In de verschillende zalen van het AfricaMuseum krijg je alle facetten van de samenleving te zien in Midden-Afrika. (foto AfricaMuseum).

3 x op reis naar Afrika in eigen land

Met een koloniaal verleden als het onze kan je tientallen musea vullen. Een museum is niet bedoeld om historische schuld af te bouwen. Die hebben we nu eenmaal en geen enkel officieel excuus van eender welke regering kan daar iets aan veranderen. Een museum kan ons wel helpen die morele schuld beter te begrijpen.

1. 125 jaar Africamuseum – Vlaams-Brabant

Enkele decennia geleden behoorde het N-woord nog gewoon tot de standaardtaal. Dat bewijst de fototentoonstelling My Name is NO-BODY van Teddy Mazina. Hij onderzocht de bijschriften op historische foto’s in het archief van het AfricaMuseum. Het onderwerp ligt gevoelig, want meteen na de opening sloot de expo al. Nu kan je die enkel op zondag 12 november na reservatie bezoeken samen met de kunstenaar. Het AfricaMuseum bestaat 125 jaar. Vandaag worden alle bijschriften in het museum zorgvuldig gewikt en gewogen. Je stapt er door alle facetten van Midden-Afrika en belandt er tussen opgezette dieren, een reuzegrote robot die het verkeer regelt en een heus dansfeest. Je ontsnapt er niet aan het koloniaal verleden en hoe de blanken een schrikbewind neerzetten. Het mag gerust nog wat meer benadrukt worden in het verder voortreffelijke museum. Trek voldoende tijd uit, want er is heel veel te zien.

Info: www.africamuseum.be

2. Afrikaanse maskers in het MAS – Antwerpen

Het vroegere Etnografisch Museum in Antwerpen had behoorlijk veel Afrikaanse maskers in zijn toch al omvangrijke collectie. Alles verhuisde naar het MAS, nu liggen de maskers in het gratis toegankelijke Kijkdepot op de tweede verdieping. Maskers worden vooral gebruikt door bevolkingsgroepen ten zuiden van de Sahara. Bepaalde genootschappen binnen die volkeren zetten ze op tijdens een rituele dans. De vaak prachtig afgewerkte maskers verwijzen naar voorouders of bovennatuurlijke geesten. In het Kijkdepot vind je wel meer voorwerpen die naar Afrika verwijzen. Het MAS bestaat uit een gratis gedeelte en enkele betalende tentoonstellingen die met één ticket te bezoeken zijn. Boven op de tiende verdieping heb je een indrukwekkend panorama over de stad, de haven en de Schelde.

www.mas.be

3. Kunst in het Musafrica – Namen

Het Musafrica in de Leopoldskazerne in Namen heropent in het voorjaar van 2024. Het documentatiecentrum is wel toegankelijk. Hier kunnen onderzoekers neuzen in meer 25.000 bronnen, vooral uit de periode eind 19de en begin 20ste eeuw en met de focus op Midden-Afrika. Het Musée Africain de Namur, kortweg Musafrica, is opgericht in 1912 met de bedoeling het continent beter te leren kennen en te begrijpen. Een eerste museum werd in 1914 vernield door de Duitsers. De tweede opende in de jaren 20 en overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Het derde museum ging in 1977 in vlammen op. In 1985 opende dan het museum op de huidige locatie. Je vindt er vooral heel veel kunstvoorwerpen. De focus ligt op de koloniale periode.

https://musafrica.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier