier van Blankenberge
Op het einde van de Belgium Pier in Blankenberge vinden vaak trouwfeesten plaats. Het paviljoen ligt 365 meter van de Zeedijk in de zee. De eerste pier met op het einde een glazen paviljoen van glas en metaal dateert al van 1894, maar werd door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog vernietigd. De huidige pier werd opgericht in 1933 en is beschermd als monument. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de dijk.
Zeedijk 261 Blankenberge, fietsknooppunt 76, wandelknooppunt 41.
4. De spioenkop in Wenduine
Dit ‘huisje’ werd speciaal gebouwd om toeristen te laten genieten van het 360°-uitzicht op de 31 meter hoge duin, de tweede hoogste van de Kust. Een eerste versie, toen nog met rieten dak, dateert van 1902. Voordien had de douane hier haar vaste stek om de zee af te speuren naar smokkelaars. De naam ‘Spioen’ komt niet van spioneren, wel van Zuid-Afrika naar de plek ‘Spioenkop’ waar de Boeren in 1900 een belangrijke slag wonnen van de Engelsen.
Ter hoogte van De Rotonde, Wenduine – tussen fietsknooppunten 16 en 31 – wandelknooppunt 50.
5. Spanjaardduin in Bredene
Deze nog steeds ‘wandelende’ duin is enkel met een natuurgids toegankelijk. Jaarlijks verplaatst de eeuwenoude duin zich enkele millimeters. De Spanjaarden richtten er tijdens het Beleg van Oostende (1600) een uitkijkpunt op, vandaar zijn naam. Tijdens de twee wereldoorlogen wachtten de Duitsers hier op een mogelijke invasie van overzee. Nu maakt de duin deel uit van het natuurgebied Paelsteenpanne. Je hebt er een vrij uitzicht over zee, de Oudlandpolder en de havens van Zeebrugge en Oostende.
Koninklijke Baan aan Strandpost 6 ‘De Duinpan’ (vlak bij het naaktstrand) – ter hoogte van wandelknooppunt 57 – ter hoogte van fietsknooppunt 56
6. Westelijke Strekdam in Oostende
Een mooie plek om de zon te zien ondergaan. Op de 700 meter lange strekdam, aangelegd om de Kust te beschermen tegen stormen, word je omringd door water. Op het einde staat het kunstwerk Monument for a Wullok van Stief DeSmet, een erfenis van het kunstenfestival Beaufort. Het werk die de nietigheid van de mens tegenover de natuur in de verf wil zetten, staat hier op de best denkbare plek.
Zeeheldenplein Oostende, tussen fietsknooppunten 45 en 74, tussen de wandelknooppunten 64 en 65.
7. De Warandetoren in Middelkerke
Een oude watertoren in de beschermde Warandeduinen werd deels afgebroken. Op de fundamenten rees een 20 meter hoge uitkijktoren. De stalen constructie met zijn lange sprieten verwijst naar het wuivende helmgras. Je hebt er een machtig uitzicht op de zee, de duinen en de polders. In het begin van de zomer bloeien de wilde orchideeën in de Warandeduinen.
Louis Logierlaan 51 Middelkerke, tussen fietsknooppunten 81 en 60, tussen wandelknooppunten 71 en 73.
8. Albert I – monument in Nieuwpoort
Aan het sluizencomplex Ganzenpoot, op het einde van de wandel- en fietspromenade, kan je niet naast het gigantische Albert I–monument kijken. Wist je dat je boven ook een fenomenaal uitzicht hebt? Als je toegang betaalt tot het WO I–museum Westfront kan je ook de rondgang bovenaan doen. Indrukwekkend is dat je de IJzer kilometers ver landinwaarts kan volgen met het blote oog. Richting de Kust kijk je uit over de imposante jachthaven van Nieuwpoort.
Kustweg 2 Nieuwpoort, fietsknooppunt 61, wandelknooppunt 1.
9. De Hoge Blekker in Koksijde
De hoogste duin (33 meter) van de Kust mag niet ontbreken in dit overzicht. Je komt hier (nog) niet voor het uitzicht, wel voor het uitgestrekte duinenmassief dat je omringt. Voor een spectaculair vergezicht is het nog even wachten: in 2020 komt op de duin een hypermoderne 21 meter hoge houten uitkijktoren. ‘Blekker’ is kustdialect voor ‘blinken’. Zeelui konden zich oriënteren dankzij deze blinkende duinenheuvel als de zon erop scheen.
Panoramalaan Koksijde, tussen fietsknooppunten 58 en 62, wandelknooppunt 55.
10. Uitkijkplatform op de ‘Sahara’ in De panne
De Sahara is de bijnaam van het natuurgebied De Westhoek. Tot begin jaren 90 was dit inderdaad een zandvlakte. De stuifdynamiek wordt er nu hersteld door begroeiing weg te nemen. Op het uitkijkplatform kijk je noordwaarts uit over de zee en westwaarts tot in het Noord-Franse Bray-Dunes. De Sahara is een boeiend wandelgebied, goed voor urenlang wandelplezier.
Schuilhavenlaan, De Panne, ver van het fietsnetwerk, dichtste punt is knooppunt 50, wandelknooppunt 6
Tekst: Marijn Follebout – Foto: Westtoer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier