Saint-Emilion ligt middenin de wijngaarden, maar is zelf ook meer dan de moeite waard. (foto Peter Van Oyen)

Cruisen als God in Frankrijk. De beroemde wijnstreken van Bordeaux ontdekken vanop het water …

Wist je dat je de beroemde wijnregio’s Médoc en de Libournais perfect kunt ontdekken vanop het water? Wij varen met het riviercruiseschip MS Cyrano de Bergerac de rivieren Gironde en de Dordogne af en proeven op een alternatieve manier van het goede Franse leven.

Aan de Quai des Chartons, op nauwelijks 100 meter van de historische stadskern van Bordeaux, ligt de MS Cyrano de Bergerac te blinken in de zon. Dit riviercruiseschip van de Franse cruisemaatschappij CroisiEurope zal voor zes dagen ons drijvend boetiekhotel zijn. Ons parcours voor deze week: Cussac-Fort-Médoc, Blaye, Bourg, Libourne, Saint-Emilion en opnieuw Bordeaux.

Met zijn 87 hutten, verdeeld over drie dekken, voelt de MS Cyrano de Bergerac knus aan. Onze comfortabele kajuit heeft een panoramisch schuifraam, waardoor je heel dicht bij het water zit. Het is fascinerend om vanuit je bed of luie zetel het landschap als een film te zien voorbijschuiven. Ook in de lounge en het restaurant zijn er grote glaspartijen, waardoor je steeds zicht hebt op het water. Al verkiezen de meeste passagiers het grote zonnedek om het steeds veranderende landschap in zich op te nemen.

Als Franse cruisemaatschappij hecht CroisiEurope veel belang aan het culinaire aspect aan boord. Zeker op deze cruise die langs de beroemdste wijnstreken ter wereld gaat, worden alle culinaire registers open getrokken. Mooi meegenomen daarbij is dat alle dranken tijdens de maaltijden en aan de bar inbegrepen zijn.

Grand cru wijnkastelen

In de vroege ochtend van dag twee licht de MS Cyrano de Bergerac het anker. Al snel maakt de stad plaats voor een bucolisch landschap en duiken de eerste wijngaarden op. We meren aan in Cussac, in het hart van de Médoc. De meest prestigieuze ‘grand cru’ wijnkastelen liggen hier op een boogscheut. Traditioneel zijn de meeste Châteaux in de Médoc niet zo tuk op pottenkijkers. Château Maucaillou (Moulis) vormt hierop gelukkig een uitzondering. We krijgen een rondleiding in het domein en de kelders, waarna het bezoek wordt afgerond met enkele glaasjes Maucaillou. De rest van de dag rijden we rond in de Médoc en vergapen we ons aan de beroemde kastelen met ronkende namen als Clos d’Estournel (Saint-Estephe), Château Margaux (Margaux), Château Beycevelle (Saint-Julien), Château Haut-Bages (Paulliac) en Château Mouton-Rotschild (Paulliac). Voor we terug aan boord gaan, brengen we in Cussac nog kort een bezoek aan het Fort Médoc. Deze Vauban-vestiging moest samen met de citadel van Blaye aan de overkant van de Gironde de Engelsen tegenhouden, indien ze Bordeaux wilden aanvallen.

“We zijn onder de indruk van de passie van wijnmaakster Nicole Roskam-Brunot”

De volgende dag maakt ons schip eerst nog een ommetje naar de monding van de Gironde. We zien hoe de rivier steeds breder wordt en hoe het landschap van wijngaarden overgaat in brede stranden met goudkleurige stranden. Gaandeweg treffen we langs de waterlijn meer en meer carrelets aan. Dat zijn merkwaardige vissershutten op hoge palen, wat wijst op een vrij groot getijdenverschil van het estuarium.

De MS Cyrano de Bergerac is ons drijvend boetiekhotel. (foto Peter Van Oyen)
De MS Cyrano de Bergerac is ons drijvend boetiekhotel. (foto Peter Van Oyen)

Hierna keert de MS Cyrano de Bergerac op haar schreden terug en meren we in de vroege middag in Blaye aan. Het stadje op de rechteroever van de Gironde, recht tegenover de prestigieuze gemeentes van de Médoc, dateert al uit de tijd van de Romeinen. Blaye kreeg echter vooral ten tijde van Louis XIV een boost, toen die eind 17de eeuw militair architect Vauban de opdracht gaf om een heuse citadel te bouwen. Vandaag wordt het charmante stadje nog steeds overheerst door de machtige citadel met een oppervlakte van maar liefst 33 hectare. Vanop dit bolwerk heb je een fraai zicht over het stadje met zijn geplaveide straatjes, de Gironde en de wijngaarden (Blaye Côtes de Bordeaux).

Routes des Capitaines

We maken nog een uitstapje naar Bourg, dat strategisch gebouwd is op een rotspunt aan de monding van de Dordogne in de Gironde. Om dit stadje te bereiken, volgen we een pittoreske weg langs de rivier die bekend staat als de Route des Capitaines. We passeren mooie huizen omgeven door weelderige tuinen, met bomen en planten die de zeelieden van hun reizen meebrachten. Landinwaarts duiken de eerste wijngaarden van Côtes de Bourg op. Bourg zelf blijkt een leuk ommuurd stadje te zijn, met steile straatjes die naar de rivier leiden. We passeren een oud washuis uit 1828, die gevoed wordt door een bron. Naar verluidt zijn er nog enkele vrouwen uit Bourg die hier hun wekelijkse was doen.

Praktische info

De cruise: Wij maakten deze cruise op uitnodiging van cruisemaatschappij CroisiEurope. De cruises in de Bordelaisstreek zijn zeer populair. Vroeg boeken is de boodschap. Een vijfdaagse cruise heb je al vanaf 798 euro, inclusief alle maaltijden, dranken tijdens maaltijden en aan de bar en gratis wifi. Info: www.croisieurope.be/nl.

Ernaartoe: Wij namen de TGV vanuit Brussel-Zuid naar Bordeaux, goed voor een rit van ongeveer 5.30 uur. In Parijs (aankomst Gare Paris Nord) moet je overstappen en veranderen van station (met de metro of taxi naar Gare Paris Montparnasse). Info: www.sncf.com.

Interessante websites over de regio: www.bordeaux-tourisme.com; www.medocvignoble.com; www.tourisme-libornais.com; www.saint-emilion-tourisme.com.

Selection Madame

We worden wakker in Libourne. Dit handelsstadje aan de Dordogne gaf zijn naam aan de Libournais, dat prestigieuze appelations als Pomerol en Saint-Emilion omvat. We rijden naar Château Cantenac, dat in het hart van de wijngaarden van Saint-Emilion ligt en al vier generaties in het bezit is van de familie Roskam-Brunot. Mater familias en wijnmaakster Nicole Roskam-Brunot spreekt vol passie over het wijndomein en geeft ons een rondleiding. Tijdens de proeverij zijn we vooral onder de indruk van de charmante ‘Selection Madame’ wijn (Château Cantenac, Saint-Emilon Grand Cru), waarin je de vakkennis van de wijnmaakster proeft.

Onze volgende stop is Saint-Emilion, dat je niet alleen moet proeven, maar ook gezien moet hebben. Het beroemde dorp middenin de wijngaarden heeft door zijn steile nauwe straatjes, zijn wallen en torens en zijn oeroude kerken en kloosters nog steeds iets middeleeuws. Het werd genoemd naar de kluizenaar Emilion, die zich in de 8ste eeuw in een grot terugtrok, waarin zijn volgelingen later de Chapelle de la Trinité met zijn catacomben bouwden. Heel Saint-Emilion is trouwens in de middeleeuwen opgebouwd met de kalksteen uit de ondergrond. Kilometers onderaardse gangen, die vandaag vaak dienen als wijnkelder, getuigen daar nog van. Ook de grootste ondergrondse kerk van Europa, de Eglise Monolithe, werd uit de kalkrotsen uitgehouwen. We klimmen naar de Tour du Roy, de dertiende-eeuwse donjon, vanwaar we een fabelachtig uitzicht hebben over het dorp en zijn wijngaarden. Voor we het dorp verlaten, bewonderen we nog even de vitrines van de cavisten, die soms waardevolle wijnen voor enkele duizenden euro’s per fles aanbieden. We houden het dan maar op een wijntje in één van de talrijke wijnbars, waar we het glas in stijl heffen op dit bijzondere dorpje.

Bordeaux

De MS Cyrano de Bergerac brengt ons terug naar ons startpunt, de Quai des Chartons in het centrum van de stad. Vooraleer we de volgende dag ontschepen, hebben we nog een halve dag tijd om de stad te verkennen. Na een wandeling door de neoclassistische wijk Quinconces, met onder andere Le Grand Théâtre en het pompeuze Monument des Girondins, besluiten we nog even het Musée du Vin et du Negocé binnen te duiken, waar we alles te weten komen over de geschiedenis van de wijnhandel. Een waardige manier om deze wijncruise af te sluiten. (door Peter Van Oyen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier